İşbirliği Konseyi, Irak'la ilişkileri siyasilerle sınırlı olmaktan çıkarıyor. Askeri alanda, subay eğitiminden savunma sanayisine kadar işbirliği yapılacak..
Irak'ın Nisan 2008'de yürürlüğe giren federal yapısı ilk defa
Türkiye ile Irak arasındaki bir anlaşma metninde yer aldı. İşbirliğinde en büyük sürpriz ise askeri alanda oldu. İki ülke arasında Askeri İşbirliği Anlaşması ve Askeri Çerçeve Anlaşması'nın imzalanması, Terörizmle Mücadele Anlaşması'nın da tamamlanması kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan'ın 18 yıl aradan sonra Bağdat'a yaptığı ziyarette kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile temelleri atılan yeni ortaklık tur operatörlerinden, elektrikçilere, subaylardan, su kaynaklarının artırılmasına kadar birçok alana yayıldı. Bağdat ziyareti sırasında duyurulan ancak açıklanmayan tarihi işbirliğinin detaylarına SABAH ulaştı.
TARİHİ ANLAŞMA
İki ülke başbakanlarının başkanlığında başlatılan ve dışişleri bakanlarının eşgüdümü sağlayacağı "stratejik ortaklık" ile enerji, ticaret, yatırımlar, güvenlik ve sudan sorumlu bakanlar eylem planı oluşturacak. İki ülkenin bakanları için yılda üç defa buluşmayı öngören bildirge ile ilk defa iki ülkenin genelkurmay başkanlıkları arasında da işbirliği başlatılıyor. Genelkurmay ikinci başkanlarının subay eğitimine yönelik Askeri İşbirliği Anlaşması'nı tamamlaması, sıcak takip krizi yüzünden eksik imzalanan Terörizmle Mücadele Anlaşması'nın tamamlanması ve savunma sanayi alanında ilişki ve yatırımların geliştirilmesi hedefleniyor. Üç bölümden oluşan anlaşma, iki ülke ilişkileri açısından tarihi unsurlar içeriyor.
Yayın tarihi: 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/14//haber,AFBDBB3D786F41DCA8AF385EF2753EEA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.