* Körler için başka neler yapıyorsunuz?
Ben baston kullanmayı Amerika'ya gittikten sonra öğrenebildim. Çok geç kalmıştım. Beyaz baston bir körün tek başına hareket etmesini sağlar. Acısını çektiğim için ilköğretim çağında beyaz baston eğitimleri vermeye başladık. Ama bir kör için tek gerekli olan bu değil. Asıl amaç; rekabetin yoğun olduğu iş hayatına çok daha hazırlıklı olmak. Amacımız yüksek öğrenim görmüş körleri bulup aralarından seçim yapmaktı. Ama
Türkiye'de ne kadar kör yaşadığını bile bilmiyorduk. Önce bir veritabanı oluşturduk ve bizim isteğimize uygun 100 kişi belirledik. Hepsi çok başarılıydılar, eğitimleri çok iyiydi, iyi üniversitelerden mezun olmuşlardı. Aralarında eleme yaptık. Seçilen görme engellilere iş hayatına yönelik bilgisayar ve İngilizce eğitimi vermeye başladık. Eğitim verdiğimiz kişilere çokuluslu şirketlerde staj imkanı bulduk. Bunlar arasında Eureko Sigorta, Fritolay, Turkcell, Mercedes, Unilever gibi dünya devleri bulunuyor. Bu bizim için çok önemliydi çünkü görme engelliler ne kadar iyi eğitimli olurlarsa olsunlar, bir şirkete başvurduklarında hep santral memuru olarak düşünülüyorlardı. Biz, bunu kırmak istedik.
HANDE ZORU BAŞARDI
* İş hayatına üst düzey yönetici olarak yerleştirebildiğiniz kimse oldu mu?
Evet, hatta çalışmalarımız sonunda bir ilk gerçekleşti. Boğaziçi mezunu, görme engelli Hande Keykubat arkadaşımız çokuluslu bir şirkette yönetici olarak işe girdi. Hepimiz onunla övündük. Biliyorum ki o, herkese örnek olacak. İşe yerleştirilen arkadaşlarımıza iş dünyasının tanınmış kişileri koçluk yapıyor. Görme engelilerin, iş hayatında zorlandıkları yerlerde bu gönüllü koçlar onlara tecrübelerine dayanarak yardım ediyor.
YILDIZ TAKIMIMIZ VAR
* Yalnızca yüksek öğrenim gören körlere mi destek oluyorsunuz?
Projemizin bir de ilköğretim ayağı var. 'Oku, Düşün, Paylaş' mezunu başarılı körler, YGA Yıldızlar Liderlik Kampı'na alınıyor. Kampı başarıyla tamamlayanlara, lisede ve üniversitede doğru yönlendirilmeleri için aramızdan bir danışman atamaktayız. Mesela bu bağlamda Cankut Değerli adında 12 yaşında görme engelli bir öğrenciye, ODTÜ MBA öğrencisi ve YGA mezunu Enis Güray, yıldız koçluğu veriyor. Yıldız takımımızda var yani. Onlara, eğitim hayatları boyunca koçları destek verecek. İyi bir eğitim almaları ve iş hayatında başarılı olmaları için yetiştirilecekler. İnanıyorum ki; bu proje sonucunda görme engelli Sabiha Gökçenler, Aziz Sancarlar, İdil Biretler, Muhtar Kentler çıkacak ortaya ve onlara yeni kapılar açılacak.
Yayın tarihi: 8 Temmuz 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/08/gny/haber,60347D1609A54273A4570C80062D883C.html
Tüm hakları saklıdır.