kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
LEVENT TÜZEMEN

Üretim iyi, pazarlama zayıf

Galatasaray yeni sezona Almanya'da ordu gibi bir takımla hazırlanıyor. Duisburg'daki kampta 32 kişi futbolcu yer alıyor. Bu kadar çok oyuncuyla yapılan sezon hazırlığı sağlıklı olur mu? Ya da Avrupa'da Galatasaray gibi 32 oyuncuyla hazırlık yapan bir başka kulüp var mı? Bu soruları neden sordum?
G.Saray'ın Almanya kampında PAF'tan oyuncular bulunuyor. Bu sezon PAF liginde 1990 doğumlular ve üstü oyuncular oynayacak. Yani 1988 ve 89 doğumlu oyuncular açığa çıkacak. Kulübün alt yapısı süper bir fabrikaya benziyor. Her sezon "Geleceğin yıldızları" başlıkları altında yetenekli çok gencin ismi medyada yer alıyor. PAF takımında oynadığı süre içinde atlaması gereken basamağı atlayanlar A takıma yükseliyor, basamağı atlayamayanlar PAF'ta oynama süreci dolduğunda sudan çıkmış balık gibi çırpınıyor.
Alt yapıda üretim süper ama pazarlama çok zayıf. Bu zayıflık neden? Bir defa "Bütün mallar birinci sınıf olacak" zihniyeti değişmeli. Birinci sınıf olanlara A takım kapısı zaten açılıyor.
Kapı dışında kalanların helak olmaması ve futbol hayatlarının devam etmesi için güçlü bir pazalama oluşturulmalı.

KİRALA YA DA SAT
A Takıma yükselen ama federasyona verilecek kadroda yer alamayacak oyuncular için de güçlü bir pazarlama ağı oluşturulmalı. PAF'ta oynama şansını yitiren ve A takıma seçilmesine rağmen kadro içinde yer bulamayan bu oyuncular ya satılmalı ya da kiraya verilmeli. Kulüp de para kazanmalı.
Gelecek paralarla da alt yapının masrafları karşılanabilir. Bu işlem Almanya kampı sonrası hemen yapılmalı. Çünkü kiralanacak veya satılacak futbolcular gidecekleri kulüpte uyum sorunu yaşamamalı.
Not: Beylerbeyi'ni saymıyorum çünkü Galatasaray'ın pilot takımı. Buraya gönderilen oyunculardan Galatasaray para kazanmıyor.