Tozlu raflarda, onlarca, hatta yüzlerce yıl öncesine uzanıp, geçmişi aramak... Elinize aldığınız her kitapta sizi farklı bir zamana doğru yolculuğa çıkartan sahaflar, modern çağa yenik düşmemek için savaş veriyor. Eski kitaplara meraklı olan, farklı kesimlerden kitap kurtlarına beğendikleri sahafları sorduk..
Simurg Kitabevi
(Aldığı oy: 6)* * * * * *
Eski kitaplara meraklı olanlar iyi bilir; hiçbir yerde bulamadığınız kitapları Simurg'dan edinebilirsiniz. 1988'den beri açık olan Simurg, ilk beş yıl Beyoğlu'ndaki Aslıhan Pasajı'nda, 17 yıldır da Hasnun Galip Sokak'taki yerinde hizmet veriyor. Üç kardeş Mehmet, İbrahim ve Coşkun Yılmaz'ın ortaklaşa işlettikleri kitabevinde Türkiye'yi konu edinen her türlü kitap bulmak mümkün. Türkiye'nin tarihini, arkeolojisini, sanatını, edebiyatını, müziğini, sosyolojisini konu alan kitaplar, Simurg'un özel koleksiyonunu oluşturuyor. 50 binin üzerinde kitabın olduğu ve kedileriyle ünlü Simurg'un sahiplerinden İbrahim Yılmaz, elinden geçen en eski kitabın 1542 yılına ait olduğunu söylüyor: "Bu kitap İmparator Justinien'in düzenlediği Bizans kanunlarıydı ve Paris'te basılmıştı. 1600, 1700 tarihli gravürler alıp sattım." Mine Söğüt Simurg'da piyasada olmayan özel kitapları bulduğunu belirtirken: Refik Durbaş, Ali Poyrazoğlu, Bahar Siber, Hilmi Yavuz, Müge İplikçi de Simurg'u favori sahafları arasında gösteriyor.
Tel: (0212) 292 27 12
Turkuaz Sahaf
Aldığı oy: 4)* * * *
Galatasaray'daki Turkuaz Kitabevi, 2001'de 20 yılı aşan sahaflık tecrübelerini birleştiren Emin Nedret İşli ve Püzant Akbaş tarafından kuruldu. Arşivinde binlerce kitap, gravür, harita bulunduran Turkuaz, eski kitap ve belgeler konusunda danışmanlık hizmeti de veriyor. Kuruluş tarihinden kısa bir süre sonra kitapsever, koleksiyoner, yazar, edebiyatçı ve akademisyenlerin uğrak yeri oldu. Türk kitapçılık tarihine ilişkin çalışmalar da yapan Turkuaz, özel koleksiyonunda bulunan yayın ve kitapçılık belgelerinden oluşan sergiler de açıyor. 40 bine yakın kitap olan Turkuaz'da, kitapların çoğu antika değeri taşıyor. Refik Durbaş, zengin bir arşive sahip olduğu için Turkuaz'ı beğeniyor. Prof. Dr. Haluk Oral, Emin Nedret İşli'nin Osmanlıca'ya hakim olduğunu, bu konuda yardımlarını hiç esirgemediğini söylüyor: "Bir müddet sonra müşteri-sahaf ilişkisi dost ilişkisine dönüşür. Yalnız benimle değil pek çok kişiyle böyle olduğunu gözlemledim." Tarık Sipahi ve Hilmi Yavuz da Turkuaz'ın en iyi sahaflardan biri olduğu görüşünde.
Tel: (0212) 245 45 84
Barış Kitabevi
(Aldığı oy: 3)* * *
1966 yılından beri Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda sahaflık yapan Halil Bingöl, 1994'te Beyoğlu Aslıhan'a taşındıktan sonra dükkânı oğlu Barış Bingöl'e devretmiş. Ancak kendisi de hâlâ işin başında. Barış Kitabevi'nin Kadıköy Kafkas Pasajı'nda bir şubesi de var. Bu sahafta Osmanlıca, Yunanca, Ermenice, İbranice, Karamanlıca, Türkçe anı-hatırat, tarih, araştırma kitaplarının yanı sıra eski evrak, belge, kimlik ve fotoğraf gibi birçok ürün alınıp satılıyor. Halil Bingöl oğlunu iyi bir sahaf olarak yetiştirdiğini söylüyor: "Bu çok zor bir iş. Kâğıda âşık olmak gerek. Çıraklık süresi 15 yıl, kalfalık süresi de 15 yıldır." Arşivlerindeki belgelerin sayısını bilmediğini belirten Bingöl, "Önemli olan sayı değil, nitelik," diyor." Prof. Dr. Haluk Oral, Halil Bingöl'ün kitapların ve müşterilerinin kıymetini çok iyi bildiğini söylüyor: "Hangi kitabın veya belgenin kime gitmesi gerektiğine o karar verir ve kararları da hep doğrudur." Tarık Sipahi ve Turgay Noyan da Barış Kitabevi'nin müdavimlerinden.
Tel: (0212) 243 08 46
Müteferrika
(Aldığı oy: 3)* * *
Kadıköy'ün en ünlü sahaflarından biri olan ve Sakallı Lütfü diye de anılan Lütfü Seymen'in Müteferrika'sı, 1985'ten beri açık. Teksas, Tommiks toplayarak işe başladığını söyleyen Seymen'in sahaf dükkânında şu anda yaklaşık 20-25 bin civarında kitap var. Daha çok tarih kitapları bulabileceğiniz bu sahafta, eski harflerle yazılmış kitaplar da oldukça fazla. Mütefferika isminde 1993'ten beri yayımlanan bir dergi de çıkartan Lütfü Seymen'in en büyük hayali, arşivinde 200 bin kitabının olması. Bilgisayar ve internetle arası pek iyi olmayan Seymen, diğer sahaflardan bu yönüyle de ayrılıyor. Yani Müteferrika'nın bir internet sitesi yok. Refik Durbaş "Lütfü Seymen, çocukluğundan beri sahaflığı sürdürüyor ve asıl özelliği bilgisayara bakmadan istediğiniz kitabı hemen söyleyebilmesi," diyor. Diğer jüri üyelerimiz Hilmi Yavuz ve Tarık Sipahi de Müteferrika'nın en iyi sahaflardan biri olduğunu düşünüyor.
Tel: (0216) 336 47 34
Sahaf Dil-Tarih
(Aldığı oy: 2)* *
Kadıköy'ün en eski sahaflarından olan Sahaf Dil- Tarih, 25 yıldır hizmette. Ancak ne yazık ki sahibi Sami Önal, dört gün önce İsviçre'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 1983'te Sahaf Dil-Tarih'i kuran Önal'ın Osmanlıca'dan çevirdiği 12 tane kitabı var. İş, sanat ve koleksiyoner dünyasından çok sayıda devamlı müşterisi bulunan Sami Önal'ın ölümü, sevenleri arasında büyük bir kayıp olarak nitelendirildi. Sahaf Dil-Tarih'in müdavimleri sahaf dükkânının açık kalmasını istiyor. Prof. Dr. Haluk Oral, "Değerli tarihçi ve sahaf Sami Önal'ın dükkânına yaptığım her ziyareti bir şeyler öğrenmenin keyfiyle bitirirdim," derken Hilmi Yavuz da buraya sık sık uğradığını belirtiyor.
Tel: (0216) 345 10 79
Sahaf Lamelif
(Aldığı oy: 2)* *
Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak'ta 2003 yılından beri hizmet veren Sahaf Lamelif, bundan önce üç yıl da Aslıhan Pasajı'nda faaliyet göstermiş. Lamelif'in sahibi Oktay Çetinkaya 27 yaşında işe İstanbul sokaklarında çöplerden kâğıt toplayarak başlamış. Kâğıtla olan bu ilk tanışıklığı onu bir sahaf dükkânı açmaya kadar götürmüş. Şimdi dükkânında 50 bin civarında belge ve kitap var. Sahaf Lamelif'te 1800'lü yıllardan bugüne uzanan, farklı dillerde yazılmış birçok kitap bulabilirsiniz. Jüri üyelerimizden Mine Söğüt, burasının en sık uğradığı sahaf olduğunu söylüyor: "Özellikle 1 YTL'lik kitaplarını karıştırmayı çok seviyorum." Lamelif'in bir diğer müdavimi ise Pelin Batu.
Tel: (0212) 244 01 77
Sahaf Babil
(Aldığı oy: 1)*
Kadıköy, Bahariye Caddesi'nde yer alan Kafkas Pasajı'ndaki Sahaf Babil, 1989 yılından beri hizmet veriyor. Dükkânın sahibi Lütfü Bayer, müşterilerine istedikleri kitabı veya belgeyi bulmalarında yardımcı oluyor. Türk edebiyatı ve Osmanlıca eserlerin ağırlıklı olduğu bu sahaf dükkânında 10 binlerce eski kitap var. Jüri üyelerimizden Pelin Batu, Sahaf Babil'in yaşamında çok özel bir yeri olduğunu söylüyor: Burada çok ilginç kitaplar bulabiliyorum. Oldukça büyük bir alana yayılmış ve burada uzun saatler geçirebiliyorum."
Tel: (0216) 418 92 59
Dağarcık Sahaf
(Aldığı oy: 1)*
Kadıköy Moda Caddesi'nin üzerindeki Dağarcık Sahaf, 1980 yılından beri hizmet veriyor. Türkçe ve yabancı dillerde 10 binlerce eski kitabı bir arada bulabileceğiniz bu dükkânın sahibi, Ali Hikmet Çevikçe. Kitaplar konusunda derin bir bilgiye sahip olan Çevikçe, müşterileriyle yakın dostluklar kurmasıyla ünlü. Sahafın yalnızca kitap değil, dergi arşivi de oldukça zengin. Ayrıca 45'lik, 33'lük plaklar ve taş plaklar eski film afişleri, kartpostallar, eski fotoğraflar da var. Jüri üyelerimizden Refik Durbaş, Dağarcık Sahaf'a sık sık uğradığını özellikle de ülkemizde yayımlanan dergiler koleksiyonunu ilgiyle takip ettiğini söylüyor.
Tel: (0216) 349 98 38
Elif Kitabevi
(Aldığı oy: 1)*
Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda bulunan Elif Kitabevi, çarşıdaki modernleşmeye direniyor. Yeni kitapların da bulunduğu Elif Kitabevi'nin geçmişi 1951'e kadar uzanıyor. Kitabevinin sahibi Turan Türkmenoğlu, beş yıl önce baba dükânını devralmış: "Burası ne yazık ki kırtasiyeciler çarşısına dönüştü. Tabelalarında sahaf yazıyor ama kalem, defter satıyorlar," diyen Türkmenoğlu, burada her türlü eski belgenin bulunduğunu belirtiyor: "En son geçen yıl Milli Kütüphane'ye, 1878'e ait Almanya'daki diplomasi kayıtlarını sattım." Jüri üyelerimizden Ali Poyrazoğlu, Elif Kitabevi'ni favori sahafları arasına yerleştiriyor.
Tel: (0212) 522 20 96
Tepekule Kitaplığı
(Aldığı oy: 1)*
İzmir Hisarönü'ndeki Kızlarağası Hanı'nın ikinci katında hizmet veren Tepekule Kitaplığı, 1996 yılından beri açık. Tepekule'nin sahibi Hakan K. Taşkıran, sahaflığa 80'li yıllarda başlamış. Daha çok İzmir tarihi üzerine çeşitli kitapları ve belgeleri bulabileceğiniz bu sahaf, internet sitesinden de kitapseverlere ulaşıyor. İzmir fotoğrafları, gravürler, kitabın ve pulun dışında kâğıttan yapılmış, yazılı, Türkçe, Osmanlıca, yabancı kitaplar, plaklar, kartpostallar, ephemeralar (günlük yaşamın geçici ve küçük belgeleri), çizgi romanlar, haritalar, internet üzerinden satışa sunuluyor. Tarık Sipahi, Tepekule Kitaplığı'nın zengin bir arşive sahip olduğu görüşünde.
Tel: (0232) 441 39 55
Simurg Kitabevi * * * * * *
Turkuaz Sahaf * * * *
Barış Kitabevi * * *
Müteferrika * * *
Pelin Batu
(Oyuncu)
* Babil Sahaf
* Sahaf Lamelif
* Dağarcık Sahaf
Refik Durbaş
(SABAH gazetesi yazarı, şair)
* Simurg Kitabevi
* Müteferrika
* Turkuaz Sahaf
* Dağarcık Sahaf
Müge İplikçi
(Yazar)
* Simurg
Turgay Noyan
(SABAH Pazar yazarı)
* Gençler Sahaf
* Barış Kitabevi
* Denizler Kitabevi
* Nadir Kitabevi
Prof. Dr. Haluk Oral
(Boğaziçi Üniversitesi öğretim
üyesi, kitap koleksiyoneri)
* Turkuaz Sahaf
* Sahaf Dil-Tarih
* Sahaf Bahtiyar İstekli
* Barış Kitabevi
Ali Poyrazoğlu
(Tiyatrocu, yazar)
* Simurg Kitabevi
* Elif Kitabevi
* Cihannüma Kitabevi
Tarık Sipahi
(Yazar)
* Ada Sahaf
* Tepekule Kitaplığı (İzmir)
* Müteferrika
* Turkuaz Sahaf
Bahar Siber
(Tarih ve Toplum dergisi Genel
Yayın Yönetmeni)
* Simurg Kitabevi
* Tezgâh Kitabevi
* Hisar Kitabevi
* Kâğıt Gemi Kitabevi
Mine Söğüt
(Yazar)
* Sahaf Lamelif
* Simurg Kitabevi
* Narteks
* Barış Kitabevi
Hilmi Yavuz
(Şair, yazar)
* Simurg Kitabevi
* Müteferrika
* Turkuaz Sahaf
* Sahaf Dil-Tarih
Diğerleri
Sahaf Bahtiyar İstekli (Moda) Tel: (0216) 349 13 66 Ada
Sahaf (Beyoğlu) Tel: (0212) 252 78 16
Cihannüma Kitabevi (Beyoğlu) Tel: (0212) 293 96 07
Tezgah Kitabevi (Beyoğlu) Tel: (0212) 244 03 53
Hisar Kitabevi (Beyoğlu) Tel: (0212) 249 01 60
Kağıt Gemi Kitabevi (Beyoğlu) Tel: (0212) 249 80 01
Narteks (Beyoğlu) Tel: (0212) 245 48 54
Gençler Sahaf (Kadıköy) Tel: (0216) 414 27 62
Denizler Kitabevi (Beyoğlu) Tel: (0212) 249 88 93
Yayın tarihi: 16 Mayıs 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/16/cm/haber,887AAFD5497A416C85C6C9207DBD430A.html
Tüm hakları saklıdır.