kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'de durum nasıl?

Gaye Sökmen (Gaye Sökmen ajansın sahibi)
Sendikayı aratmayız
"Ajansımızda yabancı manken çalışmıyor ama ünlüleri ülkemize getirdiğimiz için dünyadaki ajansların işleyişini iyi biliyoruz. Kontratlarımızın yurtdışındaki örneklerden farkı yok... Ancak yurtdışındaki çalışma şartları; örneğin bir defile veya reklam çekimindeki çalışma saatleri, mekânın konforu, ikram kalitesi bizden çok daha iyi. Bir sendikanın varlığı son dakikada iptal edilen işlere, 13 bölüm için anlaşılıp üçüncü bölümde kaldırılan dizilere, çok az kurum tarafından uygulanan kaza sigortaları gibi sorunlara çözüm olur. Ajansımıza bağlı oyuncu ve modellerimizin haklarını sendikayı aratmayacak şekilde koruyoruz."

Koray Birand (Moda fotoğrafçısı)
Türkiye'de gerek yok

"Türkiye'de gerçek anlamıyla model veya fotomodel yok. Onun yerine dünyanın 1990'larda tükettiği 'celebritiy' kavramı var. Magazin hayatlarıyla gündeme gelip kampanyalarda istedikleri paraları talep edebiliyorlar. Hal böyle olunca da Carmen Kaas gibi ünlü bir modeli getirip kullanmak çok daha mantıklı oluyor. Bu nedenlerle manken sendikası, bizim ülkemiz için çok geçerli bir düşünce olmayacaktır. Ama dünya genelinde bir sendikanın kurulması tabii ki olumlu olur."

Bahar Kongel (Moda editörü)
Profesyonel ajans yok

"Hemen her hafta en az iki modelle tanışma fırsatım oluyor. Onlardan dinlediğim ve bizzat tanık olduğum olaylar, moda dünyasının arka yüzünün modeller için dışarıdan gözüktüğü gibi eğlenceli olmadığını gösteriyor. Maalesef ülkemizdeki bir-iki ajans dışında profesyonel ajans bulmak çok zor. Özellikle yurtdışı bağlantılı çalışan, yabancı model getiren ajansların modellere davranış şekilleri ve çalışma şartları bazen insan haklarına bile uymayacak koşullarda olabiliyor."

Tülin Şahin (Model)
Türkiye'deki koşullar daha iyi

"Modelliğin yaşı bu kadar küçük olmamalı. Olay sadece istismardan ya da kötü çalışma şartlarından ibaret değil. Tüm hayatlarını etkileyebilecek anoreksiya, bulimia gibi sağlık problemleri yaşayabilirler. Türkiye'deki çalışma şartlarının, Avrupa'daki birçok ülkeden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Yabancı modeller için ekonomik daha iyi."
Haberin fotoğrafları