Mezarlıktaki kedi ve köpekler insanlardan kaçıyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Karacaahmet'in sessiz sakinleri taşınıyor
Karacaahmet'in sessiz sakinleri taşınıyor
Bir grup hayvansever tarafından yıllardır Karacaahmet Mezarlığı'nda bakılan kedi ve köpekler Üsküdar'da başka bir alana nakledilecek. Gönüllüler hayvanlarını bırakmak istemezken, kararından dönmeyen yetkililer, "Mezarlıkta hayvan beslenemez," diyor..
Dünyanın sayılı büyük mezarlıklarından biri olan Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı, aynı zamanda İstanbul'un en eski mezarlığı olarak biliniyor. 700 dönümlük bir alana yayılan mezarlıktaki defin sayısı geçmişte kayıt tutulmadığı için milyonlarla ifade ediliyor. Burası bir mezarlık ama birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Kuşlar, böcekler, kediler ve köpekler yüzyıllardır buranın gizli sakinleri... Onlar yüzlerce yıllık mezarların arasında sessiz sedasız sürdürüyor yaşamlarını. Özellikle yapılaşmanın giderek arttığı ve doğal ortamların giderek azaldığı düşünüldüğünde, şehrin ortasındaki bu mezarlık, hayvanlar için uygun bir ortam sunuyor. Ancak mezarlıktaki yüzyıllardır süregelen bu düzen bozulmak üzere... Buradaki hayvanların akıbetiyle ilgili tartışmalar, hayvanseverler ve yetkililer arasında yeniden alevlenmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda Karacaahmet Mezarlığı'nda koruyup kolladıkları, karınlarını doyurdukları, aşılatıp, kısırlaştırdıkları kedi ve köpeklerin yetkililer tarafından toplanıp itlaf edileceğini duyan hayvanseverler hemen harekete geçti. Doğa ve Sokak Hayvanlarını Yaşatma Derneği'nden Süsen Erkuş, Karacaahmet'teki kedi ve köpeklerin son anda kurtarıldığını söylüyor: "Burada yıllardır yaşayan ve kimseye zararı olmayan hayvanları topluca katletmek istediler. Bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yapacaktı. Özellikle köpekleri toplayıp, ormanlık alanlara attırmayı planlıyorlardı. Olabilir, insanlar mezarlıkta köpek istemeyebilir, saygı duyuyoruz. Ama bu hayvanlar başıboş değil ki. Hepsi bizim tarafımızdan rehabilite edilmiş hayvanlar. Bizi arayıp 'Ne yapabiliriz?' diye sormadılar bile." Erkuş resmi makamlarla yaptıkları görüşmeler sonucunda mezarlıktaki hayvanlarla ilgili bir karara varıldığını belirtiyor: "Biz ilgilenmesek bu hayvanların durumu şimdi meçhuldü. Çabalarımız sonunda bir çözüm bulundu. Hayvanlar, Üsküdar Belediyesi tarafından gösterilecek yere nakledilecek. Tabii bu da bir çözüm değil. İki gün sonra mezarlığa yine başka hayvanlar girebilir. O zaman müdür beyin köpeklerin gireceği alanı kapaması gerek. Ama böyle bir şansımız ve eforumuz olamayabilir."
KİMSEYE ZARARLARI YOK
Mezarlıktaki hayvanlarla ilgilenen ve isminin açıklanmasını istemeyen gönüllülerden biri, yaklaşık 70 civarında köpek olduğunu ve kedilerin sayısının ise iyice azaldığını söylüyor: "Bu hayvanlara 10 yıldır Karacaahmet'te bakıyoruz. Bu süre içinde de zehirlediler, öldürdüler. Ama hayvanların hiçbir zararı yok. Zaten o kadar ürkekler ki, insanları görünce kaçıp saklanıyorlar. Bunca yıldır bakıyorum, benden bile kaçıyorlar. Onların başka yere götürülmesini istemiyoruz." Tartışma cephesinin karşı tarafındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, "Bizim oradaki hayvanlarla sorunumuz yok. Ancak mezarlıkta hayvan beslenmesi kanunen yasak ve buna izin vermemiz mümkün değil," diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Burası şehir içinde kalmış ve 700 dönümlük bir alan. Tabii ki içinde birkaç tane kedi ya da köpek olabilir. Ama mezarlığın belli yerinde kedi ve köpeği beslemeye kalkarsanız ve o yeri kedi ve köpekler mesken tutarsa bu kabir sahiplerini ve ziyaretçileri rahatsız edecektir. Kimse babasının mezarının üzerinde bir kedi pislerken, kaşınırken veya eşelenirken görmek istemez. Veteriner Müdürlüğü ve Üsküdar Belediyesi'yle görüştük. Onlar bir hal çaresi düşünsünler."
İLİŞKİLİ HABERLER
Karacaahmet'in sessiz sakinleri taşınıyor
Yayın tarihi: 23 Şubat 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/23/ct/haber,119D2B7430E04EE8A5A45690E1FF6BC4.html
Tüm hakları saklıdır.