kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sosyetenin gözde yemeği Suşi'den arsenik ve cıva çıktı

Özgür Gürbüz - HABER MERKEZİ
17.02.2008
İstanbul'un tanınmış dört suşi restoranından aldığımız suşileri İstanbul Üniversitesi'nde analiz ettirdik. Sonuçlar; ton balığından yapılmış suşilerin sağlık açısından ciddi riskler içerdiğini gösterdi. Çevre kirliliği öyle bir boyuta ulaşmış ki, artık parası olanın bile bundan kaçma şansı yok.....
Udon, Sashimi, cıva, Maki ve arsenik. Bir suşi restoranına gittiğinizde yeme olasılığınız bulunan seçeneklerden bazıları. Fark ettiniz mi bilmiyorum ama içlerinden iki tanesi Japonca değil; arsenik ve cıva! 29 Ocak 2008 tarihinde İstanbul'un tanınmış dört suşi restoranından aldığımız örneklerin üçünde beklenen değerlerin üstünde arsenik, birinde ise balıklarda kabul edilebilir miktarın altı katı oranında cıva tespit edildi. İstanbul Üniversitesi İleri Analizler Laboratuvarı'nda SABAH için yapılan analizler, ton balığından yapılmış suşilerin sağlık açısından ciddi riskler içerdiğini gösterdi. Yani çevre kirliliği öyle bir boyuta ulaştı ki, artık parası olanın bile kaçma şansı yok. Analiz sonuçlarına göre bir restorandan alınan örnekte, kilogramda 6,2 miligram oranında cıvaya rastlandı. Diğerlerinde ise bu oran üst sınır kabul edilen 1 miligramın altında kaldı. Arsenik miktarında ise sadece bir suşi sınıfı geçerken; en yüksek miktar, kilogramda 4,33 miligram oldu. Bunu 1,8 ve 1,7 ile miligram içeren iki ayrı numune izlerken sadece bir örnek 1 miligramın altında kaldı. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, cıva oranının balıklar için kilogramda 1 miligramdan fazla olmaması gerektiğini belirtiyor.

FAZLA CIVADAN ÖLMÜŞLERDİ
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ümit Şahin, belirtilen oranlardan fazla alınan cıva ve arsenik için, "Bunlar ciddi toksik etkileri olan ağır metallerdir. Bütün insanlar üzerinde kanser gibi hastalıklara yol açabileceği gibi özellikle çocuklarda gelişim bozukluklarına neden olabilir," yorumunu yapıyor. Analiz sonuçlarını paylaştığımız, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç Dr. Sühendan Mol, "Dört farklı suşi restoranından alınmış olan ton balıklı suşi örneklerinin üçünde arsenik miktarının, birinde ise cıva miktarının sınır değerlerin üzerinde olduğu görülmekte. Hamile ve emziren kadınların suşi tüketiminden bu dönemlerinde kaçınması gerek. Diğer kişiler için ise ton balığı ile hazırlanan suşinin haftada birden fazla tüketimi tavsiye edilmiyor," diyor. Mol, sonuçları doğru yorumlamak için çok daha kapsamlı ve bol örnek alınarak bir araştırma yapılmasının gerekli olduğunun da altını çiziyor. New York Times'ın geçtiğimiz ay yaptığı benzer bir araştırmada da Amerika'da yenen suşilerde yüksek miktarda cıva bulunmuştu. Amerikalı uzmanlar bu kirliliğin yetişkinlerde kalp ve damar hastalıklarına, çocuklarda da sinir sistemiyle ilgili sorunlara neden olabileceğini belirtmişti. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Cıva Kirliliğinin Çevre ve Sağlık Üzerine Etkileri" konulu makalesinde, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yetişkin bir kişi, haftada sindirim yolu ile 0.3 mg.'dan fazla toplam cıva bileşiği veya 0.2 mg.'dan fazla metil cıva almamalıdır. Bir kişi sindirim yolu ile takriben 0.07 mg. cıva almaktadır. Cıva içeren balıkları yiyen kişilerde bu değer çok daha yüksek olabilir," diye yazıyor. Öztürk bir de not düşmüş: "Roma Devleti zamanında işçiler, yiyeceklerinde bulunan ve kilogramda 10 miligramı bulan civa yüzünden ölmüşlerdi."
Haberin fotoğrafları