"Torba değil çorba kanun"
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun torba değil çorba bir kanun olduğunu savunarak AKP'yi devletin temel yapısı ile oynamakla, hırsızlık ve talana kapı aralamakla suçladı. Şandır, "Bu kanunun sayın Cumhurbaşkanımızın onayında ciddi bir incelemeye tabi tutulmasını gerekli buluyoruz" dedi.
MHP'li Şandır, Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay'la birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nu eleştirdi. Kanunu "torba değil çorba kanun' olarak nitelendiren Şandır, AKP Hükümetini ise bir bozgun psikolojisi içinde Kamu mali yönetimi ve kontrol sisteminin temelleri ile oynamakla suçladı. Kanun tasarısının Meclis'e 15 madde halinde gönderildiğini, Plan ve Bütçe alt Komisyonunda 19, üst komisyonda 20 ve Genel Kurul'da da 8 adet değişiklik önergesi verilerek 49 maddeye çıkarıldığını ifade eden Şandır, "Bu durum kanun çıkarma süreçlerinde, hükümetin hazırlıksızlığını, kararsızlığını, keyfiliğini, ciddiyetsizliğini, tutarsızlığını, yeterince etüt ve analiz yapmadığını ve bazı konularda da niyetinin pek halisane olmadığını göstermektedir. Kanun olumlu ve yeni hiçbir sistem getirmemekte ancak mevcut sistemlerin çivisini çıkarmaktadır. Bu haliyle AKP yapıcı değil bozucu bir tutum sergilemektedir" dedi.
Kanunla yapılan değişiklikleri anlatan Şandır, Toplu Konut İdaresi'nin kamu kurumları arasında ve serbest piyasada imtiyazlı bir konuma getirildiğini belirterek şunları söyledi:
"Kanunla, vatani hizmet tertibi aylıklarının bağlanması hakkındaki kanunda da bazı düzenlemeler yapılıyor. Şeref aylığında şeref kavramının verdiği yüksek duygular dışında hiçbir mülahaza gözetilmemesi gerekmektedir. Şeref payesi ayrım gözetilmeyecek, hassas ve manevi motifi esas olan bir husustur. Bu yüzden tüm gazilerimizin şeref aylıklarının ayrım yapılmaksızın asgari ücrete yükseltilmesi gerekmektedir. Kanunun 25. maddesi ile özürlü bireyler için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen destek eğitimi almaları uygun görülen özürlü bireylerin giderleri bakanlık tarafından ve çıkartılacak yönetmelikçe tespit edilen toplam eğitim süreleri ile sınırlanmaktadır. Bu yaza ile özel rehabilitasyon merkezleri kapılarına kilit vuracak, bu kurumlarda çalışan personel işsiz kalacak."
Kanunla TCDD'ye ait limanlar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait arsa ve araziler ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların arsa ve binalarının satışının amaçlandığını da kaydeden Şandır, "Her birinde tüyü bitmedik yetimlerin hakkı bulunan milletin malı tesislerin, arsaların ve arazilerin belli yandaş kesim ve zümrelerin eline geçeceği konusunda ciddi endişelerimiz vardır. AKP kimlere ne gibi bir rant getirecek hep birlikte göreceğiz. Bu konuda AKP'nin sicili bozuktur" dedi. Kanunla Mahalli İdare Birlikleri Kanununda da değişiklik yapıldığını bunun bir seçim yatırımı olduğunu ifade eden Şandır, AKP Hükümetinin düzenlemeyle yeni yolsuzlukların, yeni peşkeşlerin ve talanların yolunu açtığını savundu. Şandır, "AKP Hükümeti devletin temelleri ile oynamayı bir alışkanlık haline getirdi. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü, cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana 1050 sayılı Genel Muhasebe Kanunu ile yapılıyordu. AKP iktidarı çıkarılan kanunla devletin temel mali yapısı ile oynamaktadır"diye konuştu. Şandır, kanunun Cumhurbaşkanının onayında ciddi bir incelemeye tabi tutulmasını gerekli gördüklerini de kaydetti.
(ANKA)
Yayın tarihi: 25 Temmuz 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/25//haber,1D72E8CCFC834952BCC1A1F4D08AC3A1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.