kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kudüs'te gergin Cuma

Yeni Haber
Kudüs'te dün gece din okuluna (yeşiva) yapılan saldırıda 8 öğrencinin öldürülmesi, Kudüs'te gerilimi artırdı...
Kente büyük ölçüde polis ve asker yığılırken, Batı Şeria'da da İsrail ordusu tam abluka uygulamasına geçti. Filistin kentlerinin girişlerinde ve Kudüs'ün çevresinde yeni askeri kontrol noktaları oluşturuldu. İsrail, dün gece din okuluna yapılan silahlı saldırıda ölen öğrencilerin sayısını 8 olarak açıkladı. Bu sayıya, olay yerinde vurularak öldürülen saldırgan dahil değil. Saldırıda yaralananların sayısı da 11 olarak verildi.

Verilen bilgiye göre, yeşiva baskınında ölenlerin birisi 26, ikisi 15, ikisi 16 yaşında. Diğerlerinin yaşları 18 ve 19.Yeşivaya girdikten sonra okulun kütüphane ve çalışma salonunun bulunduğu alandakileri yaylım ateşine tutan silahlı saldırganın 600'e yakın mermi attığı da kaydediliyor. Saldırı sırasında okulda 80 dolayında öğrenci bulunduğu belirtildi.

Saldırının, Doğu Kudüs'ten, İsrail'in mavi kimlik kartlarına sahip bir Filistinli tarafından düzenlendiği belirtilmişti. Ancak saldırganın ismi ve bağlı bulunduğu örgütle ilgili bilgi verilmedi. Ölenler için, saldırının düzenlendiği, Kudüs'ün girişindeki Merkaz HaRav yeşivasında sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi toplandı. Cenaze töreni öğle saatlerine doğru başlayacak.

Merkaz HaRav yeşivası, İsrail'in ulusal nitelikteki din okullarının önde gelenleri arasında yer alıyor. 1924'te, dönemin Filistin'inde haham Avraham İzak HaCohen Kook tarafından kurulan yeşiva, tüm dini Siyonist hareketlerinin ''amiral gemisi'' olarak adlandırılıyor.İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ''İsrail'in asla terörün amaçlarına ulaşmasına imkan vermeyeceğini'' vurguladı ve terör tehdidine karşı, hür dünya ülkelerinin ortak anlayış ve tavrı güçlendirmesi gereğinin önemine işaret etti.

ORTAK EYLEM

Öte yandan, Jerusalem Post gazetesine konuşan, adı verilmeyen bir Filistinli kaynak, saldırının ''Celil Özgürlük Tugayları'' adlı örgütle birlikte, adını vermediği bir diğer örgütün ortak eylemi olduğunu öne sürdü.

Aynı kaynak, saldırının Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarına ve Hizbullah'ın komutanlarından İmad Mugniye'nin Şam'da bombalı saldırıda öldürülmesine karşılık olduğunu belirtti.Celil Özgürlük Tugayları'nın, 2003 yılında bir İsrail askerinin kaçırılarak öldürülmesi de dahil, daha önce de bazı eylemlerin
sorumluluğunu üstlendiği ifade ediliyor.

YEŞA HAHAMLARI, OLMERT'İ SORUMLU TUTTU

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşimlerinin üst kuruluşu Yeşa'nın Hamamlar Konseyi ise saldırıdan Başbakan Ehud Olmert'i sorumlu tuttu.

Yeşa hahamları tarafından yapılan açıklamada, hükümetin hem teröre karşı acizlik gösterdiği, hem de ''düşmanı silahlandırmaya devam ettiği'' belirtildi ve ''Hükümet hala Gazze Şeridi'ne elektrik ve yakıt vermeyi, soykırım inkarcıları ile İsrail'in ve kutsal Kudüs'ün bölünmesi için görüşmeleri sürdürüyor'' denildi.

EL AKSA'DA CUMA NAMAZINA SINIRLAMA, BATI ŞERİA'YA ABLUKA

Bu arada İsrail, Kudüs'teki terör saldırısından sonra bugün Cuma namazını da dikkate alarak, Kudüs'e, Eski Kent ve çevresine binlerce polis ve asker yığdı; El Aksa camisine girişleri yaşla sınırlandırdı, Batı Şeria'da ise tam abluka uygulamasına geçti.

Polisin, Cuma namazı sonrasında bazı aşırı unsurların olay çıkarmaya hazırlandığı istihbaratını aldığı ifade edildi.Cuma namazı için erkeklerde 45 yaşından küçüklerin El Aksa'ya gitmelerine izin verilmeyecek, ayrıca namaza gelenlerde İsrail'in verdiği kimlik kartları aranacak. Kadınlara ise yaş sınırı getirilmedi.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise İsrail ordusuna Batı Şeria'da tam abluka uygulanması talimatını verdi. İsrail ordusunun, Kudüs çevresinde, ayrıca Batı Şeria'daki Filistin kentlerinde mevcut askeri kontrol noktalarına ilaveten yeni kontrol noktaları oluşturduğu da bildirildi.

Batı Şeria'da tam abluka uygulamasının, güvenlik durumundaki gelişmelere göre, ikinci bir duyuruya kadar devam edeceği belirtildi.İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter de terör saldırısından sonra güvenlik kuruluşlarının yetkilileri ile toplandı.

GAZZE'DE BİR FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir Filistinli öldürüldü. Filistinliler, öldürülenin bir çiftçi olduğunu belirtti. Bazı kaynaklar ise İsrail askerleri ile çatışmada öldüğünü ifade ettikleri Filistinlinin El Fetih'in El Aksa Şehitleri Tugayının bir kolunun üyesi olduğunu kaydetti.