kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yıldızları keşfedin

12.04.2008
Büyük Ayı (Ursa Major)
Ayının arka ayakları ve kuyruğunda bulunan yedi parlak yıldız, tanınmış büyük kepçe şeklini oluşturur. Yazın ve kışın kolayca görülebilen bu takımyıldız, gökyüzündeki diğer yıldız gruplarını ve yıldızları tespit etmek için iyi bir başlangıç noktasıdır. Büyük Ayı'nın yerini belirledikten sonra, en sağdaki en parlak iki yıldızı işaret alarak yukarı doğru hayali bir çizgi çizin. Bu çizgi sizi doğruca Kutup Yıldızı'na götürür.

Kutup Yıldızı (Polaris)
Kutup Yıldızı gökyüzündeki en büyük ya da en parlak yıldız değildir, ancak tarih boyunca yolculara ve denizcilere yön bulma ve plan yapmada önemli bir referans noktası olmuştur. Kuzey Kutbu'nda durup yukarı bakarsanız, tam tepede Polaris'i (Kutup Yıldızını) göreceksiniz. Diğer yıldız ve gezegenler dünyanın ekseni etrafında dönerek kayıp giderken, bu özel yıldızın sürekli aynı yerde kaldığını göreceksiniz.

Orion (Avcı)
'Güçlü Avcı' olarak bilinen Orion, oldukça parlak yıldızlardan oluştuğu için kolay bulunabilen bir takımyıldızdır. Avcının belirgin şekli, dört belirgin yıldızdan oluşan boyu eninin iki katı kadar olan bir dikdörtgen ve bu dikdörtgenin merkezinde çapraz duran üç ayrı yıldızdır. Orion'un kemerini oluşturan üç parlak yıldız, onu kolayca tanınabilir bir takımyıldız yapar.