Hakkı Göktaş'a göre Soundklan projesi sektörde yeni iş modelleri yaratabilecek kapasiteye sahip.
İnternette akustik örgütlenme
Müzikseverlerin, genç sanatçılarla temas kurabilecekleri yeni bir adresleri daha oldu. Soundklan adlı internet sitesi, aynı müzik zevklerini paylaşan insanların birbirleriyle tanışabileceği, farklı ve yeni müzikler keşfedebileceği bir platform. Siteyi kuran Hakkı Göktaş'a göre Soundklan'ın aynı kulvardaki Myspace ve Last.fm'den büyük farkları var..
İnternet üzerinden oluşturulan sosyal ağlar, beraberinde kültür ve sanatın paylaşımını da getiriyor. Önce YouTube, ardından MySpace ve Facebook, derken Last.fm gibi oluşumlar, bunun göstergeleri. Bilişim uzmanı Hakkı Göktaş'ın sanal hayata geçirdiği yeni internet sitesi Soundklan da, bu zincirde 'yerli' ama uluslararası bir halka olmaya çalışıyor. Dokuz dilde hizmet veren bu internet sitesine üyelik ücretsiz. Kullanıcılarına kendi bireysel radyolarını yaratıp paylaşma imkânı tanıyan Soundklan, çalışmalarını MÜYAP, MESAM, MSG ve MÜYOBİR gibi profesyonel müzik örgütleriyle dirsek teması içinde ve tamamen yasal ve şeffaf olarak düzenliyor. Soundklan kullanıcıları sitede, beğendikleri müzik türlerine ait 'müzik kutuları'nı oluşturuyor ve birbirlerinin radyolarına konuk olabiliyor. Hakkı Göktaş ile, Soundklan projesini büyüteç altına aldık.
- Soundklan internet sitesi ne amaçla kuruldu?
- Soundklan'dan önce gerçekleştirdiğimiz 'Nebucalan' ve Powerclub' gibi dijital müzik projelerinden sonra, hem kullanıcılar arasındaki etkileşim ihtiyacını hem de kullanıcıların sanatçılarla temasa geçme isteğini çok net görme firsatımız oldu. Bu da bizde müzik tabanlı bir sosyal ağ olusturma fikrini netleştirdi. Müziğin insanların günlük hayatındaki yeri, inanılmaz büyük ve önemli. Bunun da farkında olarak, insanların müzik üzerinden sosyalleşmesini sağlayacak bir platform kurmayı düşündük ve 'Soundklan'ı yarattık. Soundklan ile uluslararası bir başarı yakalamayı hedefliyoruz. Bu hedefimizin altında ise müzik dinleyicilerini dinledikleri sanatçılara yaklaştırmak, onların internet üzerinden istedikleri sanatçıları ve şarkıları ücretsiz olarak dinleyebilmeye devam edebilmeleri için bu alanda yeni iş modelleri üretmek gibi alt hedeflerimiz var. Bunu başarabilirsek, müzik endüstrisi, sanatçılar, amatör müzik grupları, yapımcılar için birçok yeni gelir kanalı oluşturabileceğimize inanıyorum.
- Telif sorunları nasıl aşılıyor?
- Bu projeyi de daha öncekilerde olduğu gibi MÜYAP, MESAM, MSG ve MÜYORBİR ile işbirliği içerisinde gerçekleştiriyoruz.
- Site aynı zamanda yeni yıldızları keşfetmek için de 'bağımsız' bir fırsat sunuyor; bu konudaki yorumlarınız neler?
- 'Indie' bölümünü yaratırken, amatör müzikle uğraşan herkesin kendi müziklerini kolaylıkla yükleyip yayınlayabilecekleri, dinleyicilerini bir 'klan' içerisinde birleştirebilecekleri ve dinleyicileriyle doğrudan iletişimde olabilecekleri bir platform oluşturmak istedik. Bunu da hızlı ve kolay bir şekilde yapabilecekleri bir arayüz sunmaya çalıştık. Çok yakında, Soundklan'da daha önce ismini duymadığımız, ama albümü bile yayınlanmadan yüzlerce hayranı olan birçok grup ve sanatçı göreceğimizden eminim.
- Site ücretli mi?
- Soundklan'a üyelik tamamen ücretsiz. Ve elimizden geldiği kadar, bu şekilde devam ettirmeye çalışacağız. İleride kullanıcılarımızın birtakım özel içeriklere, ayrıcalıklı etkinliklere, sanatçılarla tanışma toplantılarına bir abonelik sistemi üzerinden ulaşabilecekleri bir yapı da sunacağız. Üyelik sürecini ise oldukça kolay bir hale getirmeye çalıştık. Deneyip görebilirsiniz. Siteye giriş yapmanızı sağlayacak geçerli bir e-posta adresi vermenizi ve bir şifre belirlemenizi istiyoruz; hepsi bu kadar. Bunun dışındaki bilgiler, tamamen opsiyonel ve sizin kendinizi ifade edebilmeniz için belirtmek isteyebilecekleriniz bilgiler.
- Bu amaçla yurtdışında kurulmuş Last.fm ve benzeri sitelere yönelik yorum ve işbirliği düşünceniz nedir?
- Last.fm, Soundklan'ı hayata geçirmeden önce iyi incelediğimiz rakiplerimizden. Onların sosyal yönleri, şu anda hem teknoloji hem de arayüz olarak oldukça geride kalan 'Myspace'e göre daha iyi; ancak hâlâ yeterince kolay kullanılır ve tatminkâr değil. Geçtiğimiz hafta çok tepki alan bir arayüz yenilemesi gerçekleştirdiler ve sanırım, bir süre bununla boğuşacaklar. Türkçe bir arayüz sunuyorlar, ancak Türkçe konuşmuyorlar; İngilizce metinleri Türkçeye çevirip, bırakıyorlar. Bu da aslına bakarsanız sizi okuduğunuzu anlamaya çalışmak durumunda bırakan bir dil kullanıyorlar anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, Last.fm içerisinde müzik dinlemeye başladığınız zaman, o sayfada kalmanız gerekiyor. Başka bir şey yapmak ister veya dolaşmaya devam ederseniz, müzik kesiliyor. Bizde ise kullanıcılar hem sınırsız ve kesintisiz olarak müzik dinleyebilirler hem de dinlerken diğer kullanıcılar ve sanatçılarla, radyolarla etkileşime geçebilirler. Last.fm dışında, yakından incelediğimiz 10'un üzerinde kısmen benzer site var, tüm bunları detaylı olarak analiz edip, sunduklarımızı ve arayüzümüzü güçlendirmeye çalışıyoruz. İşbirliklerini ise sanatçılarla, yapımcılarla ve plak şirketleri ile yapıyoruz. Bilgi için: www.soundklan.com
Yayın tarihi: 22 Ağustos 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/22/cm/haber,835323ABBE91415A96D0BA782612E8F7.html
Tüm hakları saklıdır.