kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Alzheimer'a mucize tedavide Türk eli

FİGEN YANIK
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bazı besinlerin Alzheimer'ı gerilettiğini belirleyen bilim adamları arasında Dr. Cansev de var..
Özellikle yaşlılarda görülen ve son yıllarda yaygınlaşarak toplumsal bir sorun haline gelen Alzheimer hastalığıyla mücadelede Amerika'da Massachusetts Institute of Technology (MIT) laboratuvarlarında büyük bir aşama kaydedilirken, bu başarıda bir Türk'ün de imzası yer aldı. Temmuz ayının sonunda Chicago'daki bir Alzheimer kongresinde sunulan ve bilim camiasında büyük yankı uyandıran araştırmaya göre; normalde vücutta da bulunan bazı besin maddelerinin bir karışım halinde deneklere verilmesi, özellikle başlangıç aşamasındaki Alzheimer hastalarının öğrenme ve hatırlama yeteneklerindeki gerilemeyi durduruyor. Başkanlığını Prof. Dr. Richard Wurtman'ın yaptığı ekipte yer alan Mehmet Cansev, ulaşılan sonuçlardan büyük heyecan duyduklarını belirtirken çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:

İLAÇ YAKIN TARİHTE
"Araştırmamız beyin hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan 'sinaps' adlı yapıların sayısının artırılmasına yönelik yürütülüyor. Sinaps adlı bu yapılar, iki sinir hücresi arasındaki iletişim bölgeleridir. Alzheimer hastalığı, bu yapıların sayısındaki azalma sonucu ortaya çıkar. Bizim hastalığa yönelik tedavi yaklaşımımız, bazı özel besinlerle sinapsların sayısını artıran sinir hücrelerindeki hücre zarı yapımının artırılması üzerine geliştirildi." Dr. Cansev, MIT'teki araştırmaya alınan hastaların daha önce Alzheimer için herhangi bir ilaç kullanmamış olmalarının şart olduğunu önemle vurgularken karışımın Alzheimer tedavisi için kullanımının onaylanması ve ilaç olarak piyasaya sürülmesinin ise biraz zaman alacağını ama çok yakın bir tarihte geniş katılımlı klinik bir çalışmanın başlayacağını açıkladı.