kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sen kim oluyorsun da 'Altın Koza' jürisine hakaret ediyorsun?

MEHMET ÇALIŞKAN
Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay; yapımcılığını üstlendiği 'Beyaz Melek' adlı filme ödül vermediği için 'Altın Koza Film Festivali'nin jüri üyelerini kepazelikle suçlayan Murat Tokat'a çıkıştı: Yollamasaydın filmi. Yaptığın görmemişlik!..
Türkiye'de ne zaman bir film festivali düzenlense, birileri ortaya çıkıp 'Bana neden ödül verilmedi?' diye bağırmaya başlıyor. Bunun son örneği, 15. Altın Koza Film Festivali'nde yaşandı. 'En İyi Film' ödülünün Özcan Alper'in yönettiği 'Sonbahar'a gittiği festivalden sonra, 'Beyaz Melek' filminin yapımcısı Murat Tokat, festival jürisini kepazelikle suçladı. Jüri üyelerinden Sırrı Süreyya Önder ise, Tokat'ın yaptığı açıklamayı 'salaklık' olarak yorumladı.

GÖRMEMİŞLİK YAPTI!
Her festivalin ardından neden bu tür tartışmalar yaşandığını Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'a sorduk. Festivallerin misyonunun sanatı korumak olduğunu söyleyen Dorsay, Murat Tokat'ın tavrını 'görmemişlik' olarak nitelendirdi ve ekledi: "Sinemamızın en büyük sorunu; sanatsal Türk filmlerinin anlaşılmaması. Bir de üstüne ticari film yapanlar inanılmaz bir polemik merakı içine girip, herkesi sinirlendiriyor. Polemik merakı çığrından çıkmış durumda. Sağlıklı bir ortamda tartışamıyoruz. O kadar gerginliğin nedeni sinema.Hayatlarımız için kavga etmiyoruz. Türban sorunu değil bu; bu kadar gergin olmaya gerek yok!"

* Her festival sonrası neden ödül tartışması yaşanıyor?
Bu tartışmalar bitmez. Ben önemli festivallerde, 'Bana neden ödül vermediler? Böyle jüri mi olur?' diye ortalığa çıkıp bağırıldığını hiç duymadım. Örneğin Clint Eastwood 5 kez Cannes Film Festivali'ne katıldı ve hiçbirinde ödül almadı. Adam her defasında centilmence ödül alana sarılıp, onu tebrik etti. 'Bana neden ödül vermediniz?' diye bağırıp çağırmadı. Bizde sanıyorlar ki bir filmin çok izlenmesi, ille de ödül almasını gerektiriyor. Adamlar hem izleyicinin ilgisine mazhar olmayı, hem de katıldıkları her festivalde ödül almayı istiyorlar. Ama böyle bir şey yok!

MAHSUN NİYE SUSUYOR?
* Festivallerde hangi kriterlere göre ödül dağıtılıyor?
Bir filmin iyi olmasının kriterleri belirlenmiş olsaydı, herkes ona göre film yapardı. İki tür sinema vardır. 'Popüler sinema' ile 'kişisel sinema'. Bazı sinemacılar ticari film yaparak para kazanmayı yeğler. Bazı sinemacılar da daha sanatsal bir iş ortaya çıkararak ödül kazanmayı. İki taraf da birbirlerinin isteklerine saygı duymalı.

* 'Beyaz Melek', 'Altın Koza'yı hak etti mi sizce?
'Beyaz Melek' sevdiğim bir film. Mahsun Kırmızıgül de daha iyi film çekeceğine inandığım bir yönetmen. İnsan olarak da sevdiğim biri. Gönlüm, 'Beyaz Melek'in festivallerden ödül almasını isterdi ama alamadı. Demek jüri, diğer filmlerden daha çok etkilendi. 'Bize niye ödül vermediniz?' diye bağıran Mahsun Kırmızıgül değil, filmin yapımcısı Murat Tokat. Kadri Yurdatap'ın vefatından sonra klasik anlamda yapımcı karakteri kalmadı. Şimdi adını kimsenin duymadığı biri çıkıp, sponsor gibi bir filme para koyuyor. Film iş yapınca böbürleniyor ama es kaza ödül almayınca kükrüyor. Ne oluyorsun sen ya? Bu senin daha ilk filmin, hatta belki de son filmin! Yönetmeni konuşmuyor, o konuşuyor. Para koyduğun için konuşuyorsan, kaç mislini geri aldın. Basını bu kadar meşgul etme, eleştirme, jüriye hakaret etme hakkını nereden buluyorsun sen? Biz neden bu adamın dedikleriyle uğraşıyoruz?
Haberin fotoğrafları