Acılı ezme, haydari, humus, fava, soslu patlıcan, karides güveç veya kalamar ızgara... Çoğu zaman ana yemeği unutturan bu mezeler, Türk mutfağının zenginlikleri arasında. Biz de gurmelere ve lezzet tutkunlarına mezeleriyle iddialı mekânları sorduk..
Bay Nihat
(Aldığı oy: 3)* * *
1978 yılından beri Cunda Adası'nda hizmet veren Bay Nihat'ta deniz ürünleri ağırlıklı meze çeşitlerinin sayısı 100'ü buluyor. Bu çeşit bolluğunda, "Acaba ne yesem?" diye uzun süre düşünebilirsiniz. Fener balığı kavurması, kum midyesi, ahtapot ızgara, levrek marine, sakızlı ahtapot, kalamar ızgara, ıstakoz salatası, hardal soslu bongole, sirkeli kalamar, balık kokoreç, balık pastırması, soya soslu bebek ahtapot ve kaşarlı kidonya gibi çeşitler arasında seçim yapmak oldukça zor. 1800'lü yıllardan kalma taş binada hizmet veren Bay Nihat, her gün 08.00-01.00 saatleri arası açık. Müdavimleri arasında Sezen Aksu, Hülya Avşar, Mehmet Ali Erbil, Uğur Dündar gibi isimler var. Jürilerimizden Esra Düzdağ Bay Nihat'ın özellikle deniz ürünü mezelerinde çok yaratıcı ve lezzetli seçenekler bulabileceğiniz bir adres olduğunu söylüyor. Aydan Üstkanat ise mekânın ıhlamurlu subyesini ve kidonyalarını beğendiğini söylüyor. Nedim Atilla'nın da meze denilince ilk aklına gelen restoranlardan biri Bay Nihat.
Tel: (0266) 327 10 63
Deniz Restaurant
Aldığı oy: 3)* * *
İzmir Palas Oteli'nin alt katında 27 yıldır hizmet veren Deniz Restaurant'ın mezelerinin ünü İzmir sınırlarını aşmış durumda. Yaklaşık 15 meze çeşidinin olduğu Deniz Restaurant'ta en çok beğenilen mezeler arasında deniz börülcesi yer alıyor. Buradaki spesiyal mezelerden biri ise zeytinyağlı hodan otu. Bu ot Mengen'deki dağlardan özel olarak toplanıp getiriliyor. Kabak çiçeği dolması da burada mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında. Her gün açık olan restoranın Karşıyaka ve Üçkuyular'da şubeleri var. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs bu restoranın ününü hak ettiği görüşünde: "Sürekli kalabalık olduğu için mezeler hep çok taze ve çok lezzetli. Ara sıcakları da bu kadar yumuşak ve lezzetli yapılan başka bir yer bilmiyorum." Diğer jürilerimiz Elif Edes ve Oğul Türkkan'ın meze konusundaki favori mekânları arasında Deniz Restaurant yer alıyor.
Tel: (0232) 464 44 99
Yakup 2
(Aldığı oy: 3)* * *
İlk yeri 1975'te Tünel'de açılan Yakup, 1980'den beri de Asmalımescit'te ikinci yerinde Yakup 2 adıyla hizmet veriyor. İstanbul'un en ünlü meyhanelerinden biri olan Yakup 2, sanatçıların, edebiyatçıların ve birçok ünlü simanın uğrak yerleri arasında yer alıyor. Mekânın her daim taze ve zengin meze çeşitleri arasında, haydari, radika, semizotu, torik lakerdası, uskumru çirozu, soğan piyazı üzerinde Arnavut ciğeri, karides güveci gibi lezzetler yer alıyor. Jüri üyelerimizden Refik Durbaş, Yakup 2'nin mezeler konusunda çok başarılı olduğunu, özellikle de ızgarada üçgen peynirli böreği ve yaprak ciğerinin lezzetine doyum olmadığını söylüyor. Mehmet Yaşin ve Oğul Türkkan da bu mekânın mezelerinin tam kıvamında olduğu belirtiyorlar.
Tel: (0212) 249 29 25
Giritli Restoran
(Aldığı oy: 2)* *
Tarihi Yarımada'daki Armada Otel'in bahçesinde 2003 yılından beri hizmet veren Giritli Restoran, otları, salataları ve kavurmalarıyla ünlü Girit mutfağından farklı lezzetler sunuyor. Mekânın sahibi ve şefi kendisi de bir Giritli olan Ayşe Şanlısay, meze sayısının 18'den aşağı düşmediğini söylüyor. Mevsime göre değişen mezeler, otlar, deniz mahsulleri, klasik zeytinyağlılar olmak üzere gruplara ayrılıyor. Burada özellikle tadılması gereken lezzetlerden biri Giritli mezesi. Bu meze Bodrum'daki Giritlilerden alınan ve çekiçte adı verilen bir tür zeytin, keçi peyniri, ceviz, baharatlar, bol zeytinyağı ve hafif sarımsak ilavesinin harmanlanmasıyla hazırlanıyor. Mekânın öne çıkan lezzetleri arasındaki çiğ balık ise filetolar halindeki balık parçalarının sadece tuz ve limon suyu ile pişirilip otlarla karıştırılmasıyla yapılıyor. Son olarak zeytinyağı ile servis ediliyor. Ahmet Örs, Giritli'deki Girit mezelerinin Ege mutfağını çok başarılı bir şekilde yansıttığını söylüyor. Sevim Gökyıldız da meze konusunda oyunu, Giritli'den yana kullanıyor.
Tel: (0212) 458 22 70-71
İmroz
(Aldığı oy: 2) * *
İstanbul'un en eski meyhanelerinden biri olan İmroz, ilk olarak 1941'de Balık Pazarı'nda açıldı. 1982'de Nevizade'ye taşınan mekânın mezeleri yıllardır hep aynı tazeliğini ve lezzetini koruyor. 30-35 çeşit mezenin bulunduğu İmroz'da lakerda, soslu torik, tarama, sardalya pilaki, zeytinyağlı enginar, radika, pazı kavurma gibi çeşitler var. Jüri üyelerimizden Çimen Uzsoy, İmroz'un deniz börülcesi, patlıcan salatası gibi klasiklerin hakkını veren birkaç yerden biri olduğu görüşünde. Aydan Üstkanat ise "Senelerdir her daim aynı lezzette olan lakerdası ve taraması bile benim için yeter," diyor.
Tel: (0212) 249 90 73
Anadolu Restaurant
(Aldığı oy: 1) *
Kendine özgü lezzetleriyle dikkat çeken yöresel mutfaklardan biri olan Hatay mutfağı, meze konusunda da oldukça zengin. Bu zenginliği yerinde görüp tadabileceğiniz mekânların başında, Hatay'daki Anadolu Restaurant geliyor. Kekik salatası, baba gannuç, havuç yoğurtlama, cevizli biber, saç oruğu ve zeytin salatası gibi farklı lezzetler burada sunuluyor. Jüri üyelerimizden Mehmet Yaşin, Anadolu Restaurant'taki meze çeşitlerinin insanın aklını başından alabilecek lezzette olduğunu söylüyor.
Tel: (0326) 215 33 35
Dokuz-Ece Aksoy
(Aldığı oy: 1) *
Yeme içme dünyasının ustalarından Ece Aksoy, geçen yıl mutfağını Kuruçeşme'den Asmalımescit'e taşıdı. Dokuz-Ece Aksoy adıyla hizmet vermeye başlayan mekânın mönüsünde zengin meze çeşitleri de yer alıyor. Mekânın mercimek köftesi, fava, topik, ıspanak salatası, çeşitli ot salataları, sarma, dolma gibi sebze ve ot ağırlıklı bir meze mönüsü var. Refik Durbaş meze konusunda Dokuz-Ece Aksoy'un iddialı olduğu görüşünde: "Ege ve Akdeniz mutfağından mezeleri çok başarılı. Özellikle kuşburnu ve limon kabuğu ile süslü rezeneli fasulye ezmesi çok lezzetli."
Tel: (0212) 245 76 28
Huzur Restaurant
(Aldığı oy: 1) *
Beyoğlu Çiçek Pasajı'nın en eskilerinden biri olan Huzur Restaurant, 50 yıllık bir geçmişe sahip. Klasik bir İstanbul meyhanesi olan Huzur'da patlıcan soslu pilaki, haydari, çalı fasulye, pancar turşu, Arnavut ciğeri, imam bayıldı, enginar, acılı ezme, yaprak dolma, bakla, hamsi salamura gibi soğuk mezeler var. Patlıcan tava, kabak tava, beyin tava, midye tava, midye dolma, paçanga böreği, kalamar, karides güveç gibi ara sıcaklar da oldukça lezzetli. Her gün 11.00-24.00 arasında açık olan mekân, Deniz Gürsoy'un favorileri arasında yer alıyor.
Tel: (0212) 293 71 29
Kalbur
(Aldığı oy: 1) *
Ankara'nın ünlü balık lokantaları arasında yer alan Kalbur, 1990 yılından beri hizmet veriyor. 100'e yakın meze çeşidinin yer aldığı Kalbur'da deniz börülcesi, radika, enginar dolma, enginar pane, patlıcan salata, patlıcanlı balık bayıldı, kuşkonmazlı somon, Şevket-i bostan salatası gibi çeşitleri bulmak mümkün. Bir tür Ermeni mezesi olan topik, en çok tercih edilen çeşitlerden biri. Pazartesi hariç her gün 12.00-24.00 saatleri arasında açık olan Kalbur'da önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Jüri üyelerimizden Oğul Türkkan, Kalbur'daki mezelerin çok yaratıcı olduğu görüşünde.
Tel: (0312) 490 50 01
Tuval Restaurant (Aldığı oy: 1) *
Çeşme Alaçatı'da beş yıldır hizmet veren Tuval Restaurant, Türk ve dünya mutfaklarından lezzetler sunuyor. Mekânın iddialı olduğu konulardan biri de mezeler. Burada iki farklı meze tabağı var. Biri Ege meze tabağı. Bunun içinde paşa meze, avukma, patlıcan ezme, barbunya pilaki ve şefin özel mezesi yer alıyor. Ege deniz meze tabağında ise, deniz fasulyeli karides, çiğ levrek, deniz börülcesi, kaya koruklu kaşar, lorlu ahtapot bulunuyor. Meyhane köftesi ve pastırmalı humus gibi mezeler de çok beğeniliyor. Tuval Restaurant, jüri üyelerimizden Nedim Atilla'dan oy aldı. Tel: (0232) 716 98 08
Bay Nihat * * *
Giritli Restoran **
Yakup 2 * * *
Deniz Restaurant * * *
Nedim Atilla (Mutfak araştırmacısı)
Bay Nihat
Tuval
Can Baba
Kent Restaurant
Refik Durbaş (SABAH gazetesi yazarı)
Yakup 2
Dokuz-Ece Aksoy
Hatay
Babıali
Esra Düzdağ (Sofra dergisi genel yayın yönetmeni)
Zeytinbağı Otel
Cibalikapı Balıkçısı
Bay Nihat
Peymane
Elif Edes (İşletmeci)
Kıyı
Denizhan Restaurant
Deniz Restaurant
Aleko
Sevim Gökyıldız (Mutfak Dostları Derneği üyesi)
Giritli Restoran
Cumhuriyet Meyhanesi
Venge
Set Balık
Deniz Gürsoy (Gurme)
Boncuk
Huzur Restaurant
Todori
Safa Meyhanesi
Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
Giritli Restoran
Ogün Restaurant
Elmadağ Meyhanesi
Deniz Restaurant
Oğul Türkkan (Gurme)
Kalbur
Doğa Balık
Yakup 2
Deniz Restaurant
Çimen Uzsoy (Time Out dergisi yeme-içme editörü)
İnciraltı Meyhanesi
Mekan
Al Jamal
İmroz
Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
Bay Nihat
Tike
Su Restoran
İmroz
Mehmet Yaşin (Gurme, gezi yazarı)
Vonalı Celal
Yakup 2
Refik
Anadolu Restaurant
Diğerleri
Al Jamal (Beyoğlu) Tel: (0212) 296 09 69,
Aleko'nun Yeri (Yeniköy-İstanbul) Tel: (0212) 262
04 15, Boncuk (Beyoğlu) Tel: (0212) 243 12
19, Can Baba (Çeşme) Tel: (0232) 722 12 15,
Cibalikapı Balıkçısı (Cibali-İstanbul)
Tel: (0212) 533 28 46, Cumhuriyet Meyhanesi
(Beyoğlu) Tel: (0212) 244 03 91, Denizhan
Restaurant (Bodrum) Tel: (0252) 363 76 74,
Doğa Balık (Cihangir, Ataşehir-İstanbul)
Tel: (0212) 243 36 56, Elmadağ Meyhanesi
(Taksim) Tel: (0212) 241 03 20, Hatay
Restaurant (Bostancı-İstanbul) Tel: (0216) 361 33
57, İnciraltı Meyhanesi (Beylerbeyi)
Tel: (0216) 557 66 86, Kıyı Restaurant (Tarabya)
Tel: (0212) 262 00 02, Kent Restaurant (İzmir)
Tel: (0232) 369 30 74, Mekan (Beyoğlu)
Tel: (0212) 252 60 52, Ogün Restaurant
(Bakırköy) Tel: (0212) 573 41 33, Peymane
(Beyoğlu) Tel: (0212) 293 31 36, Refik (Beyoğlu)
Tel: (0212) 243 28 34, Safa Meyhanesi
(Samatya-İstanbul) Tel: (0212) 585 55 94,
Set Balık (Tarabya) Tel: (0212) 262 04 11,
Su Restoran (İzmir) Tel: (0232) 464 57 57,
Tike (Levent-İstanbul) Tel: (0212) 284 84 78,
Todori (Kalamış-İstanbul) Tel: (0216) 350 65 65,
Venge (Levent-İstanbul) Tel: (0212) 264 07
20, Vonalı Celal (Cankurtaran-İstanbul)
Tel: (0212) 516 18 93, Zeytinbağı Otel
(Kazdağı) Tel: (0266) 387 37 61.
Yayın tarihi: 22 Ağustos 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/22/cm/haber,F57C758FFFD4404EBF11420337133C9C.html
Tüm hakları saklıdır.