kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

1,5 milyon ünite kana ihtiyaç var

Yeni Haber
Türkiye'de yıllık 1.5 milyon ünite kana ihtiyaç bulunduğu bildirildi. Türk Kızılayı, yıllık 1.5 milyon ünite kan ihtiyacının tamamen gönüllü ve düzenli kan bağışçılarından karşılanabilmesi için kampanya başlattı. Diyarbakır Valiliği de, kamu kurum ve kuruluşlarında "Kaliteli Yaşam" sloganıyla kampanyaya destek veriyor.

Türkiye'nin kan ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'si Türk Kızılayı tarafından gönüllü kişilerden karşılanırken, geri kalan bölüm ise Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin aksine hasta yakınlarının bulduğu kan vericilerden alınıyor. Gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışını arttırmak amacıyla kan bağışı kampanyası başlatıldı. Kampanya reklam filmi ve ilanlarla kamuoyuna tanıtılacak.

Diyarbakır Valiliği de, kan bağışına destek veriyor. Kızılay Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarında kan bağışı yapılıyor. Kampanya hakkında bilgi veren Diyarbakır Vali Yardımcısı Şaban Akça, "Kaliteli Yaşam' sloganıyla Valilik Proje Koordinasyon Birimi ile Kızılay Kan Merkezi arasında proje hazırlandı. Daha sonra sayın Valimiz ile Kızılay Genel Müdürlüğü tarafından protokol imzalandı. Haziran ayı sonuna kadar da bu proje gerçekleştirilmeye çalışılıyor.

Diyarbakır'daki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin konuya ilgisini ve dikkati çekmek istiyoruz. İnsanların bilinçlenmesini sağlayaraktan daha çok hayat kurtarmaları için daha çok kan vermelerine sebebiyet vermeyi hedefliyoruz. Güzel proje, inşallah amacına ulaşır. Yoğun talep var. Daha çok kan verilirse, bizde daha çok insana ulaşırız." dedi.

Daha sonra kamu kurumunda çalışanlar, gerekli evrakları doldurduktan sonra kan bağışında bulundular. Her yıl kan verdiğini dile getiren Fahrettin Kaya, insanların ummadıkları zaman kan ihtiyacının çıktığını ifade etti. Herkesi kan vermeye çağıran Kaya, "Bizim verdiğimiz kanla, hayat kurtarabiliriz. Başkalarının kanıyla da bizim hayatımız kurtulabilir. Kan vermek bir vatandaşlık görevidir. Sağlık şartları yerinde olan herkesin kampanyaya destek vermesini istiyoruz. Kampanyayı düzenleyen Valilik ile Kızılay Kan Merkezi'ne teşekkür ediyoruz." diye konuştu.