kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Mojitonun Kare As'ı

02.07.2008
Küba'nın milli içkisi mojito, son birkaç yıldır Türkiye'de, özellikle yaz aylarında popüler hale geldi. Nane, misket limonu, şeker, rom ve buz ile yapılan bu ferahlatıcı içkinin iyisini yapan yerleri bulmak ise o kadar kolay değil. İşte mojitosuyla iddialı mekânlar..
Lucca
Bebek'teki yerinde dördüncü yılına giren Lucca, gündüz kafe, gece bar olarak hizmet veriyor. En iddialı içkilerinden biri molito. Bunun sebebi ise tüm malzemelerinin özel olarak seçilmesi. Hafif acı nanesi, Brezilya'dan gelen şekeri, özel bir sistemle eziliyor. Üzerine rom konuluyor. Misket limonları ise büyük parçalar halinde, bardağın dörtte üçünü kaplayacak şekilde koyuluyor. Lucca'da büyük bardaklarda servis edilen molitonun çilekli, kavunlu ve elmalı çeşitleri var. Bunların her biri taze meyvelerden yapılıyor. Mekânın barmenlerinden Cevat Yıldırım, Türkiye Barmenler Derneği'nin düzenlediği kokteyl yarışmanın bu yılki birincisi. Ayda ortalama 3 bin tane molito sattıklarını söyleyen Yıldırım, iyi kalitede kırık buz kullandıklarını, böylece buzların çabuk sulanmayıp, içkiyi soğuk tuttuğunu belirtiyor. lüri üyelerimizden Elif Edes, Deniz Gürsoy, Zeynep Tunuslu ve Oğul Türkkan, Lucca'nın molitosunu beğendiklerini dile getiriyorlar. Tel: (0212) 257 12 55 (Aldığı oy: 4)

Anlelique
Ortaköy'de yer alan, İstanbul gece hayatının önemli duraklarından Anlelique'te, molito yapımında bir bardağın içine sırasıyla şeker, nane, misket limonu ve misket limonu suyu konulup, bir havan tokmağıyla hafifçe eziliyor. Daha sonrasında kaşık yardımıyla karıştırılıp üzerine bol buz, rom ve soda ilave ediliyor. Mekânın barmenleri, "Bu kokteylin yapımında kullandığımız malzemeler, diğer mekânlarınkiyle benzerlik taşısa da bizim de kendimize özgü sırlarımız var," diyorlar. Uzun süre molito üzerine çalıştıklarını ve belli bir birikim sonucunda bu içkinin şimdiki haline ulaştıklarını söylüyorlar. lüri üyelerimizden Deniz Gürsoy, Semih Somer ve Aydan Üstkanat, Anlelique'in molitosunu tek geçen isimler. Tel: (0212) 327 28 44 (Aldığı oy: 3)

Bianca
Bodrum'un en popüler yerlerden Bianca Beach Club, 2000'de Emre Ergani'nin Havana Beach Club adıyla açtığı mekânın devamı niteliğinde. Burada, sportif aktiviteleri, restoranları ve partileriyle, günün her saati eğlence var. Zaten mekân, 10.00-05.00 saatleri arasında açık. En çok tüketilen içkilerinden biri ise molito. Bianca'nın molitosunun en önemli özelliği, gerçek esmer şeker kullanılması ve misket limonu ile nanenin günlük, taze olarak gelmesi. Bunlar gürgen ağacından yapılmış havanlarda eziliyor. Esmer şekerin tamamen erimesine ve içkiyle bütünleşmesine dikkat edilirken, son olarak biraz soda ilave ediliyor ve kesinlikle kırılmış buzla servis ediliyor. lüri üyelerimiz Elif Edes, Sinan Özedincik ve Oğul Türkkan, Bianca'nın bu lezzetli kokteylini öneriyor. Tel: (0252) 357 74 74 (Aldığı oy: 3)

Bebek Bar
Boğaz manzarasıyla keyifli bir ortam sunun Bebek Bar, 1975 yılından beri Bebek Otel'in içinde hizmet veriyor. Yaklaşık 120 çeşit kokteylin hazırlandığı barın molitosu da özel. Özellikle yaz aylarında çok ilgi gören bu ferahlatıcı kokteyl, Bebek Bar'da dört yıldır yapılıyor. Taze nane yaprakları, esmer şeker ve misket limonu birlikte ezilip karıştırılıyor. Üzerine rom, biraz limon suyu ve soda ekleniyor. İsteğe göre kırık veya normal buz konulabiliyor. Bunun yanı sıra müdavimlerinin zevkine göre farklı meyvelerden de yapılıyor. Ama mönüde tek bir çeşit var. Molito konusunda Bebek Bar'ı tercih eden isimler ise Nedim Atilla ve Deniz Gürsoy. Tel: (0212) 358 20 00 (Aldığı oy: 2)

360 İstanbul
İstanbul'un en güzel manzaralı restoran-barlarından 360 İstanbul'da en çok tüketilen içkilerden biri molito. Barmenleri bu içkinin özellikle son iki yıldır daha da popüler olduğunu anlatıyor. Misket limonu, nane, şeker şurubu, rom, sodayla yapılıp, kırık buzla servis edilen molitosu, uzun su bardağında sunuluyor. Üzerine süs olarak misket limonu konuluyor. Klasik molitonun yanı sıra pancar, frambuaz ve elmalı çeşitleri var. Alkol tüketmeyenler için rom yerine gazozdan da yapılıyor. Edip Kemal Eren ve Vefa Zat, 360 İstanbul'un molitosunu favorileri arasında gösteriyorlar. Tel: (0212) 251 10 42 (Aldığı oy: 2)

Mikla
The Marmara Pera'nın üst katında yer alan Mikla'da molito, müşterilerin gözünün önünde taze taze hazırlanıyor. Özellikle misket limonlarının taze olmasına dikkat ediliyor. Esmer şeker, içkiyi içerken çıtır çıtır ağza gelmemesi için bir ön işlemden geçiriliyor. Mikla'da en çok satılan içkiler arasında molito bir numaraya oturuyor. Hafta sonları günde ortalama 100-150 adet satılıyor. Framboğaz, çilek ve yaban mersini çeşitleri de var ama en çok klasik molito tercih ediliyor. Aydan Üstkanat ve Semih Somer, Mikla'da bu serinletici içkinin en iyilerinin yapıldığı fikrinde. Tel: (0212) 293 56 56 (Aldığı oy: 2)

NuTeras
Müthiş İstanbul manzarasıyla kendisine müdavimler edinen Tepebaşı'ndaki NuTeras'ın molitosunun en önemli özelliği, esmer şeker yerine özel olarak kendi yaptıkları ve 'Nu Molito Mix' denilen bir karışımın kullanılması. Bunun haricinde rom, dört tane taze misket limonu, altı tane taze nane yaprağı ve soda koyuluyor. NuTeras'ta ayrıca mangolu, çilekli ve elmalı molito da var. Ayda ortalama 600 bardak satılıyor. lüri üyelerimizden Semih Somer ve Vefa Zat, NuTeras'ta molito içmeyi sevdiklerini söylüyorlar. Tel: (0212) 245 60 70 (Aldığı oy: 2)

Sortie

Kuruçeşme'deki Sortie'de molito, en çok satılan kokteyl. Günde ortalama 100-150 arasında tüketiliyor. Böğürtlenli, çilekli, kivili gibi çeşitleri de bulunuyor ve hepsi taze meyvelerden yapılıyor. Burada da özellikle esmer şekerin kristali kayboluncaya kadar ezilmesine özen gösteriliyor. Molitoya konan yeşil nane yapraklarının ezilmemesine de dikkat ediliyor ki, içkiye acı bir tat vermesin. Süslemesinde nane ve misket limonunun kabuğu kullanılıyor. Edip Kemal Eren ve Sinan Özedincik, oylarını Sortie'den yana kullanıyorlar. Tel: (0212) 327 85 85 (Aldığı oy: 2)

SuAda
SuAda'da hafta sonları sadece havuzda, günde ortalama 300-400 bardak molito satılıyor. Pazar günleri 17.30-21.00 arasındaki 'happy hour'da ise bu sayı artıyor. Burada klasik molitoya, Molito De Rio deniyor. Onun dışında viskili molito, rakı molito, çilekli molito gibi çeşitleri de var. Klasik molitoda ise kırık buz çabuk eriyip içkiyi sulandırdığı için normal buz kullanıyorlar. Vefa Zat ve Sinan Özedincik, SuAda'da hazırlanan molitoların lezzetini beğendiklerini anlatıyor. Tel: (0212) 263 73 33 (Aldığı oy: 2)

Sole Mare
Çeşme'nin en popüler plallarından Sole Mare'de üç çeşit molito bulunuyor. Klasik molitonun haricinde, elmayla yapılan Sole Molito ve kavunla yapılan Mare Molito var. Her birinin ortak özelliği kullanılan nane ve misket limonlarının, mekânın özel bahçesinden toplanıyor olması. lüri üyelerimizden Oğul Türkkan, bir taraftan plalda uzanırken diğer taraftan kokteylinizi yudumlamanın keyfinin ayrı olduğunu söylüyor. Tel: (0232) 712 20 57 (Aldığı oy: 1)

Nedim Atilla (Mutfak araştırmacısı)
* Köşe Kahve
* Molito Beach Club
* Bebek Bar
* Ally

Elif Edes (İşletmeci)
* Lucca
* Sunset
* Bianca
* Maça Kızı

Edip Kemal Eren (Türkiye Barmenler Derneği Genel Koordinatörü)
* Sortie
* 360 İstanbul
* Leb-i Derya
* Gala Roof (Swissotel)

Deniz Gürsoy (Gurme)
* Lucca
* Zuma
* Anlelique
* Bebek Bar

Sinan Özedincik (Gazeteci)
* Bianca
* SuAda
* Sortie
* Midpoint

Semih Somer (Gurme)
* Kırıntı
* NuTeras
* Mikla
* Anlelique

Zeynep Tunuslu (Modacı)
* Corridor
* Lucca
* Babylon Alaçatı

Oğul Türkkan (Gurme)
* Lucca
* Çeşme Aqua
* Sole Mare
* Bianca

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Villa Mahal
* Sheraton Çeşme Beach Bar
* Anlelique
* Mikla

Vefa Zat (Barmen, Kokteyl Sanatı ve Uluslararası Kokteyller adlı kitapları var)
* 360 İstanbul
* SuAda
* NuTeras
* Hilton Veranda Bar

Diğerleri
Ally (Antalya) Tel: (0242) 244 77 04
Babylon Alaçatı Tel: (232) 716 67 07
Corridor (Teşvikiye) Tel: (0212) 343 02 41
Çeşme Aqua Tel: (0232) 717 02 62
Gaja Roof (Swissotel-İstanbul) Tel: (0212) 326 11 00
Hilton Veranda Bar (İstanbul) Tel: (0212) 315 60 00
Kırıntı (Erenköy-İstanbul) Tel: (0216) 356 64 68
Köşe Kahve (Alaçatı) Tel: (0232) 716 04 13
Leb-i Derya (Beyoğlu) Tel: (0212) 293 49 89
Maça Kızı (Bodrum) Tel: (0252) 377 62 72
Midpoint (Nişantaşı) Tel: (0212) 219 94 01
Mojito Beach Club (Çeşme) Tel: (0232) 724 96 92
Sheraton Çeşme Beach Bar Tel: (0232) 723 12 40
Sunset (Ulus-İstanbul) Tel: (0212) 287 03 57
Villa Mahal (Kalkan) Tel: (0242) 844 3268
Zuma Tel: (0212) 236 22 96
Haberin fotoğrafları