kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yeniden bebek bekleyen Angelina Jolie, dövmeden vazgeçemiyor.

Güzelliğinizden ödün vermeniz gerekir mi?

İlknur Akman
Sıradan gibi görünen bazı estetik ve bakım uygulamaları, hamilelikte sorun yaratabiliyor. Bu hafta 'Saçımızı boyabilir miyiz, solaryuma girebilir miyiz?' gibi kafamızı kurcalayan soruların yanıtlarını araştırdık..
* Piercing
Hamile kaldığınızda piercing'inizi çıkarmak zorunda olduğunuza dair bir kanı var halk arasında. Ama profesyonel birine gidip, piercing'inizi esneyebilen plastik bir tanesiyle değiştirirseniz sorun yok. Çünkü siz kilo alıp, karnınız büyüdükçe cildiniz gerilir ve taktığınız metal halka cildinizde sıkışır. Özellikle karın bölgenizdeyse karnınız büyüdükçe size rahatsızlık ve zarar verir. Doğumunuzu sezaryenle yapacaksanız, dilinizdeki halkanın da anastezistleri zorlayacağını unutmayın. Bu yüzden doğum öncesi bu pierceng'i çıkarmak en doğrusu. Bu arada hamileyken piercing yaptırmak enfeksiyon kapma riskinden ötürü yasak!

* Dövme
Büyük hevesle yaptırdığınız dövmeniz, maalesef hamilelik döneminde başınıza dert olabilir. Özellikle karın bölgenize yakın yerdeyse, o da derinizle birlikte iyice gerilir. Doğumdan sonra eski şeklini alacağı da garanti değil. Bir de vücudunuzda hamilelekten ötürü oluşacak çatlaklar dövmenizi etkiler. Örneğin anne veya anneannenizde böyle çatlaklar oluşmuşsa, sizin de bunu yaşamanız çok olası, aklınızda olsun! Özellikle hamileyken vücudun herhangi bir yerine dövme yaptırmak ise çok sakıncalı.

* Perma
Hamilelikte hormonlar, saçla ilgili kimyasal işlemlere ilginç tepkiler verebiliyor. Örneğin saçınıza perma yaptırıp, kuaförden elektriğe tutulmuş gibi bir saçla çıkmanız mümkün. Ya da tam tersi, düzleştirmek isterken daha da kıvırcık bir saça sahip olabilirsiniz... İsterseniz bırakın saçınız bir dokuz ay daha, olduğu gibi kalsın!

* Saç boyası
Bu konuyla ilgili araştırmalar sınırlı olsa da şimdiye dek saç boyalarının bebek üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu kanıtlanmamış. Ama doktorunuz size yine de ilk-üç ay dikkatli olmanızı söyleyecektir çünkü bu aylar kimyasalların anneden bebeğe geçmesine en açık olduğu dönem. Onun için saçlarınızı ilk üç aydan sonra boyatmanız, hatta mümkünse dip boya gerektirmeden balyajlarla saçlarınıza ışık verdirmeniz en güzeli...

* Solaryum
UV ışınlarının bebeğe direkt bir etkisi olmadığı biliniyor. Ancak doktorlar özellikle hamileliğin ilk üç ayında vücut ısınızı hızla değiştirecek her türlü aktiviteden kaçınmanızı söylüyor. Örneğin sauna, hamam veya solaryuma girmek, çok sıcak suyla banyo yapmak... Ama ilk üç aydan sonra, belli aralıklarla 10 dakikalık solaryum seanslarına girmenizin bir zararı olacağı düşünülmüyor. Tabii böyle bir şey yapıyorsanız, hamilelikte cildinizin çok daha hassalaştığını unutmayın. Bol su için ve vücudunuza nemlendirici krem sürmeyi ihmal etmeyin.

* Güneşlenmek
Evet ama daha çok gölgede kalmak kaydıyla. Zaten hassas olan cildinize güneş fazlasıyla zarar verebilir. En iyisi bir şemsiye altında uzanmak ve vücudunuza en az 30 koruma faktörlü bir krem sürmek. Şapka takmayı da ihmal etmeyip, gün boyunca bol bol su için. Uzun saatler güneşte kalmanız her bakımdan zararlı, o yüzden bu süreyi fazla uzatmayın.

* Lazer epilasyon
Kesin olarak kanıtlanmış olmasa bile lazer ışınlarının vücuda zarar verdiği ve ilerki yıllarda kansere yol açtığıyla ilgili birtakım görüşler var. Bu sebeple kimi uzmanlar, günümüzde çok yaygın olsa bile hamilelik dışında bile lazer epilasyona sıcak bakmıyor. Bu işi profesyonelce yapan güzellik merkezleri ve klinikler ise, hamileyken hiçbir anne adayına lazer epilasyon uygulamıyor. Hatta emzirme dönemi bitene kadar, annenin yeni bir seansa başlamaması öneriliyor.
Haberin fotoğrafları