Ölü sayısı 80 bini geçti cuntanın tek derdi para
Myanmar'daki cunta yardım yapmak isteyen BM'ye, "Yiyecek değil para isteriz" dedi. Fransa ise BM'nin onay beklemeden yardım göndermesini istedi..
Myanmar'daki askeri yönetimin Hindistan meteoroloji yetkilileri tarafından felaketten 48 saat önce gönderilen raporu umursamadığı ortaya çıktı. Hapishanede boğulma tehlikesi geçiren siyasi mahkûmlar kurtarılmak yerine ateş açılarak infaz edildi. Yönetimdeki cunta yiyecek ve tıbbi malzeme yardımı için izin isteyen BM'ye "Bize para verin. Biz hallederiz. Yiyecek istemez" dedi. Fransa ise BM'nin "koruma sorumluluğu" maddesine başvurulmasını ve cuntanın onayını beklemeden ülkeye doğrudan yardım gönderilmesini önerdi.
* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...KİMSEYİ DİNLEMEDİLER
Nargis Kasırgası'ndan ölenlerin sayısının 80 bine ulaşması bekleniyor. 30 bin kişinin şimdiye kadar resmen ölü olarak açıklandığı ülkede 50 binden fazla kayıp kişinin akıbetinin öğrenilmesiyle ortaya çıkacak bilanço herkesi korkutuyor. Dış yardımlar konusunda bürokratik zorluklar çıkaran, "Kimseye ihtiyacımız yok" diyerek kendi yardımlarını televizyondan göstererek propaganda yapan, yalnızca zengin mahallelerine ve ordu yöneticilerin oturduğu bölgelere hizmet götürmekle suçlanan cunta Hindistan'dan gelen erken uyarıya da duyarsız kalmış. Hindistan Devlet Meteoroloji Dairesi sözcüsü Yadav alçak hava basınç dalgasını 28 Nisan'dan itibaren takip etmeye başladıklarını ve Myanmar yönetimini de bilgilendirdiklerini söyledi. Yadav, kasırganın nereyi, ne zaman ve ne şiddette vuracağı konusunda ayrıntılı raporlar hazırlandığını ve ilgili ülkelere bu çalışmaların gönderildiğini belirtti. Olanları umursamamakla eleştirilen cunta yönetimi hala dış yardımları geciktirmek için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri felaketin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen hâlâ kimseye vize verilmediğini belirtirken çok sayıda yardım görevlisinin ülkeye girmek için bekletildiğini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner yaptığı açıklamada askeri cunta yönetiminin akıllara durgunluk veren tavrını ortaya koydu. Kouchner, "Birleşmiş Milletler Myanmar yönetimine kapıyı açmaları çağrısında bulundu. Onların cevabı ise 'Bize para verin. Kendimiz dağıtırız' oldu. Bunu kabul edemeyiz" dedi.
* "MYANMAR'DA ÖLÜ SAYISI 100 BİNİ AŞABİLİR" haberi için tıklayınız
Yayın tarihi: 8 Mayıs 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/08//haber,C8D8F25DB91E4EC188B3019839E1A6A4.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.