Askerlik dönemimden beri ayak mantarı derdi çekiyorum. Zaten bizim bölükte, ayağından hasta olmayan yoktu. O zaman bu sorunu ihmal ettim ve sonunda ayak tırnaklarım da hasta oldu. Şimdi kasıklarımda da mantar çıktı. Ya her tarafımda çıkarsa? Ne yapmam gerekiyor? Uygur G./Sivas Mantar nemi, sıcağı ve karanlığı sever. Asker ayağında bu sayılanlar vardır. Uzun talimler sonrası terleyen, kirlenen ve örselenen ayak, doğru dürüst temizlenmeden ve çorap değiştirmeden, ertesi gün aynı şartlarda, aynı botla, tekrar talime çıkar. Bu; mantar oluşumu için en iyi ortamdır.
BAŞKA YERLERE SIÇRAR
Tedavide belirti vermeyen ya da hasta kişilerden kolaylıkla bulaşabilen bazı tip mantarlar, fırsat buldukları ilk anda deriye yerleşip, hastalık yapmak eğilimindedir. Aslında sağlam ve bütünlüğü bozulmamış bir deri, bu hastalığın oluşmasını engellemek konusunda başarılıdır. Ama yukarıda saydığım nem, sıcaklık ve fiziksel travmalar gibi dış etkenler, bu bütünlüğü bozup mantarların yerleşip üremesine zemin hazırlar. Bu nedenle daha sıcak ve nemli olan vücudun kat yerleri, mantar enfeksiyonlarının başlamasına en uygun yerlerdir. Bir kere başladıktan sonra da eğer gerekli ve yeterli tedavi yapılmazsa, hastalık vücudun diğer bölümlerine rahatlıkla yayılır.
KORUNMAK ŞARTTIR!
Askerlik döneminde genellikle ayak parmaklarının aralarında başlayan mantar, zamanla ayağın diğer kısımlarına ve oradan da tırnaklara yayılmaya meyleder. Ayak mantarını tedavi etmek ne kadar kolaysa, tırnak mantarının tedavisi de o kadar zordur. Tedaviden daha önemli olan, korunmaktır. Bu nedenle aşağıda sıralayacağım genel korunma önlemleri dikkate alınmalıdır.
AYAKKABINIZ DİNLENSİN
* Asker botları kadar havuzlar, hamamlar ve soyunma odaları gibi devamlı ıslak ve sıcak yerlerden de kolaylıkla mantar bulaşabileceği için, her zaman terlik giyilmelidir.
* Her terleten ya da ıslatan olaydan sonra ayak iyice temizlenmeli ve kurutulmalıdır.
* Daha önce ayak mantarı oluşmuşsa, pamuklu çorap giyilmeli ve her gün değiştirilmelidir. Ayakların pudralaması kesinlikle unutulmamalıdır.
* Başkalarının kullandığı havlu ve terlik gibi kişisel eşyalardan uzak durulmalıdır.
* Her zaman ayağı çok sıkmayacak ve ayağın havalanmasına izin verecek ayakkabılar tercih edilmelidir. Aynı ayakkabıyı 24 saat boyunca dinlendirmeden, üst üste iki gün giymemek gerekir.
TEDAVİ UZUN SÜREBİLİR
Ayak mantarınız varsa, banyo yaptıktan sonra önce vücudunuzu ve kasıklarınızı, sonra ayaklarınızı kurulamalısınız. Yoksa kurulama havlusu vasıtası ile ayaklarınızdaki mantarı vücudunuzun diğer bölgelerine de yayarsınız. Önce çorabınızı, sonra iç çamaşırınızı giymelisiniz. Tedavi ise; ancak mantarları öldüren krem ve haplarla yapılır. Deride olanlar için bir-iki aylık tedavi süresi yeterli olurken, ciddi tırnak mantarlarını tedavi etmek için yıllar gerekebilir. Bu nedenle tedavi planlanırken, olası uzama ve başarısızlıklar da göz önüne alınmalıdır.
Yayın tarihi: 27 Mart 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/27/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.