Gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin "Sakallı, bıyıklı adamı işe almam" sözlerini eleştirmesini hatırlatmaları üzerine, "Olur mu? Burada ne güzel mağaza açıyoruz'' diyerek soruyu yanıtsız bıraktı..
Yat malzemesi satan West Marine şirketi, Amerika Kıtası dışındaki ilk mağazasını İstanbul'da açtı.Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un ana hissedarlığı ile Kartal'da hizmete açılan West Marine, 24 kategoride 5 bin çeşit ürünü denizcilerin hizmetine sunuyor.Bin metre kare alana sahip olan mağaza, West Marine'nin ilk franchise mağazası olma özelliğini taşıyor.
Mağazanın açılışında konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 1970'lerin sonuna doğru Ankara'da Maliye Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı ve Spordan sorumlu Devlet Bakanlığı temsilcilerinin muhtelif federasyon temsilcileriyle, spor malzemelerinin gümrükten muaf olması için bir toplantı tertip ettiklerini, yelken federasyonu temsilcisinin uyuya kalıp uçağı kaçırarak toplantıya gelememesi üzerine yelken malzemelerinin gümrükten muafiyet elde edemediğini anlattı.Koç, daha sonra bunun düzeltildiğini ve yelken spor malzemesinin de öbür spor malzemesi gibi gümrükten muaf tutulduğunu kaydetti.
Türkiye'nin üç tarafı denizle çevrili olduğu halde insanların, politikacıların, bürokratların, sporcuların, tekne yapımcılarının, yat inşa edenlerin yüzlerini ancak son 10 senedir denize çevirmeye başladıklarına dikkat çeken Koç, "Deniz Turizmi patladı, yat inşası aldı başını gitti, marinalar ağzına kadar dolu, tersaneler 2013'ten sonraya ancak gün verebiliyorlar. Dolayısıyla dehşet bir hareket var" dedi.
Koç, bununla beraber yat malzemesi sanayinin de çok yol kat ettiğini, en sevinilecek tarafının da
Türkiye'nin büyük ölçüde yat malzemesi ihracatı
yapması olduğunu aktardı.Gerek kendisine yaptığı teknelerde gerekse tuzladaki tersanede yapılan yatlarda malzeme seçimi ve bunları bir araya getirmenin oldukça sıkıntı verdiğini gördüğünü ifade eden Koç, şunları kaydetti:
"Hele hele 10 ile 30 metre arasındaki teknelerin gerektirdiği malzemeleri inşa ederken, malzemeleri bir araya getirmek neredeyse mümkün olmuyor. Bunun üzerine düşündük taşındık aklımıza (Niye bu servisi yatçılarımıza vermeyelim diye) bir fikir geldi. Bununla beraber karar verdikten sonra dünyadaki en uygun firmayı araştırdık. İngiltere'de çok büyük olmayan satılık firmalar vardı, onlara baktık. Onları pek beğenmedik. Ondan sonra dünyanın en büyüğü olan West Marine'de karar kıldık."
"GAYEMİZ PARA KAZANMAK DEĞİL"Rahmi Koç, dünyanın en büyük yat malzemesi satan West Marine'nin 377 mağazası bulunduğunu, 750 milyon dolar cirosu olduğunu, en iyi, en kaliteli malzemeyi en ehven fiyata almayı başardığını, 80 bin malzemeyi müşterilerin emrine sunabildiğini söyledi.
Koç, "Böyle bir dükkanda 10 ile 30 metre arasındaki teknelerin bütün ihtiyaçlarını bir seferde inşallah alıcıya tedarik etmek mümkün olacaktır. Gayemiz para kazanmak değil gayemiz yatçılarımıza bu servisi en iyi şekilde vermektir" diye konuştu.
Konuşmasının ardından kurdele kesimine geçen ve mağazayı gezen Rahmi Koç, daha sonra hazırlanan yemek bölümünde kuru fasulye ve pilav yedi.
Gazetecilerin, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin "Sakallı, bıyıklı adamı işe almam" sözlerini eleştirmesini hatırlatmaları üzerine, "Olur mu? Burada ne güzel mağaza açıyoruz'' diyerek soruyu yanıtsız bırakan Koç, bir gazetecinin "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, (Petrol fiyatlarının yüksek olması maliyenin suçu değil) diyerek topu akaryakıt dağıtım şirketlerine attı" şeklindeki ifadesi üzerine, "Petrol fiyatlarının artmasında kimin suçu var kimin suçu yok hala bulunamadı" dedi.
Başka West Marine mağazası açmayı düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soruya karşılık Koç, gelecek senenin başında yatçılığın ileri gittiği Marmaris'te bir tane daha mağaza açmayı düşündüklerini söyledi.
Türkiye'nin marina işinde 20 yıl geç kaldığını ifade eden Koç, marina için en uygun yerlerin Marmaris ve İstinye Koyu olduğunun yıllar önce tespit edildiğini hatırlatarak, "Marmaris 30 sene sonra yapıldı. Şimdi İstinye koyunu bekliyoruz. Bu işte çok geç kaldık ve bir marina yapmak
için 17-18 yerden imza almak lazım. O da o kadar zor ki. Başka ülkelerde marinanın ana yapımını, ağırlıklı yatırımı devlet yapıyor, sonra özel
sektöre devrediyor. Özel sektör de içini tamamlıyor ve idare ederek devlete kira ödüyor. Biz onu yapamadık" diye konuştu.
MAĞAZA 6 AYDA TAMAMLANDI
West Marine Kurucusu Randy Repass da konuşmasında, merkezi California'da olan şirketin Amerika Kıtası dışındaki ilk mağazasını İstanbul'da açtığını söyledi.Repass, mağazada ilk ürünleri olan halatlardan en yeni elektronik ürünlere kadar bir teknenin ihtiyacı olan her türlü ürünü sunduklarını
belirtti.
Rahmi Koç ile West Marine Genel Müdürü İbrahim Yazıcı'nın çok iyi yelkenci ve denizci olduklarını ifade eden Repass,
Türkiye'de gelişmekte
olan yatçılık endüstrisine ve denizciliğe hizmet etmek için West Marine'yi getirdiklerini söyledi.
Repass, ''Biz dünyanın bu köşesindeki denizcilere en iyi hizmeti, ürünleri ve fiyatları sunmak istiyoruz'' dedi.West Marine Ortağı ve Genel Müdürü İbrahim Yazıcı da konuşmasında, mağazanın açılışını 6 ayda tamamladıklarını,
Türkiye'deki denizcilik camiasına hizmet etmeyi amaçladıklarını vurguladı.Yazıcı, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken de Marmaris'te sadece koy içinde 6 bin tekneden bahsedildiğini, İstanbul'daki marinalarda bu sayının 2 bin tekneyi aşmayacağını söyledi.
AA