Köktaş, "Dünya petrol fiyatlarına müdahale edemiyoruz, o zaman kendi iç pazarımızda oluşan fiyatların bileşenlerinin durumuna bakmamız lazım.
Akaryakıtta 'aynı fiyat' 'Rekabet'e havale
EPDK Başkanı, fiyatların hemen hemen aynı olduğunu belirterek Rekabet Kurumu nezdinde inceleme başlattıklarını açıkladı..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, temelde akaryakıt piyasasına müdahalenin, ekonomi ve tüketicinin lehine olmadığını, ancak fiyat oluşumu konusunda şirketlerin rekabeti bozucu nitelikte 'uyumlu eylem yapıp yapmadığı' konusunda Rekabet Kurumu nezdinde girişimde bulunduklarını açıkladı. Türkiye akaryakıt piyasası ve fiyatları konusunda açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının ve ithalatının tamamen serbestleştiğini hatırlattı. Piyasanın serbestleşmesiyle birlikte dağıtım şirketi sayısının hızla artarak 45'e çıktığını, böylece sektörde rekabet imkânlarının arttığını belirten EPDK Başkanı, "Ancak bugün tüm dağıtım şirketleri ve bayilerin hemen hemen aynı fiyatlardan akaryakıt satışı yaparak rekabette promosyona odaklanılmış olması bizleri memnun etmiyor'' dedi. Köktaş, piyasada fiyat oluşumu konusunda şirketlerin rekabeti bozucu nitelikte uyumlu eylem yapıp yapmadığı konusunda Rekabet Kurumu nezdinde girişimde bulunduklarını da vurguladı.
'DEĞİŞİM İHTİYACI VAR'
Piyasada hemen tüm dağıtım şirketlerinin aynı fiyatlardan satış yapıp, satışlarını artırmaya yönelik promosyon ürünler ve kredi kartı puanı kazandırma gibi yöntemlere yöneldiğini ifade eden Köktaş, öncelikli olarak mal promosyonların kısıtlanmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Köktaş, yasayla verilen istisnai durumlar dışında kurumun fiyatların oluşumuna müdahale etmediğini, müdahalenin ekonomiye ve tüketiciye faydası olmayacağını belirtti. Köktaş, "Kurum olarak piyasalara müdahale etmenin orta ve uzun vadede yaratacağı her türlü etkinin bilincinde olarak konuyu çok boyutlu olarak ve dikkatle takip ediyoruz" dedi. Bugün itibariyle kurşunsuz benzinde 3.48 YTL'lik litre satış fiyatı içindeki vergi payının 2 YTL, yani yüzde 58 civarında bulunduğuna işaret eden Köktaş, rafineri, dağıtıcı ve bayinin geriye kalan yüzde 42'lik kısıtlı bir bölüm içerisinde rekabet etmek zorunda olduğunu söyledi. Köktaş, "Madem ki dünya petrol fiyatlarına müdahale edemiyoruz, o zaman kendi iç pazarımızda oluşan fiyatların bileşenlerinin durumuna bakmamız lazım. Türkiye'de enerjinin vergilendirilmesine ilişkin politikalarda değişim ihtiyacı var'' diye konuştu.
Yayın tarihi: 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/28//haber,D6124C8AB4314FA7BC6FB54EFF4B375E.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.