kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'Çevreyle barışık düğün' trendine uyanlar doğayı korumaya katkıda bulunuyor.

Böyle olur 'Ekoseksüel' düğünü

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
23.02.2008
Kenevirden gelinlikler, ikinci el yüzükler, organik mönüler ve çiçekler... 'Ekolojik düğün' trendi dünyada yaygınlaşıyor. Türkiye'de de ufak adımlar atılıyor.....
Mediacat dergisi bu ayki sayısında, ünlü trend gurusu Marian Salzman ve ekibinin hazırladığı '80 maddede 2008 trendleri'ni yayınladı. Ancak metin Türkçe'ye direkt çevrildiği için, bazı yanlış anlaşılmalara neden oldu. Özellikle 'yeşil düğünler' başlığıyla verilen trend, Şengül Balıksırtı'nın bu eğilimi 'köy ve harman yerinde düzenlenen törenler' sanmasına neden oldu ki, pek de haksız sayılmaz. Oysa 'çevreyle barışık' düğünler denmeliydi. Evet, JWT ajansı birkaç yıldır devam eden ekolojik, yani çevre dostu düğünler trendinin yaygınlaşacağını öngörüyor. Gerçekten de 'yeşil izdivaç sektörü' her geçen gün genişliyor. Çünkü düğünler, büyük organizasyonlar. Bir tören, ortalama 14.5 ton karbondioksit salımına neden oluyor. Türkiye'de sadece 2006 yılında 636 bin çiftin evlendiğini göz önünde bulundurursak, düğün törenlerinin çevreye verdiği zararın boyutları hakkında biraz fikir sahibi olabiliriz. O zaman neden bu anlamlı günü, daha da anlamlı kılmayalım? Bu fikirden yola çıkan yüzlerce 'ekodüğün' organizasyon şirketi, bugün ABD ve Avrupa'da seremonileri çevreyle daha barışık hale getirmeye çalışıyor (greeneleganceweddings.com, organicweddings.com) Organik pamuktan damatlık, kenevirden gelinlikler giyiliyor (www.whollyjo. co.uk, naturalbrides.com). Nikah yüzüklerinin çatışma bölgelerinden çıkarılmış taşlardan olmaması ve mümkünse ikinci el modeller, tercih nedeni (www.greencarat.com). Davetiyeler geri dönüşümlü kâğıtlara basılıyor. Mönü, organik gıda ürünlerinden ve hatta 'organik şaraplar'dan oluşuyor (www.theorganicwinecompany.com). Gelin ve damat, davetlilere örnek olmak için 'gelin arabası' yerine bisiklet gibi motorsuz taşıtlarla mekâna geliyor. Gelin çiçekleri ya organik çiçekçilerden seçiliyor, ya da kağıtlara çiçek görünümü verilerek gereksiz floral tüketimden kaçınılıyor.

FİDAN BAĞIŞLARI ARTIYOR

Türkiye'de ise bu denli gelişmiş bir bilinç yok. Aisha Weddings and Events organizasyon şirketinin kurucusu Hande Özcan, bu tür taleplerle çok karşılaşmamakla beraber, abartılı düğünlere karşı olan müşterilerinin doğala yöneldiğini söylüyor. Geri dönüşümlü kağıtlardan hazırlanan mumluklar, kökünden sökülmeden tasarlanmış masa ortası çiçekleri, kumaş yerine kağıt peçeteler, doğal dokulu kağıtlara basılmış gösterişsiz davetiyeler, Özcan'ın organize ettiği düğünlerde yaptığı 'organik uygulamalar'dan bazıları. Özcan, nikah şekeri veya hediyelik eşya olarak vakıflara yapılan ağaç bağışlarına da dikkat çekiyor. Çekül'ün 7 Ağaç Ormanları'ndaki Nikah Şekeri Korusu'nun yanı sıra, WWF Türkiye'nin yine şeker yerine 'Bir Denizkaplumbağası Evlat Edinin' kampanyaları çok ilgi görüyor. Çekül'de ayrıca özel olarak tasarlanmış nikah davetiyesi ve zarflar da satılıyor. TEMA Vakfı yetkilileri de nikah şekeri yerine fidan bağışına taleplerin arttığını söylüyor.
Haberin fotoğrafları