Spor hisselerinin yanı sıra Tire Kutsan'da da aynı tarihlerde başlayan yükseliş tesadüfen aynı tarihte durdu. Hepsinin ortak özelliği ise hisselerde ağırlıklı olarak davalarla gündemde olan QVT Fonu veya Deutschebank'ın olması..
Türkiye günlerdir spor kulüplerinin borsada halka açık şirketlerinin hisselerinin kırdığı rekorları ve ardından düşüşlerini konuşuyor. Özellikle
Fenerbahçe Sportif hisseleri 100 YTL'yi geçerek şirketin değeri 2 milyar doları aştı. Son bir ayda borsadaki yüzde 12'lik düşüşe karşılık spor endeksi yüzde 54 prim yapmıştı. Avrupa Şampiyonası'nda Türk
Milli Takımı'nın başarısına veya futbolcuların değerinin artmasına bağlanan bu yükselişler abartılı olmaya başlanınca bir anlam verilemedi ve manipülasyon söylentileri kulaktan kulağa yayıldı. Ancak spor hisseleri dışında Tire Kutsan'ın hisseleri de aynı tarihlerde aynı yükselişi gösterince yorumlar farklılaşmaya başladı.
25 HAZİRAN MİLAT
Çünkü benzer zamanlarda yükseliş trendine giren hisselerin tek ortak yönü halka açık hisselerinin çoğunun (bu hareketle bir ilgisinin olmadığını açıklamasına rağmen) QVT adlı fonun veya Deutschebank'ın elinde olmasıydı. Bu iki kurum OVT Fonu'nun Deutsche'den ayrılan bankacılar tarafından kurulduğu iddiaları ile borsada bağdaştırılıyor. Nitekim hangi hissede QVT pozisyon alırsa arkadından Deutsche geliyor. Kulüp hisselerindeki yükselişin başladığı 25 Haziran'da OVT'nin yüzde 20'nin üzerinde pay sahibi olduğu Tire Kutsan hisseleri de yüzde 11 değer kazandı ve hisselerin fiyatı 8 YTL'den 9 YTL'ye çıktı. Kulüp hisselerinin düşmeye başladığı 8 Temmuz'dan itibaren yine Kutsan hisseleri gerilemeye başladı.
HEP SERT HAREKET
Kutsan'ın daha önce de aynı sert hareketi 2007 Aralık ayında göstermiş, 7.2 YTL'den 8.45 YTL'ye çıkmıştı. 25 Haziran'da
Fenerbahçe hisseleri 60 YTL'ydi. Yükselişin durduğu 8 Temmuz'da 100 YTL olmuştu. Bir başka deyişle şirketin değeri iki hafta gibi bir sürede yüzde 66 değer kazanmıştı. Aynı tarihlerde Trabzonspor hisseleri yüzde 26 yükselerek 16.5 YTL'ye çıkmıştı.
Galatasaray hisseleri de aynı dönemde yüzde 8.5 yükseldi. Ancak bu hissedeki sert hareket 12 Haziran'da başladı. 12 Haziran'dan sonra GS hisseleri yüzde 32 değer kazandı. Beşiktaş'ta ise tırmanış 1 Temmuz'da başladı hisse tam yüzde 45 yükseldi. Yükselişin durduğu tarih ise yine aynı: Temmuz 2008. Aynı tarihlerde borsa yüzde 7'yi aşkın düşüş göstermişti.
Yayın tarihi: 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/14//haber,B87739C3C9C74F91B79134A7DCCC2921.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.