Türkiye'de yenidoğan uzmanı ihtiyacı 600 iken şu an 90 doktor aktif. Yeni uzmanlar ise en erken üç yıl sonra mezun olacak..
Ankara'da Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde yaşanan bebek ölümleri bir skandalı daha ortaya çıkardı. Türk Tabipleri Birliği'nin açtığı dava nedeniyle üniversitelerde bir yıldır, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ise 4 yıldır yenidoğan uzmanı yetiştirilemedi. Geçen yıl sınavla alınan yenidoğan uzman adayı doktorlar ise en erken 3 yıl sonra mezun olacak.
Türkiye'de ihtiyaç duyulan yenidoğan uzmanı sayısı 600 olarak hesaplanırken Zekai Tahir Burak Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Ömer Erdeve SABAH'a yaptığı açıklamada "Şu an 100 dolayında uzman var. Bunların sadece 80-90'ı aktif çalışır durumda" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yurdakök de yenidoğan uzmanı yetersiz olan hastanelerde büyük bir yığılma olduğunu kaydetti.
BAKANLIK İTİRAF ETMİŞTİ
Özellikle yan dal uzmanlığı giriş sınavında yaşanan bu sıkıntı, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da itiraf edildi. Bakanlık yapmayı planladığı yan dal eğitim giriş sınavının 15 Mayıs 2007'de iptal edilmesinin ardından şu açıklamayı yapmıştı: "Yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı yapılamamaktadır. Bakanlığımız bundan doğan ihtiyacın farkındadır. Hukuken hiçbir kurumun giriş sınavlarını yapması mümkün değildir."
Yayın tarihi: 15 Ağustos 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/15//haber,152CF1ECB32F4FC2BC3AF7CBF1FD13AC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.