-Türkiye gibi tavlanın çok oynandığı bir ülke, dünya arenasında neden başarısız?
- Bizim sorunlara, sistematik ve analitik olarak yaklaşmamamızdan kaynaklanıyor. Oyunun altında bir mantık olabileceğine Türkleri inandırmak çok zor. Bu bizim, akıl çağına tam olarak girmemiş olmamızla ilgili bence.
- Peki niye bu kadar iyi bildiğimizi zannediyoruz?
- O da dünyadan haberdar olmamamızdan kaynaklanıyor. Tavla ile ilgili medyada hiç haber çıkmıyor mesela. O yüzden biz de kahvede Ahmet Ağabey'i yenmeyi ulaşılabilecek en yüksek seviye zannediyoruz mesela. Batı ülkelerinde tavla ile ilgili dergiler var. İnternette birçok yayın var.
- Size göre tavla nasıl bir oyun?
- Tavla tasarımında şans faktörü olan bir oyun. Yani hep aynı tarafın kazanmasına izin vermeyen bir tasarımı var oyunun. Dünyanın en iyi ve en kötü oyuncuları bile karşılaşsa, en kötü oyuncunun da yenme olasılığı vardır. Oyunun eğlencesi de o şans faktörüyle gelir. Ayrıca bu, tavla oynayan insanların kişiliklerini geliştirmeye de yardımcı olur. Örneğin satrançta usta oyuncular çok kibirli olur. Çünkü onları kimse yenemez. Ama bir tavla ustası hiçbir zaman yenilmez olamayacağı için mütevazılığı elden bırakmamalıdır.
Yayın tarihi: 7 Haziran 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/07/ct/haber,4EF0DD71A84C44EA9EDA5070D4C21657.html
Tüm hakları saklıdır.