Mars'a Anka Kuşu'ndan sonra insanoğlu gidecek
Anka Kuşu, Mars'a dün sabaha karşı başarıyla indi. Aracın hızını 8 km'ye indirerek bir helikopter gibi yumuşak iniş yapması insanlı bir uçuşun da provası niteliğini taşıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mars'a Anka Kuşu'ndan sonra insanoğlu gidecek
Benzer iklim koşulları ve dünyaya yakınlığı nedeniyle insanoğlunun tarih boyunca "Acaba yaşam var mı" sorusunu aklına getiren Mars'ın kutup bölgesine 32 yıl sonra ilk geniş kapsamlı araştırma ünitesi gönderildi. Anka Kuşu (Phoenix), 10 ay süren 711 milyon km'lik yolculuk sonrası Kızıl Gezegen'e indi. Anka Kuşu'nun bir helikopter gibi konması insanlı uçuşun da önünü açtı. Hedef şimdi en erken 2010, en geç 2014'te insanlı uçuşu gerçekleştirmek...
MADDELERİ AYRIŞTIRACAK
Arizona Üniversitesi'nin 2002'de temellerini attığı Phoenix (Anka Kuşu) aracının misyonu 4 uzun dönemli hedef taşıyor. Mars'ta daha önce oluştuğuna inanılan canlı yaşam formlarına dair ipuçları elde etmek, gezegenin iklim koşullarını karakterize etmek, Mars'ın jeolojik yapısı ile ilgili bilgi toplamak ve en heyecan verici hedef olan insanoğlunun Mars'a ayak basması ve yaşaması için hazırlık yapmak. 1999'da Mars Global Surveyor uzay aracı ve 2005 yılında Orbiter tarafından Mars'tan çekilen onbinlerce yıl önce kurumuş dere yataklarına ait fotoğraflar Anka Kuşu'nun yaşam belirtisi olan sıvı araştırmalarının temel noktasını oluşturuyor. Ancak bilimadamlarına göre, Mars'ta sıvı halde su bulunmadığı kesin. İşte aracın görevi de işte tam bu noktada başlıyor. Kuru ve soğuk bir gezegen olan Mars'ın toprağından aldığı örnekleri içinde bulunan özel laboratuvarı ünitesinde ayrıştıracak olan araç bu sayede gezegenin geçmişine ilişkin bulgulara ulaşacak.
LABORATUVAR DEVREDE
Aracın Su ve Gaz Analiz Ünitesi toprağın içindeki gazları 'kazan' benzeri bir buharlaştırma metoduyla ayrışıtırarak molekülere ayıracak. Mikroskop ve elektro kimya analiz ünitesi de bu moleküler yapının niteliğini ölçecek. Peki bu proje dünyanın ötesinde yaşam varlığını araştıran insanoğlu için neden bu kadar önemli? Sorunun cevabını ise bir kaç farklı detayla açıklamak mümkün. Phoenix Mars'a 'yumuşak iniş' metoduyla inen tarihteki ikinci araç. Ancak içindeki ünitesinde barındırdığı robot laboratuvarla madde ayrıştırıcı ve bulgu toplyıcı özelliği bir ilk. Mars atmosferine girdikten sonra hızını azaltarak roket ve paraşütler yardımıyla yüzeye inen Phoenix ileride insan taşıyan bir aracın da benzer şekilde bu gezegene inebileceğinin bir habercisi. Daha önce kullanılan hava yastıklı iniş yöntemi insanlı uçuşta hayatta kalınmasını imkansız hale getiriyordu. Ancak Anka Kuşu 20 bin kilometre hızla girdiği Mars atmosferinde 7 dakika içinde hızını iniş için özel roketler ve paraşütü sayesinde 8 km'ye kadar indirdi. NASA yetkilileri "Daha önce hava yastığının ağırlığından dolayı laboratuvar ünitelerini yüklemek mümkün olmuyordu" diyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Mars'a Anka Kuşu'ndan sonra insanoğlu gidecek
Yayın tarihi: 27 Mayıs 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/27//haber,761D2A46BE93490BA3DE4115D7BF39EC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.