Binanız yaza yeni mantosu ile girsin, daha serin bir yaz yaşayın!
Baharın yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde azalmaya başlayan yakıt faturalarınız sayesinde rahatlamaya başladınız belki. Ama unutmayın ki, evinizde ısı yalıtımı yoksa kış boyunca her ay yüzde 50 daha fazla yakıt faturası ödediniz. Önümüzdeki kış mevsiminde de giderek artan petrol fiyatlarının etkisiyle faturalarınız daha da kabaracak. Isı yalıtımının avantajlarını yaşamak için bu kışı kaçırdıysanız, bahar aylarındaki son fırsatı çok iyi değerlendirmelisiniz. Çünkü aşırı sıcak geçecek yaz aylarında klima kullanımı nedeniyle yüzde 50 daha fazla elektrik faturası ödemek zorunda kalacaksınız. Sıcaklar ve faturalar sizi terletmeye başlamadan, konutlarda tadilat mevsimi olan bahar dönemini kaçırmayın. Mantolama olarak adlandırılan dıştan ısı yalıtımı uygulamaları belirli hava sıcaklık koşullarında yapılamadığı için bu dönem ısı yalıtımı yaptırmak için en uygun zaman.
Fatura yarı yarıya azalıyor
Isı yalıtımı uygulamaları sayesinde kışın yakıt faturalarında yazın ise klima kullanımının sebep olduğu yüksek elektrik faturalarında yarı yarıya azalma sağlanıyor. Ayrıca ısı yalıtımı, evlerde ısı transferinin olumsuz sonucu olan yoğuşmanın (terlemenin) neden olduğu küflenme, siyah leke ve mantar oluşumunu engelliyor. Rutubet ve nemden kaynaklanan, hastalıklara yol açan sağlıksız ve konforsuz koşulların oluşmasını önlüyor. Üstelik tüm bu yararlarına karşın ısı yalıtımın getirdiği maliyetin payı, bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 35 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde amorti edilebiliyor.
Ürün seçimi önemli
Isı yalıtımının bu avantajlarını yakalamak için de kullanılacak ürünlerin ve uygulamaların standartlara uygun ve kaliteli olması gerekiyor. Mantolama yaptırmaya karar verildiğinde en kritik nokta seçilecek ürünlerin bir paket sistem olması. Çünkü paket sistemlerde kullanılan ürünlerin hem yapı bileşenleri ile hem de birbiri ile uyumu ve kalitesi uygulamanın tamamının performansını etkiliyor. Yüksek teknoloji ürünü XPS levhaların paket sistemleri, dış hava koşullarına dayanıklılığı sayesinde yalıtım performansını bina ömrü boyunca koruyor ve tasarrufa imkan sağlıyor.
İklime göre seçilmeli
Hangi paket sistemin seçileceğine karar verildikten sonra, uygulamacı firma ile birlikte yalıtım malzemesinin kalınlığının belirlenmesi ve son kat kaplama olarak seçilecek malzemenin türüne sıra geliyor. Isı yalıtım levhasının kalınlığı binanın bulunduğu iklim bölgesine göre bazı hesaplamalar ile tespit edilebiliyor. Uygulama firmalarından mantolama için teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından çok önemli. Uygulamayı yapacak olan firmanın vereceği detaylı bir fiyat teklifinde, malzemelerin metrekare tüketim miktarlarını görmek ve uygulama başlamadan eğer eksik kullanılan birtakım malzemeler varsa bunları tespit edip müdahale etmek mümkün oluyor. Ayrıca firma ustalarının sertifikalı olması en iyi ve sorunsuz sonucu elde etmekte yardımcı oluyor. Mantolama yaptırırken yapıların tüm dış kabuğunun ısı köprülerine meydan vermeyecek şekilde ısı yalıtımı levhaları ile sarılması gerektiği de unutulmaması gereken bir konu. Ülkemizde yanlış bilinen şekliyle, binanın sadece tek bir cephesine ısı yalıtımı uygulanması etkili olmuyor. Çünkü yalıtım yapılmayan bu noktalar ısı kaybının neden olacağı önemli ısı köprüleri oluşturuyor ve gerek harcanan para gerekse emek boşa gidiyor.
Yayın tarihi: 15 Mayıs 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/15/em/haber,8E40C96A287B4C61AD4C80B4BC6BE490.html
Tüm hakları saklıdır.