Çatışmalar durdu, sıra bölgedeki dramı sona erdirme çalışmalarında
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in operasyonu sona erdirme talimatının ardından çatışmalar yok denecek seviyeye gelirken, gözler Gürcü birliklerinin Tshinvali'ye girmesinin ardından Rusya'ya akın eden mültecilerin durumuna çevrildi.
Rusya'nın Vladikavkaz kenti yakınlarında bulunan Güney Osetyalı mültecilerin geri dönüşüne ilişkin çalışmaların başlatılmasına rağmen, dün Güney Osetya'dan yeni mültecilerin bölgeye geldiği bildirildi.
İngilizce yayın yapan ''Russia Today'' televizyonu, Rusya'nın Güney Osetya sınırındaki mültecilerin durumuna dikkati çektiği yayınında, mültecilerin neredeyse tamamına yakınının birer yakınını kaybettiğini duyurdu.
Rusya'nın operasyonlarını durdurduğu ve Gürcistan'ın da önerilen barış belgesini kabul ettiği açıklamasına rağmen, Güney Osetyalıların tamamen barış gücü askerlerinin kontrolünde açılan insanı yardım koridorunda Rusya'ya gelmeye devam ettiği kaydedildi.
Gelen mültecilerden bazılarının 5 gün süren çatışmalar yüzünden aç ve susuz bir şekilde sığınaklarda saklandıkları için çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıktığı, bu kişilerin Vladikavkaz'daki hastanelerde ve Moskova'dan gönderilen seyyar hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi.
Rusya'daki kampa yeni gelenlerin ilk olarak yakınlarını aradığı belirtildi. Rus yetkililer, Güney Osetyalı mültecilerin Rusya sınırına geldiklerinde ilk önce sınırdaki çadır kamplara alındığını, ancak buradaki sağlık koşullarının yaşlılar ve çocuklar için uygun olmamasından dolayı kısa bir süre içinde daha iyi barınma koşulları, okul ve hastanelerin bulunduğu değişik kentlere yönledirildiklerini ifade ettiler.
Yetkililer, Güney Osetya içinde oluşturulan insani koridordan Rusya'nın gıda ve sağlık malzemesinin yanı sıra jeneratörler gönderdiği, başkent Tshinvali'de Gürcü güçlerinin imha ettiği hastanenin yerine iki adet seyyar hastane kurulduğunu söylediler.
Rusya bölgenin yeniden inşası için yaptığı 400 milyon dolarlık yardım miktarını daha da artırırken, bazı Avrupa ülkeleri de bölgeye yardım taahhüdünde bulundu. Fransa bölgeye bir uçak dolusu tıbbi yardım malzemesi, Hollanda ve İspanya 500 bin avro nakit yardımı gönderdi.
Bölgeyi ziyaret eden Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, bölgenin tamamen tahrip edildiğini, yeniden inşasının en az iki yıl alacağını belirterek, şunları söyledi:
''Ben burada 1992 yılında bulundum ve şu anda gördüklerimden son derece kötü şekilde etkilendim. Her yer yerle bir olmuş ve insanlar son derece büyük acılar içinde. Bu durumun bir daha tekrarlamamasını umarım. Güney Osetya yetkilileriyle neye ihtiyaçları olduğu ve kendilerine ilk etapta yapabileceğimiz yardımların neler olabileceği konusunu görüştüm. Öncelikle gaz, su, elektrik ve hastane gibi alt yapı konularını çözeceğiz. İhtiyaç duyulacak her şeyi getirdik.''
AA
Yayın tarihi: 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/13//haber,DA6F8C4BBA864282A9288390C3A2B397.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.