Lüksemburg'da aile içinde şiddet, suistimal, cinsel taciz gibi sorunlar yaşadıkları gerekçesiyle mahkeme kararı ile ailelerinden alınan çocuklar, Türkiye'de insan canlısı yunuslarla terapi görüyor. Antalya Ruhbilim Okulu, Lüksemburglu çocukları "Yunus Terapi" ile yaşadıkları ruhsal örselenmenin iyileşmesini sağlıyor.
Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında, Psikoterapist Murat Kemaloğlu tarafından başlatılan "Yunus Terapi" ile ruhsal ve fiziksel yönden zarar görmüş ve mahkeme kararı ile ailelerinden alınmış Lüksemburglu çocuklar, hayata yeniden umutla bakabilmeyi öğreniyor.
Psikoterapist Murat Kemaloğlu yaptığı açıklamada, Lüksemburg'un 500 bin nüfuslu bir ülke olduğunu hatırlatarak bu nüfusta 980 çocuğun aile içinde şiddet, suistimal, cinsel taciz gibi sorunlar yaşadıkları gerekçesiyle mahkeme kararı ile ailelerinde alındığını ve Çocuk Esirgeme Kurumu benzeri kurumlara yerleştirildiğini belirtti.
Antalya Ruhbilim Okulu'nun, bu çocukların ruhsal yönden iyileşmesini sağlamak amacıyla "Yunus Terapi" çalışmalarına başladığını kaydeden Kemaloğlu, "Terapiye gelen altı çocuğun özgüvenlerinde gelişme, öğrenme süreçlerinde hızlanma ve iletişim becerilende belirgin artış kaydedildiğinin" altını çizdi. Kemaloğlu yıllar içinde Lüksemburg'ta kurumlarda yaşayan çocukların hepsinin Yunus Terapi programından yaralanmasının hedeflendiğini belirtti.
Yunus Terapi gören 6 çocuğun Lüksemburg'da kaldıkları sosyal hizmet merkezince belirlendiğini söyleyen Murat Kemaloğlu, "Bir arkadaşımın bilgilendirmesi sonucunda bu çocuklardan haberimiz oldu. Lüksemburg Aile Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasıyla, bu çocukları eğitmenleriyle birlikte okulumuza çağırdık. Çocukların maddi desteği ise Lüksemburg'da faaliyet gösteren bir derneğin topladığı bağışlarla sağlanıyor" dedi.
Şu an çeşitli yaş gruplarına dahil 6 çocuğun aralıklı olarak terapi gördüğünü, ancak hedeflerinin aile içi şiddet, suistimal ve cinsel taciz gören tüm çocukları tedavi etmek olduğunu kaydeden Kemaloğu şöyle devam etti:
"Çocuklar için bağış yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Sosyal hizmet görevlileri de yunus terapinin olumlu davranışlarda artış sağladığını gözlemledikleri için terapiye diğer çocukların da ulaşmasını istiyorlar. Yunuslarla yüzmek hastaları neşelendirerek huzur uyandırıyor, özgüveni arttırıyor. Şefkat duygusunu geliştirerek insan ilişkilerinden daha çok yararlanılır hale geliniyor. Bu durum da çocukların okuldaki öğrenme süreçlerine bile olumlu katkıda bulunuyor."
Antalya Ruhbilim Okulu'nda Psikoterapist Murat Kemaloğlu önderliğinde gerçekleştirilen Yunus Terapi yöntemi ile ayrıca, İnsan canlısı yunuslar sayesinde, sık rastlanan Otizm ve Down Sendromu'ndan, ender rastlanan Tay-Sachs hastalığı ve Crouzon Sendromu'na kadar birçok hastalığın tedavisinde 4 kata varan hızlanma gözlenebiliyor. Yunus terapiye 2 hafta süreyle psikologlar, pedagoglar ve diğer ilgili mesleki gruplarındaki kişiler de eğitimlerine katkı sağlaması amacıyla, stajyer olarak katılabiliyor.
(ANKA)
Yayın tarihi: 21 Nisan 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/21//haber,E7994C65D72D4E7F9E73E6563791975D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.