kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu (Göz Cerrahı)

Elleriyle form tutuyorlar

ESRA TÜZÜN - SAĞLIK EDİTÖRÜ
13.01.2008
O eller hayat veriyor, hayat kurtarıyor. Bir ameliyat esnasında kısa sürede dikiş atmaları, titrememeleri ve milim hata yapmamaları gerekiyor. Üzerlerindeki ağır sorumluluğun farkında olan cerrahlar da ekmek paraları olan ellerine gözleri gibi bakıyor ve onları geliştirmek için örgü örüyor, PlayStation oynuyor ya da sürekli düğüm atıyorlar..
İyi bir cerrah olmak hiç kolay değil... Elleri sürekli çalıştırmak gerekiyor. Kimi cerrah düğüm atıyor, örgü örüyor kimi de bol bol atari oynuyor. Ellerini çalıştırmak için heykel yapan da var mikroskop altında takı tasarlayan da... Cerrahların elleri ameliyathanenin dışında da çalışıyor. Türkiye'nin en ünlü cerrahları el idmanı yapıyor, büyülü ellere sahip olmak için ellerini bir piyanist gibi her gün çalıştırıyorlar. Neşteri ele almak sanıldığı kadar kolay değil, iyi çalışmış parmaklar ameliyat riskini de süresini de ciddi oranda düşürüyor. Mükemmel ellere sahip olma arayışına doktorların çoğu tıp fakültesinde girmişler. Ellerini 10, hatta 20 yıldır hiç durmadan çalıştıranlar var. El-beyin koordinasyonunu geliştirebilmek, cerrahlar için hayat kurtarmak anlamına geliyor. Milimetrik damarları bu sayede kolayca dikebiliyor, sinirleri elleri hiç titremeden bu sayede bağlayabiliyorlar. Onların elleri özel ve bu özel ellere sahip olmak için gerçekten çok sıkı çalışıyorlar. Kimilerine garip geliyor onların verdiği uğraşlar, bazen komik duruyor ama inanın hayat kurtarıyor.

STRES TOPU SIKARIM
"Ben ameliyattan bir gün önce ellerimi kampa sokarım. Ellerimin titrememesi için çay, kahve ya da alkol asla almam. Ellerimi çalıştırmak için stres topunu elimin altından hiç bırakmam. Ameliyat aralarında bile stres topu hep yanımdadır, bir hastadan diğer hastaya geçerken elimdeki stres topu ile çalışırım."