ABD'nin çağrısı üzerine toplanan
NATO Konseyi, Gürcistan ile ilişkileri geliştirmek için komisyon kurmaya karar verdi. Konsey, Rusya ile ilişkilere de "birşey olmamış gibi devam etmeyeceklerini" bildirdi.
Kafkaslardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve Rusya'ya karşı ortak bir tavır alabilmek adına
NATO'ya bağlı 26 ülkenin dışişleri bakanı, Brüksel'de bir araya geldi. Toplantının sona ermesi ardından ortak bir açıklama yapan
NATO, "Birşey olmamış gibi ilişkilere devam edemeyiz." dedi. Basın toplantısı düzenleyen
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Tiflis ile ilişkileri geliştirmek adına
NATO-Gürcistan Komisyon kurmaya karar verdiklerini kaydetti. Rusya ile ilişkileri tamamen koparma niyetinde olmadıklarını da dile getiren Sheffer, ancak bundan sonra
NATO ile Rusya ilişkilerinin normalmış gibi devam etmeyeceğini söyledi. Gürcistan ile
NATO arasındaki ilişkileri derinleştireceklerini belirten Sheffer,
NATO-Rusya ortak ilişkilerini tamamen koparma niyetinde de olmadıklarının altını çizdi. Rusya'nın söz verdiği gibi Gürcistan topraklarından geri çekilmediğini belirten Sheffer, asıl topun
NATO'nun değil Gürcistan topraklarından çekilmekle Rusya'nın elinde olduğunu söyledi.
Öte yandan Sheffer, Gürcistan'ın günün birinde
NATO üyesi olacağını ancak net bir tarih vermekten kaçındı.
Bu arada Sheffer, Gürcistan ile Rusya arasında savaşa neden olan Güney Osetya ile Kosova arasında bir benzerlik olup olmadığı ile ilgili soruya ise hayır yanıtını verdi.
Gürcistan'da yaşayan halka insanı yardımların yapılması gerektiğinin altını çizen Sheffer, önümüzdeki günlerde ülkedeki zararı hesap edecek özel bir uzman ekibin Gürcistan'a gönderileceğini söyledi.
NATO Konseyi'nde
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil etti.
İNGİLTERE: "NATO, RUSYA'NIN ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETTİĞİNE KARAR VERDİ"İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband,
NATO'nun olağanüstü toplantıda, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğine karar verdiğini bildirdi.
Miliband, Brüksel'deki
NATO toplantısından sonra Sky televizyonuna yaptığı açıklamada, İttifak içinde bugün bölünme olmadığını ve
NATO'nun Rusya'nın uluslararası hukuku ve hatta uluslararası oyunların kurallarını ihlal ettiğinden emin olduğunu ifade etti.
Rusya'nın eylemlerinin sonuçları olacağını anlaması gerektiğini belirten Miliband, Rusya'nın sözlerini tutmadığını ve bunun bir uluslararası ortak olarak Rusya'ya duyulan güven açısından ciddi sonuçları olacağını söyledi.
NATO'NUN GÜRCİSTAN ZİRVESİNATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Gürcistan krizini görüşmek üzere bir araya geldi. Sabah saatlerinde başlayan olağanüstü toplantıda, Rusya'nın Gürcistan'daki askeri operasyonlarına nasıl yanıt verileceği değerlendirecek.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, toplantı öncesinde Batı'nın Rusya'nın Gürcistan saldırısında stratejik bir zafer elde etmesine izin vermemesi gerektiğini söyledi. Ancak gözlemciler,
NATO üyeleri arasında Rusya'nın cezalandırılmasında ne ölçüde ısrarcı olunması gerektiği konusunda görüş ayrılıkları bulunduğu belirtiyor. Kriz, 7 Ağustos'ta Gürcü birliklerinin Moskova tarafından desteklenen ayrılıkçı Güney Osetya'da askeri operasyona girişmesiyle başlamış, Rus birlikleri buna yanıt olarak Gürcistan'a girmişti. Taraflar hafta sonunda AB dönem başkanı Fransa'nın girişimiyle ateşkes anlaşması imzaladı. Anlaşma, Moskova'nın dünden itibaren birliklerini geri çekmesini öngörüyordu. Ancak bölgedeki gazeteciler kapsamlı bir geri çekilme işareti görülmediğini bildiriyor. Tiflis'teki Gürcü yetkililer de, Rus askerlerinin Gürcü topraklarını terk etmediğini açıkladılar. Rusya Savunma Bakanlığı ise birliklerin Güney Osetya çevresindeki güvenlik kuşağına çekilme işleminin birkaç gün içinde tamamlanacağını duyurdu.
Kaynaklar,
NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarının farklı görüşlerde olduğunu aktarıyor. İngiltere, Kanada, ABD ve Doğu Avrupa ülkelerinin çoğu Moskova'ya karşı sert bir tutum benimsenmesini istiyor.
Almanya ve Fransa'nın başını çektiği çoğu Batı Avrupa ülkelerinden oluşan diğer grup ise Moskova ile ilişkilerinin zedelenmemesi için daha ihtiyatlı davranılması gerektiğini düşünüyor. Bu görüş ayrılıkları nedeniyle zirvede tarafların ana önceliğinin bir uzlaşma noktası belirlemek olacağı belirtiliyor.
ABD Dışişleri Bakanı Rice, Brüksel'e hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Rusya, altyapısını çökerterek, askeri kapasitesine zarar vererek Gürcistan'ı zayıflatmak, Gürcistan demokrasisine darbe vurmak istiyor. Rusya'nın bu stratejik hedeflerine ulaşmasına izin vermemeliyiz" diye konuştu.
ABD'nin çağrısıyla başlayan olağanüstü toplantıda, Tiflis hükümetine desteğin ifade edilmesi ve
NATO'nun Gürcistan'ın egemenliğinin korunmasına vurgu yapması bekleniyor. Bir
NATO sözcüsü yaptığı açıklamada, "Toplantıdan Rusya'ya güçlü bir mesaj çıkmasını bekleyebilirsiniz" dedi.
Nisan'daki Bükreş zirvesinde Gürcistan'a üyelik daveti yapılacağı belirtilmiş, ancak bunun için bir tarih verilmemişti. Brüksel toplantısında ittifakın bu anlaşmaya bağlılığını yinelemesi de bekleniyor.
NATO'nun öncelikli diplomatik hedefinin Rus birliklerinin Gürcistan'dan tamamen çekilmesini sağlamak, gözlemcilerin sayısını artırmak ve daha tarafsız bir barış gücü düzenlemesi yapılmasını teşvik etmek olduğu belirtiliyor.
NATO TOPLANTISINA RUS PROTESTOSUGürcistan ile Rusya arasında yaşanan gerginliği görüşmek üzere gerçekleştirilen gündem dışı
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın başlamasının ardından çoğu Güney Osetyalı olan Ruslar, Brüksel'deki
NATO karargahı önünde protesto gösterisi düzenledi. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'ye ve
NATO'ya ateş püsküren Ruslar, ellerinde ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Saakaşvili aleyhinde poster ve pankartlar taşıdı.
Güney Osetyalı Rus Hutristova Sunta, esas soykırım suçlusunun Saakaşvili olduğunu, Gürcistan'ın
NATO'da hiçbir zaman temsil edilmemesi gerektiğini ve Güney Osetyalı Ruslar olarak yıllarca Gürcistan'dan kötü muamele gördüklerini söyledi. Sunta, "Ben Kuzey Osetyalıyım, Güney Osetya'da yaşananlar bir soykırımdır. Saakaşvili'nin yargılanmasını istiyorum, çünkü Gürcü ve Osetler yıllarca kardeş gibi yaşadılar" dedi.
AJANSLAR