kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlaç kullanma sanatının püf noktalarını öğrenin!

Dr. Ece Hattat
29.07.2008
80 yaşındaki annem birden fazla ilaç kullanıyor. Bazen ilaçlarını karıştırıyor, bazen de yan etkilerle boğuşuyor. İlaç kullanırken nelere dikkat edilmeli? Ona nasıl yardımcı olurum? Müge A./Ankara

Basit bir iş gibi görünse de ilaç kullanmak gerçekten de bir sanattır. Bu sanatı icra ederken, şunlara dikkat etmek gerekmektedir:

* İlaçları alış şekliniz son derece önemlidir. İlaçlarınızı her zaman oturarak veya ayakta, dolu bir bardak su ile almalısınız. Asla yatar pozisyonda almamalısınız. Su yerine greyfurt, nar gibi meyve suları ya da alkollü içecekler kullanmayın.

* Yiyecek ve içeceklerin ilaçlarınız üzerinde gerçekten de büyük bir etkisi var. Örneğin kalsiyum tabletlerini bazı antibiyotiklerle almamanız ya da kan sulandırıcı kullanıyorsanız; K vitamini içeren yiyeceklerden fazla tüketmemeniz gerekiyor. Öncelikle aldığınız ilacın özelliklerini öğrenmeli, bu ilacı hangi yiyeceklerle almamanız gerektiğini doktorunuza sormalısınız.

ÇİZELGE OLUŞTURUN
* Değişik sağlık sorunlarınız için birden fazla ilaç kullanıyorsanız; işiniz biraz daha güçtür. Bu durumda yapacağınız en iyi taktik; bir ilaç çizelgesi oluşturmak ve ilaçlardan herbiri için ilacı aldığınız saati, dozu ve alış şeklinizi bir yere not etmektir.

* İlaçlarınızı nasıl saklayacağınızı da mutlaka öğrenmelisiniz. Bazı ilaçların kuru ve serin yerlerde saklanması yeterli olurken, bazılarının mutlaka buzdolabında bulundurulması gerekir. İlaçlarınızı her zaman orijinal kutularında saklamanız ve kullanma talimatlarını atmamanız da şart. Böylece ilaçlarınızı karıştırmaz ve içeriğine istediğiniz zaman bakabilirsiniz.

KİMSEYE VERMEYİN!
* İlaçlarınızı almayı unutmamak için kendinize hatırlatma notları yazabilir, alarmlı bir saatten yararlanabilir veya yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz.

* İlaçlarınızı kesinlikle eş-dost ve komşularınızla paylaşmayın. Size iyi gelen bir ilacın, başkasında çok kötü sonuçlar doğurabileceğini her zaman aklınızda bulundurmalısınız.

* Doktorunuz size yeni bir ilaç verdiğinde, aldığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlar ile tüm vitamin, mineral ve besin desteklerini de ona bildirmelisiniz.

* Bir ilacın yan etkisi oluştuğunda, vakit kaybetmeden doktorunuza haber verin.

* Son olarak ilacı ne kadar süreyle almanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Eğer, birden fazla ilaç alıyorsanız; ilaçlarınızı sık sık kontrol ettirmeniz gerektiğini de sakın aklınızdan çıkarmayın.