İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, çalışma ziyareti kapsamında İstanbul'a geldi.
Havalimanı'nından Çırağan Sarayına kadar olan geçiş güzergahı her iki istikamete trafiğe kapatıldı.
Ahmedinecad ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak saat 13.25'te Atatürk Havalimanı'na indi. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından resmi törenle karşılandı.
* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...Karşılama sırasında havalimanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındığı, bazı binaların çatılarında özel harekat polislerinin yerleştirildiği görüldü.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Cumhurbaşkanı Gül ile görüşme yapacağı Çırağan Sarayı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.
Çırağan Sarayı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Yol boyunca polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Karadaki önlemlerin yanı sıra, denizden ve havadan da önlemler alındı. İstanbul Boğazı'nda Sahil Güvenlik botları hazır bekletiliyor. Havadan da polis helikopterleri sürekli denetleme yapıyor. Bu arada, Ahmedinecad'ın uçağının ineceği Atatürk Havalimanı çevresinde de frekans bozucu cihazlar yerleştirlildiği gözlendi.
İSTANBUL TRAFİĞİ FELÇ OLDUİran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad için alınan güvenlik önlemleri vatandaşları perişan etti. Konuk Cumhurbaşkanı'nın ziyaretine hazırlıksız yakalanan İstanbullular, trafikte çile çekti. Atatürk Havalimanı'na giden yolların Ahmedinecad'ın gelişinden 1,5 saat önce trafiğe kapatılması yüzlerce kişinin uçağını kaçırmasına neden oldu. Duruma tepki gösteren vatandaşlar polisle tartıştı.
İstanbul Valiliği'nin güvenlik önlemleri nedeniyle yolları erken kapatması vatandaşların saatlerce trafikte beklemesine neden oldu. Konuk Cumhurbaşkanı için D-100 Karayolu saat 12:00'dan itibaren trafiğe kapatıldı. Havalimanınan çıkan yollarda aynı saate trafiğe kapatılınca yollarda kilomerelerce araç kuyruğu oluştu. Ahmedinecad'ın ziyaretine hazırlıksız yakalan İstanbullular saatlerce trafikte beklemek zorunda kaldı. Atatürk Havalimanı'na gitmek isteyen yolcular ise yolların erken kapatılması nedeniyle uçaklarını kaçırdı.
Yeşilköy Havuzlu kavşakta bekleyen yüzlerce yolcu polisle tartıştı. İzmir'e gitmek için bilet ayırttığını belirten bir yolcu biletim saat 13:00'da idi. Oradanda Hollanda'ya gidecektim. Şimdi uçağımı kaçırdım. Bunun sorumlusu kim benim mağduriyetimi kim gidrecek" diye konuştu.
Bu arada, birçok yolcu da yoğun trafik nedeniyle uçaklarını kaçırdı. Uçaklarını kaçıran yolcular, duruma tepki gösterdi.
*SABAH MUHABİRİ DUYGU GÜVENÇ'İ KABUL EDEN İRAN CUMHURBAŞKANI AHMEDİNECAD'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR..."TÜRKİYE BÜYÜK ÜLKE" haberini okumak için tıklayınız Çalışma ziyaretinde bulunmak üzere bugün
Türkiye'ye gelecek olan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, beraberindeki iş adamları ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın saat 10.00'da Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilecek Türk-İran İş Forumu'na katılacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, moderatörlüğünü Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yapacağı forumda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, İran Ticaret Sanayiler ve Madenler Odası Başkanı Dr. Mohammed Nahavandiyan ve Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy'un konuşma yapacağı kaydedildi.
FT: "AHMEDİNECAD'IN TÜRKİYE ZİYARETİNİN MERKEZİ UNSURU GAZ ANLAŞMASI"İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın
Türkiye ziyareti, Batı basınında yankılandı. Financial Times gazetesi, ziyaretin merkezi unsurunun İran'dan gaz sevkıyatını artıran bir anlaşmanın olması beklendiğine dikkat çekerken, "ABD, İran ile enerji anlaşması konusunda
Türkiye'yi uyardı" diye yazdı.
Financial Times gazetesi, Washington ve Ankara mahreçli "ABD
Türkiye, İran ile enerji anlaşması konusunda uyardı" başlıklı haberinde ABD'nin ziyaret hemen öncesi
Türkiye'yi, İran ile Tehran'ın nükleer programı durdurmaya yönelik diplomatik çabalara zarar verecek bir anlaşama yapmaması konusunda uyardığını belirtti. Gazete şöyle devam etti:
"
Türkiye'ye İran'dan doğal gaz sevkıyatını artırmaya yönelik ve İran'ı izole etme baskılarına meydan okumaya çalışan Sayın Ahmedinecad'a ihtiyaç duyduğu diplomatik desteği verecek bir anlaşmanın, ziyaretin merkezi unsuru olması bekleniyor."
ERDOĞAN'IN AMAÇLARI
Ekonomi gazetesi, ziyaretin, Ahmedinecad'ın bir
NATO ülkesine ilk ziyaretini oluşturduğuna işaret ederken de "Sayın Erdoğan, Tahran ile enerji bağlarını artırmayı, Kürt ayrılıkçılarına karşı işbirliğini hızlandırmayı ve
Türkiye'nin İran'ın nükleer programı sorununu gidermeye yönelik çabalarını yoğunlaştırmayı amaçlıyor" yorumunu yaptı.
Ziyaretin merkezi unsurunu, Ankara ve Tahran'ın geçen yıl başlattığı enerji inisiyatifinde ilerleme sağlanmasının olması beklendiğini kaydeden gazete, ziyarette rol alan bir kaynağa dayanarak "İran'ın doğal gaz sevkıyatını artıran ve Türkmen gazının İran üzerinden taşınma ücretinin belirleyen bir anlaşmanın yapılabileceği"ni yazdı.
Financial Times,
Türkiye ile İran'ın, özellikle çıkarların örtüştüğü, enerji ve "Kürt militant grupları" ile mücadele konularında iyi ilişkilerinin olduğuna dikkat çekerken ancak İran'ın nükleer iddiasına ilişkin sorunun bu ilişkileri "sınadığı"nı öne sürdü.
"
Türkiye, İran'ın nükleer silahları elde etmesini engellemek istiyor ancak askeri çatışma riskinden kaygı duyuyor" görüşünü dile getiren gazeteye konuşan Batılı bir diplomat ise, Ankara'nın İran'ın nükleer programı konusundaki angajmanını "yararlı" olarak nitelendirdi ancak İran'ın "
Türkiye'den resmen arabuluculuk yapmasını henüz talep etmediği"ni de söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kafkaslarda barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınmasının,
Türkiye'nin dış politika hedefleri arasında öncelikli yer işgal ettiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile birlikte Çırağan Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında, Ahmedinejad'ın ziyareti vesilesiyle bölgede ağırlığa sahip iki komşu ülke olarak bölgesel meseleleri de değerlendirdiklerini söyledi.
Gül, bu kapsamda ele aldıkları hususlardan birinin Gürcistan'daki endişe verici gelişmeler olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Güney Kafkaslarda barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması,
Türkiye'nin dış politika hedefleri arasında öncelikli yer işgal etmektedir. Bölgedeki kriz ve donmuş ihtilafların, bölge ülkelerinin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüklerine saygı temelinde barışçıl yollarla çözümünü destekliyoruz. Bu bağlamda karşılıklı olarak Gürcistan'ın Güney Osetya özerk bölgesinde 7 Ağustos günü başlayan çatışmalardan duyduğumuz üzüntü ve endişeyi paylaştık.''
Çok sayıda can kaybına ve yaralanmalara yol açan çatışmaların bölgesel barışı ve güvenliği ciddi bir şekilde tehdit ettiğine inandıklarını dile getiren Gül, ''Çatışma ortamının itidal, sağduyu ve diyalog yoluyla aşılarak, taraflar arasında bir an önce kalıcı barış sağlanması, yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğine inanıyoruz'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görüşmelerde, Irak'ın bölgesinde istikrar kaynağı ve ulusal uzlaşı zemini bulabilmiş bir ülke olması yönünde
Türkiye ve İran'ın fikir birliği içerisinde olduğunu bir kez daha tespit ettiklerini aktararak, ''Bu hedef doğrultusunda komşu ülkeler platformu çerçevesinde de ikili olarak İran'la birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca Afganistan'ın istikrar, güvenlik ve refahı için de gayretlerimizi beraber sürdüreceğiz'' şeklinde konuştu.
Komşu ve dost ülke İran'la iki ülke halkları ile bölgenin istikrar ve kalkınması odaklı görüşmelere her düzeyde devam etme yönündeki iradelerini bu ziyaret çerçevesinde bir kez daha paylaştıklarını dile getiren Gül, ''Bu vesileyle değerli misafirim ve beraberindeki heyete bir kez daha
Türkiye'ye 'Hoşgeldiniz' diyorum ve bu görüşmelerimizin her iki ülke halkının ve bölgenin çıkarına olmasını temenni ediyorum'' dedi.