Türkiye'de tatlı sularda bulunan, karabalık ya da ot sazanı gibi adlar da verilen, yeşilsazan ve turnabalığı gibi bazı balıkların yumurtaları kusma, ishal ve karın ağrısına yol açar. Tropik balıklar ise; çok daha tehlikeli ve etkili zehirlenmelere neden olabilir. Sinir zehiri etkisi yapan zehirlenmeler, özellikle tehlikelidir. Bu tür zehirleyici maddeler temel olarak sinir sistemini etkileyerek, çeşitli bozukluklara yol açar. Örneğin
Türkiye'nin güney kıyılarında da rastlanan balon balığı, Japonya'da fugu adıyla tanınır ve ünlü bir balıktır. Japonya'da bu balığı temizleyip pişirecek aşçılar, özel olarak eğitilir. Fugu zehirlenmesinde, balığı yedikten sonra yarım saat geçmeden dilde bir karıncalanma başlar. Birkaç saat sonra bunu, solunum güçlüğü ve çırpınma nöbetleriyle birlikte genel bir durum bozukluğu izler. İstiridye ve midye de, bazen bu tip zehirlenmelere yol açabilir. İstiridyede mitilotoksin denen bir zehir bulunabilir. Bu zehir ısıyla parçalandığından, istiridyenin pişirilmesiyle etkisini yitirir.
Yayın tarihi: 28 Ağustos 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/28/gny/haber,E731197F8DFD4C81A9E402E2D06023B8.html
Tüm hakları saklıdır.