kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Van Gogh'un peşinde altı gün

Figen YANIK
Bir grup Türk ressam, sanat tarihçi ve akademisyen, ünlü ressam Van Gogh'un Fransa'da yaşadığı yerlerde 'Vincent Van Gogh'un Peşinde Modernizmin İzinde' adlı altı günlük bir gezi gerçekleştirdi. Paris'te başlayıp Auvers Sur Oise'da tamamlanan çalışmanın sonuçları kitap olarak yayımlanacak..
Vincent Van Gogh, 1888 yılının karlı bir şubat ayında, 16 saat süren tren yolculuğundan sonra Paris'ten güneydeki Arles'a geldiğinde 35 yaşındaydı. Kısa süren rahiplik denemesinden sonra kendini resme adamış, son birkaç yıl Paris'te kardeşi Theo ile yaşamıştı. Ama Paris'in sahte sanat ortamından çok rahatsız olmuştu. Doğayla iç içe olduğu Arles'dan kız kardeşine gönderdiği bir mektupta; "Buradaki yaşamın dünyanın başka yerlerindeki yaşamdan daha tatmin edici olduğunu hissediyorum," diye yazmıştı. Öyle de oldu... Sanat yaşamının en parlak dönemi olarak değerlendirilen ve yaşamının son 15 ayını geçirdiği Provence'da yüzlerce resim yaptı. Yeni çiçek açan ağaçlar, papatyalar, buğday tarlaları, zeytin ağaçları, selviler... Arles'dan Saint Remy'ye geçti. Onu, kulağını kesecek kadar çıldırtan olayları burada yaşadı. Ardından Auvers Sur Oise'a gitti ve burada 70 günde 70'den fazla tablo yaptı. Kiliseden doğa manzaralarına, portrelere kadar... 30 Temmuz 1880'de bir tarlada intihar ettiğinde 37 yaşındaydı. Van Gogh'un hayatına ilişkin bu detayları Theo'ya Mektuplar ve Alain de Botton'un Seyahat Sanatı adlı kitapları başta olmak üzere pek çok kitapta okuduk. Şimdi de bir grup Türk ressam, sanat tarihçi, araştırmacı onun Paris'ten, intihar ettiği Auvers Sur Oise'a kadarki yaşamının izinde altı gün geçirerek, ünlü ressamı, yapıtlarını ve sanatını daha yakından tanıyarak modern sanatı yaratan koşulları da tartışma fırsatı buldu.

ÖNCE KEŞİF, SONRA SOHBET
9-16 Haziran arasında düzenlenen ve İstanbul'dan başlayan turun durakları Paris, Saint Remy, Auvers Sur Oise, Barbizon ve tekrar Paris oldu. Van Gogh'un kaldığı oteller, evler, odalar, yemek yediği lokantalar, hastaneler, dolaştığı sokaklar, tarlalar görüldü. Fotoğraf ve kamera çekimleri yapıldı. Gündüz dolaşıldı, akşamları da Van Gogh'un sanatı ve modernizm üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Paris'te yaşayan ressam Onay Akbaş'ın yıllardır gerçekleştirmek istediği bir düş olan 'Vincent Van Gogh'un Peşinde Modernizmin İzinde' adlı projeye Prof. Dr. Özdemir Altan, Prof. Dr. Tomur Atagök, Habip Aydoğdu, Bedri Baykam, İbrahim Çiftçioğlu, Prof. Dr. Adem Genç, Ekrem Kahraman, Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin, Utku Varlık, Barış Sarıbaş, Ümit Gezgin, İbrahim Karaoğlu, Prof. Dr. Kaya Özsezgin, Coşkun Aral ve Nasuh Mahruki katıldı. Gezi sırasında çeşitli paneller, tartışmalar gerçekleştirildi. Sanatçılar dönüşte, Van Gogh'un yaşadığı yerlerin izinde resimler yapmaya başladı. Bu çalışmaların sonuçları bir katalog halinde Türkiye ve Fransa başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde sergilenecek. Tartışma metinleri, söyleşiler, konuşmalar, gezi yazıları Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak bir kitapta toplanacak. Ayrıca bir de belgesel hazırlanacak. Ekrem Kahraman, Arles Köprüsü'nün önünde.
Haberin fotoğrafları