kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gayrimenkulde yatırım olanakları

IŞIK GÖKKAYA
Konuta yapılan yatırım kısa dönemde likit olmasa da düzenli nakit akışı sağlar..
1999 yılından beri biriken konut talebi, 2004 yılından itibaren iyileşen kredi koşulları ve artan nitelikli gayrimenkul arzıyla birlikte karşılanmaya başlayarak, inşaat sektörü 2005'te yüzde 21.5, 2006'da yüzde 19.0, 2007 yılının ilk dokuz ayında ise yüzde 11.5 oranında büyümüştür. Üçüncü çeyrekte bir miktar yavaşlama gözlenmesine rağmen, 2007 yılının sonunda sektörel büyümenin yüzde 15 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. İnşaat sektörü, son 6 yılda ortalama yüzde 7 büyüyen Türkiye ekonomisinin önemli bir lokomotifidir.

'Yeni'ye ihtiyaç var
Sürekli büyüyen bir ekonomiye sahip, kentselleşmeye devam eden bir ülkede, yeni konutlara, ticari binalara, ofislere, alışveriş merkezlerine, fabrikalara ve lojistik alanlara önemli derecede ihtiyaç duyulur. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin kurumsallaşması, yeni projelerde mimari tasarımın önem kazanması, nitelikli konutlara olan talep, azalan konut kredisi faiz oranları, gelişen kredi şartları ve artan kaliteli gayrimenkul arzı, inşaat sektörünün yüksek oranda büyümesini sağlayan itici güçlerdir.

Konut talebi artacak
Yıllık yüzde 1,5 oranındaki nüfus artış hızı, yüzde 2,5'lik kentleşme artış oranı, mevcut konut stokunun önemli bir kısmının yenilenme ihtiyacı, kaçak yapılaşma ve gecekondu bölgelerindeki kentsel dönüşüm gereksinimiyle birlikte, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın faiz indirimleriyle hızlanması beklenen konut talebi, gayrimenkul piyasasının sağlıklı büyüyeceği yönündeki beklentileri kuvvetlendirmektedir.

Tercih; ev sahipliği!
Günümüzde döviz, hisse senedi ve mevduat gibi alternatif yatırım araçlarının azalan getirileri sebebiyle, bir güven unsuru olan gayrimenkul önemli bir yatırım aracı haline gelmiştir. Tasarruf yapma imkanı bulunan ailelerin birinci önceliği, aile bütçesinin önemli bir gider kalemi olan kiradan kurtularak ev sahibi olmaktır. İnsanlar kirada oturmak yerine, kiradan daha fazla taksit ödeyerek uzun dönemde ev sahibi olmayı tercih etmektedirler.

Enflasyona karşı kalkan
Gayrimenkul yatırımı bir güvence olmanın yanı sıra, enflasyona karşı iyi bir kalkandır. Enflasyonist dönemlerde gayrimenkul enflasyonun üzerinde prim yapar, finansal darboğaz ve krizlerde ise diğer yatırım araçlarına göre daha iyi performans gösterir. Yatırım amaçlı alınan bir gayrimenkul, aylık düzenli geri ödemesi olan uzun vadeli ve değişken faizli devlet tahvili gibidir; kiralar emlak piyasalarındaki gelişmelere göre yıllık olarak güncellenir. Kısa dönemde likit olmasa da, yatırımcısına düzenli nakit akışı sağlar.

Türkiye fırsat ülkesi
Türkiye uluslararası gayrimenkul yatırımcısı açısından fırsatlarla dolu bir ülkedir. Urban Land Institute tarafından yayınlanan "Avrupa Gayrimenkul Pazarındaki Trendler 2007" raporuna göre İstanbul yüksek getirili gelişme beklentisi en fazla olan şehir olarak, 27 Avrupa metropolü arasında 1'inci olmuştur. Riske göre kazanç sıralamasında ise İstanbul, geçen yıla göre 8 basamak yükselerek 11'inci sırada yer almıştır. Piyasada gözlenen gelişmeler, yabancıların ilgisinin sadece İstanbul ile sınırlı olmadığını, özellikle alışveriş merkezi ve endüstriyel alan yatırımlarının tüm Anadolu'ya yayılmakta olduğunu göstermektedir.

5 yılda 9.7 milyar dolar
Ülkemizde yabancı yatırımı teşvik etmek ve yatırım risklerini azaltmak amacıyla "Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı" kurulmuştur. Resmi bir kuruluş olan bu Ajans, küresel iş dünyası üyelerine ülkemizdeki yatırım fırsatlarını sunma ve onlara Türkiye'ye girişleri öncesinde ve sonrasında yardım etme görevini üstlenmiş bulunmaktadır. Bu Ajans, Türkiye'de ve gayrimenkul sektöründe uluslararası yatırımın artmasında önemli bir unsurdur. Yatırımcılar açısından Türkiye'de sürekli iyileşen bir yatırım ortamı mevcuttur. Kurumlar Vergisi'nin ve iş izinleri ile ilgili bürokratik bariyerlerin azaltılması, ülkemizi yabancılar açısından daha çekici hale getirmiştir. Son on yılda, Türkiye'de doğrudan yabancı yatırım 1996 yılında 700 milyon dolardan 2006 yılında 20 milyar dolara yükselmiştir. Gayrimenkul sektörüne son 5 yılda 9,7 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi gözlenmiştir. Avrupa'ya oranla Türkiye'de ucuz olan gayrimenkul fiyatları ve genç neslin konuta ve tüketici mallarına olan yüksek talebi yabancı firmaları cezbeden ana faktörlerdir.