kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Maketten satış eskidi 'manzara' pazarlanıyor

MENEKŞE ATASELİM
İnşaata başlamadan konutları maketten satan şirketler, yeni model buldu. Artık binaların her katındaki manzara yapıma geçmeden fotoğraflanacak, müşteri evini buna göre seçebilecek..
İnşaat sektöründe son birkaç yıldır hüküm süren 'sat-yap' devri, beraberinde değişik pazarlama teknikleri de getirdi. İnşaatı başlamamış konutu satabilmek için görünümünü ve özelliklerini sözle anlatmak yetersiz olunca, çare maketler yaptırmak oldu. Projelerin bitmiş halini ve evlerin konumlarını bu maketlerde canlandıran şirketler, zaman içinde teknolojik çizimler, hareketli görüntüler ve hatta animasyonlar kullanarak konut satmaya başladı. Bugün ise yepyeni bir teknik kullanılıyor: İnşaattan önce her katın manzarasını fotoğraflamak.

Oyuncak helikopter kullanıyorlar

Bu fikir sektör temsilcilerinden, pazarlamacılardan çıkmış; ancak, hayata geçirme işini Flycam Türkiye yapıyor. 4 ortağın kurduğu Flycam, 14 aylık bir şirket. Radyo kumandalı helikopterin altına yerleştirilen özel aksamla havadan fotoğraf çekip video görüntüsü alıyorlar. Flycam'in ortaklarından Erdem Köseoğlu, inşaat sektöründen gelen yoğun talebin başlangıçta hobi olarak baktıkları bu işe ticari bir kimlik verdiğini söylüyor. "130 bin Euro'luk sistem kurduk ve dünyada o mesafelerden bu kalitede bir tek biz çekim yapıyoruz" diyen Köseoğlu, işe nasıl başladıklarını şöyle anlatıyor: "Flying Cam adlı Belçika asıllı bir firma vardır; helikopterle havadan çekim yapar. Türkiye'ye 2 kere geldi. 5 gün için 15 bin Sterlin fatura kesti. 'Biz de yapabilir miyiz bu işi' dedik. Sonra bir inşaat şirketi şantiye fotoğrafı istedi. Ama yüksekten değil... Etrafta da bina var. Gerçek helikopter alçalamaz. Model helikopterin altına bir mekanizma yapmak için İMES Sanayi Sitesi'ne gittik. 3, 4 denemeden sonra karbon, alüminyum, titanyum gibi her şeyi kullandığımız bir kombinasyon oluşturduk ve görüntülerdeki titreşimi tamamen ortadan kaldıran bir taşıyıcı sistem geliştirdik. Gerçek helikopterle çekim yapan fotoğrafçılar 500 enstantanenin altına düşemezler. Biz 250'yle çekebilecek hale geldik. Bu da daha fazla ışık ve daha iyi görüntü demek."
Haberin fotoğrafları