kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kaçırılan 3 Alman dağcı serbest

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bugün telefon görüşmesi yaptığı ve kaçırılan Alman dağcıların Türk yetkililerin elinde olduğunu ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söylediği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, yaptığı açıklamada, "Babacan, Steinmeier'i arayarak, Alman turistlerin elimizde olduğunu ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi" dedi.

Almanya'da büyük tepki yaratan kaçırma olayının Almanya'da "Roj TV"nin yasa dışı ilan edilmesine bir "misilleme" olarak yorumlanmıştı.

Terör örgütü PKK, 8 Temmuz gecesi Ağrı Dağı'nda tırmanış için bulunan Alman dağcılar Lars Holger Renne (33), Martın Georg (49), Helmut Johann'ı (65) kaçırmıştı.

REHİNELERİN SERBEST BIRAKILMASI ALMANYA'DA FLAŞ HABER

Alman medyası, PKK tarafından kaçırılan üç Alman dağcının serbest bırakıldığını flaş haber olarak duyurdu.

Alman yayın kurumu Deutsche Welle, üç dağcının serbest bırakıldığını bildirirken dağcıların 8 Temmuz'da Ağrı Dağı'na tırmanırken "Asiler, Berlin, Almanya'daki PKK destekçilerine yönelik baskınlara son verinceye kadar rehin tutacağını söylemişlerdi" dedi.

Alman Başbakanı Angela Merkel'in üç rehinenin serbest bırakılması için kişisel bir çağrı yaptığını anımsatan DW, buna karşın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in, üç Alman'ın serbest kalmasının karşılığında bir politika değişikliğine gidilmesi talebini reddettiğine dikkat çekti.

DW, "Türkiye ve uluslararası toplumun çoğu tarafından terör listelerinde yer verilen PKK, 1984 yılından beri Kürtlerin çoğunluğu olduğu güney ve güneydoğuda öz yönetim için kanlı bir kampanya yürütüyor" yorumunu da yaptı.

PKK ile yaşanan çatışmaların sonucunda 37 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu belirten DW, "Ancak son 10 yılda grubun saldırıları, genellikle sivillerden çok güvenlik güçlerini hedef almıştı" dedi.

BBC: ALMAN REHİNELER SERBEST KALDI

PKK tarafından 8 Temmuz'da kaçırılan 3 Alman dağcının serbest bırakılmasının yankıları sürüyor. BBC de, "3 Alman rehine serbest kaldı" derken Almanya'nın son dönemde Roj TV'yi yasakladığını ve iki PKK'lıyı Türkiye'ye iade ettiğine dikkat çekti.

BBC, Alman rehinelerin, "silahlı grubunun sözcüsü" olduğu gerekçesiyle Roj TV'nin Almanya'da yasaklanmasından bir ay sonra kaçırıldığını anımsatırken Almanya'nın geçen yıl iki "PKK militanını" Türkiye'ye iade ettiğini de belirtti.

Bu arada, BBC, Türkiye'nin, PKK'nın artan saldırılarına tepki olarak Kuzey Irak'taki PKK üslerine yönelik kampanyasını hızlandırdığını da kaydetti.

"3 ALMAN DAĞCIYI SERBEST BIRAKMAK ZORUNDA KALDILAR"

Ağrı Valisi Mehmet Çetin, güvenlik kuvvetlerinin almış olduğu yoğun önlemleri geçemeyen terör örgütü PKK mensuplarının, 8 Temmuz gecesi Ağrı Dağı'ndaki kamp yerinden kaçırdıkları 3 Alman dağcıyı serbest bırakmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Vali Çetin, Doğubayazıt Kaymakamlığı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 Temmuz'da Ağrı Dağı bölgesindeki 3 bin metre yüksekliğindeki kamp yerinden kaçırılan 3 Alman dağcının bugün itibariyle serbest bırakıldığını söyledi.

Vali Çetin, köşeye sıkışan terör örgütü PKK mensuplarının, güvenlik kuvvetlerinin almış olduğu yoğun güvenlik önlemlerini geçemediğini vurgulayarak, terör örgütü mensuplarının Alman turistleri serbest bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

Gazetecilerin, Alman dağcıların sağlık durumunu sorması üzerine Vali Çetin, turistlerin serbest bırakılmasının ardından güvenlik güçlerinin söz konusu bölgeye yarım saat içerisinde ulaşarak, Alman turistleri Doğubayazıt ilçe merkezine getirdiklerini kaydetti.

Alman dağcıların, ilçedeki sağlık kontrollerinin ve adli işlemlerinin ardından Ağrı'da bekleyen 6 kişilik Alman heyetine teslim edileceğini anlatan Vali Çetin, şöyle konuştu:

''Kaçırılan Alman turistlerle bölge büyük bir turizm kaybı yaşamıştır. Biz yine her şeye rağmen turizmin canlanması için elimizden gelen her türlü imkanı seferber edeceğiz.''

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI STEINMEIER'DEN TÜRK GÜVENLİK MAKAMLARINA TEŞEKKÜR

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'de terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 3 Alman dağcının kurtulması için yoğun harcadığı çabadan dolayı Türk güvenlik makamlarına teşekkür etti.

Steinmeier, gazetecilere yaptığı açıklamada, Almanların sağlığının iyi olduğunu ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinin kendileriyle ilgilendiğini belirterek, "Meslektaşım Babacan ile görüştüm. Kendisinden Almanların kurtulmasında emeği geçen tüm güvenlik makamlarına teşekkür etmesini istedim" dedi.

Ankara Büyükelçiliğinin ve Almanya Dışişleri Bakanlığında kurulan kriz masasının çabaları için de teşekkür eden Steinmeier, diğer bazı ülkelerde kaçırılan Almanların kurtulması için de çabalarını yoğun şekilde sürdüreceklerini ifade etti.

Alman dağcıların ne zaman Almanya'ya döneceğini belirtmeyen Steinmeier, yarın da açıklamada bulunacağını kaydetti.Bavyera eyaleti Başbakanı Günther Beckstein da, sorunun kan dökülmeden çözülmesinden ve Alman dağcıların sağlıklı olarak ailelerinin yanına dönecek olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

AJANSLAR