Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının açıklanmasıyla "alacakaranlık bir döneme" girileceğini iddia eden Bahçeli, geniş mutabakatla anayasa değişikliği yapmayı önerdi..
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti davasında gerekçeli kararını açıklamasından sonra Türk siyasetinin "Alacakaranlık bir döneme" gireceğini savunarak, hükümete ve siyasi partilere çözüm için 9 maddelik sürpriz bir öneride bulundu. Bahçeli'nin önerileri arasında parti kapatma, dokunulmazlıklara sınırlama ve Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkileri gibi konularda anayasa ve yasa değişiklikleri bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yurtdışında "Velev ki simge" çıkışının ardından üniversitelerde türban serbestisi konusundaki anayasa değişikliğinin önünü açan, AK Parti hakkında kapatma davası açılınca da "parti kapatma yerine suça bulaşmış milletvekillerinin cezalandırılması" önerisini gündeme getiren Bahçeli, düzenlediği basın toplantısıyla hem eski önerisini tekrarladı hem de yeni mesajlar verdi. Bahçeli şunları söyledi:
'DESTEĞE HAZIRIZ'
* Alacakaranlık: Başörtüsü ve AKP kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi'nin beklenen gerekçeli kararları, niteliğine ve içeriğine bağlı olarak siyasetin alanının daralması ve parlamentonun yetkilerine ilişkin olarak sınırlı bir çerçeve çizilmesi durumunda, Türk siyaseti 'alacakaranlık dönemine' girme riskine maruzdur.
* TBMM'ye Müdahale: Yüce Mahkeme'nin Meclis'in iradesini hiçe sayarak anayasada belirlenen çerçevenin dışına çıkıp, yasama yetkisini sınırlandırması, demokratik parlamenter rejim açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Hangi düşünce ve gerekçeyle olursa olsun, demokratik rejime ve parlamentonun anayasal yetkilerine dışarıdan her türlü müdahale gayri meşrudur ve kabul edilemez. Siyasi diyalog kanalları açılmalı ve ortak bir çalışma başlatılmalıdır.
* Siyasi Ahlak: Siyasi partilerin ve yönetim kadrolarının faaliyetlerini etik esaslara bağlayacak bir 'Siyasi Ahlak Yasası' hazırlanması için TBMM'de çalışma grubu oluşturulmalıdır. Mal bildirimi rejiminin yeni esaslara bağlanması, milletvekillerinin iş takibinde bulunmasına karşı etkili yaptırımlar getirilmesi gibi hususlar için yeni düzenlemeler yapılmalıdır.
* Dokunulmazlıklar: Kangren olan dokunulmazlık tartışmalarına bir son verilmeli. Bu konunun her yönünün önyargısız olarak görüşüleceği bir komisyon oluşturulmalıdır.
* Anayasa Mahkemesi: MHP, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 148 ve 153'üncü maddeleri dahil olmak üzere, Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı mutabakatla değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile katkıda bulunmaya hazırdır.
* Parti Kapatma: Anayasanın ve Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili hükümleri gözden geçirilerek parti kapatma yerine, sorumlu olduğu tespit edilenlere yaptırım uygulanmasını öngören önerimiz bugün de geçerliliğini korumaktadır. Kapatma davası öncesi MHP'nin önerisini 'verin başbakanı alın partiyi' şeklinde değerlendiren AKP sözcüleri, bugün bireysel sorumluluğu esas alan öneriyi değerlendirmelidir.
Yayın tarihi: 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/27//haber,E4806861073F4421976D4059BA8A30DE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.