kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Spor yapmayı abartmayın!

* İki aydır sağ dirseğimin iç tarafı ağrıyordu. Dayanılmaz hale gelince doktora gittim. "Siz 'tenisçi dirseği' olmuşsunuz" dedi. Tenis benim için yaşamın ayrılmaz bir parçası. Bazen günde beş saat tenis oynuyorum. Bu sporu tamamen bırakmam gerekir mi? Ali C./İzmir

'Tenisçi dirseği' tabiri aynı tenisçilerde olduğu gibi, dirseğin öne ya da arkaya şiddetli hareketlerle zorlandığında ortaya çıkan rahatsızlıklar için kullanılır. Ön kolda bulunan kasların dirseğe yapıştığı noktalarda hasarlar meydana gelir. Zorlanma devam ederse, bağlarda yırtılmalar oluşabilir. Yapmanız gereken şikayetler iyileşinceye kadar kolunuzu istirahat ettirip, doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmaktır. Teknik olarak da, kuvveti omuz ve üst koldan almayı öğrenmeniz gerekir.

İKİ TİP HATA VAR
Spor yapmak sağlıklı yaşamı sürdürmek için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Buna karşın spora dair iki önemli yanlışı sıklıkla gözlemlemekteyiz. Birincisi ve en sık rastlananı yaşama sporun hiç sokulmamasıdır. Bu grupta yer alanlar değil spor yapmak, bu alana dair haberleri bile kendilerinden uzak tutmaktadır.

AŞIRIYA KAÇMAYIN!
İkinci grupta yer alanlar ise, spor yapmak dinin bir gereğini yerine getirmekmiş ve onlar da bağnaz inananlarmış gibi, kendilerini vücutlarının dayanabileceğinden daha ağır şartlarda spora kaptırmaktadırlar. Eğer hayatını spor yaparak kazanmak zorunda olan profesyonel bir sporcu değilseniz, kontrolsüz ve sınırsız yapacağınız sporun bedeninize en az spor yapmamak kadar zarar verebileceğini bilmelisiniz. Sporun amacı bedenizi aktif ve zinde tutmaktır. Spor, kendinize acı vererek başka sorunları unutmanız için bir aracı ya da araç değildir. Sağlıkla kalın.