Milli takımımız yarışmaya hazırlanmak için hamur açıp duruyor.
Bunlar hamurdan
Türkiye Fırıncılar Milli Takımı, tarihinde ilk defa Dünya Fırıncılar Şampiyonası'na katılıyor. 29 Mart - 2 Nisan 2008 tarihleri arasında Paris'te düzenlenecek şampiyonada 12 ülkeyle yarışacak olan Türkiye'de hedef belli; "Elbette şampiyonluk, en azından ilk üç"..
Tarihimizde bir ilk daha gerçekleşti; Fırıncılar Milli Takımı'mız Paris'te düzenlenecek Dünya Fırıncılar Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Şimdi heyecanla 29 Mart - 2 Nisan tarihleri arasında dünyanın en büyük unlu mamuller fuarı Europain sırasında gerçekleştirilecek şampiyonanın sonucunu bekliyoruz. Peki Fırıncılar Milli Takımı'mız bu yarışmaya nasıl hazırlanıyor? Tahmin ettiğiniz üzere harıl harıl çalışarak... En büyük destekçileri Özmaya'nın Adana'daki merkezinde Türkiye fırıncılık sektörü için yapılan Fırıncılık Araştırma Merkezi'nde şu sıralar İstanbul Boğazı'nı her gün yeniden yaratıyorlar! Dünya Fırıncılar Şampiyonası üç yılda bir düzenleniyor. Dünya 12 parçaya bölünüyor ve her parça içindeki ülkeler önce kendi aralarında yarışıyor. Türkiye, Kuzey Afrika-Doğu Akdeniz ülkeleri bölge seçmelerinde tamamen yenilebilir hamurdan yaptığı Aspendos Tiyatrosu ile Cezayir, Fas, Tunus, Madagaskar ve Lübnan'ı eleyerek finallere gitmeyi başardı. Dünya Fırıncılar Şampiyonası'nda ülkeler, dört farklı kategoride yarışacak: Çeşit Ekmek, Unlu Mamuller, Tuzlular ve Sanatsal Tasarım. Türkiye, Sanatsal Tasarım kategorisinde İstanbul Boğazı projesi, Çeşit Ekmek kategorisinde hamsili ekmek, meyveli ekmek (Aşure ekmeği) ve geleneksel bagetler, Tuzlular kategorisinde kanepeler ve kulüp sandviçler, Unlu Mamuller kategorisinde ise lokumlu milföy, safranlı milföy, deniz ürünlü milföy ve armutlu gondol ile en yüksek puanları toplamaya çalışacak.
TRİBÜNLERE OYNAYACAĞIZ
Sanatsal Tasarım'da neden İstanbul Boğazı'nı yaptıklarına gelince... Umut Köroğlu anlatıyor: "Biz tüm dünyaya iki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı'nın farklı kültürleri de içinde barındırdığını, insanların huzur ve barış içinde yaşadığını göstermek istedik. Siluete Kız Kulesi, Galata Kulesi, Avrupa ve Anadolu yakaları, Ayasofya Camii ve bir de 2007 yılı Mevlana yılı olduğu için semazen görseli ekledik. İstanbul Boğazı ile tribüne oynayacağız." Yarışmanın en önemli kriterlerinden biri zaman limiti. İstanbul Boğazı da dahil olmak üzere tüm ürünlerin sekiz saat içinde tamamlanması gerekiyor. Ayrıca her ürünün alt ve üst gramajları var. Örneğin hamsili ekmek size verilen gramajın bir birim altında ya da üstündeyse veya sanatsal tasarım çalışmanız en üst limit olan 100 cm'den uzun ya da kısa ise puan kaybediyorsunuz. Yani yarışmanın her anı üst düzey dikkat gerektiriyor. Hazırlık kampında şu an İstanbul Boğazı'nı yedi saat içinde bitirebiliyorlar, aynı anda diğer kategori ürünlerini de tamamlıyorlar. Ancak yarışma gününün heyecanının farklı olacağı aşikar... Milli fırıncılarımızı yarışma günüyle ilgili korkutan iki şey var; biri hastalanmak, diğeri ise yarışmanın kalabalık bir ortamda yapılacak olması çünkü yarışma tüm fuar ziyaretçilerinin gözleri üzerlerinde olacak.
Yayın tarihi: 29 Mart 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/29/ct/haber,D833F630EF1A4DEBB8DC757298328173.html
Tüm hakları saklıdır.