Her geçen gün kirlenen doğayı korumak için çalışmalar yapan, dünya denizlerini korumak için de 'Dalgaların Mesajı' kampanyasını başlatan İngiliz Susie Hewson, çocukların plastik oyuncaklardan uzak tutulması gerektiğini belirtiyor...
Doğayı, ağaçları, denizleri hatta okyanus kıyılarını naylonlar ve plastik ürünlerle doldurup; çöplüğe döndürdük. Kuşlar, balinalar ve foklar gibi deniz kıyısında çokça zaman geçiren hayvanlar artık yaşayacak alan bulmakta zorlanıyor. Doğanın bizim çöplerimizi temizlemesi için yüzyıllar gerekiyor.
Mesaj var! Dünya denizlerini kurtarmak için 'Dalgaların Mesajı' adıyla bir kampanya başlatıldı. Organik ped Natracare'in kurucusu Susie Hewson'ın öncüleri arasında olduğu kampanya, denizdeki plastik kirlenmesine dikkat çekiyor. Kampanyayı önümüzdeki yıl
Türkiye'ye de taşımaya hazırlanan Hewson, ekolojik dengeyi korumak isteyenlere, yaşam tarzları haline getirmeleri gereken altı madde sunuyor:
1- Marketlerden alışveriş yaparken poşetinizi yanınızda götürün: Böylece hem taze meyve ve sebzeniz sentetik ile tanışmamış olur, hem de sizin sadece 10 dakika kullanacağınız oysa doğanın yüzyıllarca eritmeye çalışacağı bir poşetten kurtulmuş olursunuz.
2- İçeceklerinizde cam şişe tercih edin:
Pet şişeler denizlerin en büyük düşmanlarındandır. Bu şişeler yüzerek dünyayı dolaşıyor, kıyıya vurduklarında ise hayvanların yaşam alanını kısıtlıyor.
3- Sebze, meyve, et ve balığınızı paketlenmiş almayın: Yiyeceklerinizi görerek, dokunarak alın ve onları paketlere sarmayın.
4- Çocuklarınıza plastik oyuncaklar almayın: Psikologlar çocukken öğrendiğimiz davranışların gelecekteki tavrımızı belirlediğini söylüyor. Çocuklar plastik oyuncaklardan 5 dakika içinde sıkılıyor. Sizinle oynamak için oyuncağı bir araç olarak kullanıyorlar. Bu oyuncakların hayvanları öldürebildiğini çocuklarınız biliyor mu? Eğer bilselerdi; onlarla oynamazlardı. Plastik oyuncakları seviyorsanız; üzerlerindeki geri dönüşüm oranına dikkat edin.
5- Hem kendiniz, hem de çocuğunuz için geri dönüşümlü organik pedler kullanın: İçinde sentetik ve naylon bulunan hijyenik pedler, doğada yüzyıl kaybolmuyor. Kanalizasyon yolu ile denizlere kadar ulaşıp, kıyılarda hastalık saçıyor. Bu sebeple geri dönüşümlü pedler kullanılmalıdır.
6- Naylon poşet içinde satılan ürünleri almayın: Bu ürünleri açıp, poşetini atmamız sadece birkaç saniye sürüyor. Şehrin süpürülen çöpünün yüzde 90'ını plastik veya naylon poşetlerin oluşturduğunu hep hatırlayın.
Yayın tarihi: 31 Ağustos 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/31/gny/haber,80160FDC8FFC4A95A699953689C0FE9E.html
Tüm hakları saklıdır.