Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,58, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 1,25 arttığını açıkladı.
TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 12,06, ÜFE'de yüzde 18,41 oldu.
Ocak-temmuz döneminde, TÜFE yüzde 6,61, ÜFE yüzde 15,18 oranında artış gösterdi.Temmuz ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,07, üretici fiyatlarında yüzde 9,76 düzeyinde gerçekleşti.
Oyak Menkul Değerler Başekonomisti Mehmet Besimoğlu:
"Yüksek elektrik zamlarının olduğu bir ayda bu veriler büyük bir sürpriz değil,dolayısıyla büyük ölçüde beklentiler doğrultusunda. Bazı kurumlar İTO verisi sonrası beklentilerini aşağı yönlü revize etmişlerdi ancak bu yanıltıcı oldu. Bu veriler, Merkez Bankası'nın Ağustos ayında bir faiz artırımı yapma beklentisini artırmıyor çünkü Merkez Bankası bu Temmuz'da enflasyonun normalden yüksek geleceğini bekliyordu."
ING Döviz Masası İşlemcisi Ahmet Arslan:
"Enflasyon verileri ile global piyasalarda İran ile ilgili ABD açıklaması neredeyse aynı anda yaşandı. Dövizde ilk olarak enflasyona tepki verdik. Tam piyasa sakinleşirken tekrar satış baskısı yaşandı. Sonra global piyasalar bozuldu ve YTL'ye tekrar satış geldi. Ana neden ABD'nin İran'ı olumlu bir yanıt vermez ise Tahran'ın daha büyük yatırımlarla karşı karşıya kalacağını açıklaması oldu. Bu açıklamanın hem ABD piyasaları hem de petrol fiyatları üzerinde etkisi oldu."
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç:
"Kurum beklentimiz olan yüzde 0.6'ya yakın gelen TÜFE verilerinde bir önceki döneme göre yaşanan yükselişte üç ana kalem göze çarpıyor. Konut kaleminde elektrik zamlarından ve taşınma dönemi olmasından kaynaklı yükseliş, alkolsüz içecek ve giyim ayakkabıda sezonluk
etkilerden kaynaklanan düşüş söz konusu. Yine sezonluk etkilerden dolayı lokanta ve otel kaleminde beklenti dahilinde yükseliş var. TÜFE'de durum böyleyken ÜFE'deki yükselişin TÜFE'den daha yukarıda olması ÜFE artışının TÜFE'ye yansımadığı görülüyor. Talep durgunluğu
nedeniyle üreticilerin fiyat artışlarını yansıtamadığını düşünüyorum. ÜFE'de petrol fiyatlarının etkisini vurgulamak gerekir."
Finans Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı:
"Öncelikle İTO rakamından sonra beklentiler aşağıya çekilmişti. Ancak İTO rakamları TÜFE için çok önemli bir gösterge değil çünkü alt dallara baktığımız zaman elektrik fiyatları ayarlamasından sonra konut fiyatlarının ciddi baskı oluşturması endişemizi devam ettirmiştik. Konut enflasyonunun TÜFE üzerinde ciddi bir baskı olduğunu görüyoruz. Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında bir önceki ay ciddi bir düzeltme süreci yaşanmıştı. Bu ay için bunun çok yavaşladığını görüyoruz. Bundan sonraki dönemde de Ramazan ayı için baskı yaratmasını beklemek lazım. Ağustos ayı Temmuz'dan daha iyi bir ay olarak çıkacaktır TL ve petrolün gecikmeli etkisini görmek lazım, örneğin benzin fiyatlarının düşüşüne tanık olabiliriz. Merkez Bankası'nın hâlâ bu gelişmeleri göze alıp Ağustos'tan itibaren faiz artırımlarına son vereceği beklentimizi koruyoruz, faiz indirimlerinde ise risk unsurları nedeniyle yavaş davranacaktır, bu yıl için çok mümkün görünmüyor. En erken gelecek yıl ilk çeyrek sonuna doğru, hem global hem enflasyon dinamiklerinde olumlu koşulların gerçekleşmesi
durumunda faiz indirimi olabilir."