*
Tercih yapacak adaylara öneriniz nedir?
Üniversiteleri mutlaka ziyaret edin ve kampuslarında dolaşın. Her yıl tercih yapmanın daha da zorlaştığını ve daha çok dikkat gerektirdiğini düşünüyorum. Çünkü artık hem üniversite seçenekleri arttı hem de çok farklı bölümler devreye girdi. Klasik meslekler yerini yeni, farklı bölümlere bırakmaya başladı. Öğrencilerin bölüm seçerken hangi sektörlerde, hangi tip insan gücüne gereksinim olduğunu ve iş imkânlarını incelemeleri gerek. Üniversite seçiminde de üniversitenin sunduğu sosyal ve fiziksel imkânları ve üniversitenin mezun olduktan sonra sağlayacağı avantajları göz önünde bulundurmaları önem taşıyor. Tercih yaparken çok dikkat etmeleri gereken bir konu daha var: Ortak Program. Bu program sayesinde öğrenciler bölümlerine okurken karar veriyor. Fakültelerini seçerek üniversiteye giriyorlar. Hazırlık ve ortak derslerin alındığı birinci sınıfın sonunda bölümlerini seçiyorlar. Böylelikle gelecekleri hakkında daha sağlıklı karar vermek için zaman kazanmış oluyorlar.
*
Geleceğin mesleklerini nasıl sıralayabiliriz?
Uluslararası Ticaret, Uluslararası Lojistik gibi bölümler son yılların gözde iş alanları olarak kabul ediliyor, zamanla popülerliklerinin daha da artarak geleceğin mesleklerinden olacaklarını düşünüyorum. Yabancı dil her devirde olduğu gibi bugün de gelecekte de etkisini sürdürecek. Fakat artık Batı dillerinin yanında Çince, Rusça gibi Doğu dilleri önem kazanıyor. Endüstriyel Tasarım, Kentsel Tasarım gibi bölümler ön plana çıktı, önümüzdeki 10 yılda daha da önem kazanacak. Ayrıca
Türkiye'de sadece iki üniversitede olan Gastronomi'ye dikkat çekmek istiyorum; bu konuda büyük bir istihdam alanı var. Spor bilimleri de kesinlikle geleceğin mesleklerinden olmaya aday.
Yayın tarihi: 25 Temmuz 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/25//haber,31DDC9FF42F343A0A7323B766BE55748.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.