kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çelik, Tuzla tersanelerindeki ölümleri görüşmek üzere işçi ve işveren temsilcileriyle basına kapalı olağanüstü bir toplantı yaptı.

Ölüm tersanelerine Çelik çözüm aradı

Olcay AYDİLEK ANKARA
İşçi ve işveren örgütleriyle olağanüstü toplantı yapan Bakan Çelik, taşeron sisteminin disipline edilmesi ve işçilerin eğitilmesini önerdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ölüm tersanelerine Çelik çözüm aradı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tersanelerde yaşanan insanlık dramının son bulması için harekete geçti. Tersanelerde işçi ölümlerinin artması üzerine dün Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Konsey Başkanı Kenan Torlak, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Başkanı Can Dinç, Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayi İşçileri (T.Dok. Gemi-İş) Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu ile bir araya gelen Çelik, işveren ve işçi kesimini dinledi. İtiraf gibi bir açıklama yapan Çelik, ölümlerde kimin payının olduğuna dair soruya, "Mevzuatın, sendikanın ve işverenin ihmali olmasaydı kazalar devam etmezdi. Herkesin ihmali var" yanıtını verdi. Çelik, kazaların önlenmesi için iki proje gündeme getirdi:

* Tersanelerdeki taşeron sistemi disipline edilecek ve bu sistemin sınırları daha belirgin hale getirilecek. Tersanelerde sertifikalı işçi çalıştırılacak ve bu sıkı biçimde takip edilecek.

* Hükümet, işçilerin eğitimi için olanak yaratsın ve ciddi bir eğitimden geçirsin. Böylece, işçilerin kendi sağlıkları ve canları için gerekli önlemleri alması sağlanır.

MÜFETTİŞ RAPORU ÇIKACAK
Çelik, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, tersanelerin alınan siparişler nedeniyle 2012 yılına kadar dolu olduğunu söyledi. Yoğun çalışan tersanelerde, işçi ölümlerinin yaşandığına dikkat çeken Çelik, son dönemde meydana gelen kazalarla ilgili 10 iş müfettişin 5 aydır Tuzla tersanelerinde inceleme yaptığını vurguladı. Çelik, İş Yasası çerçevesinde işverenin, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak zorunda olduğunu, işçinin de kurallara uymak zorunda olduğunu yineledi. Çelik, mevzuattan kaynaklanan bazı sıkıntıların olduğunu da gizlemedi. İş sağlığını ve güvenliğini sağlamayan işyerlerine 88 YTL ile 900 YTL arasında yaptırım uygulandığını kaydeden Çelik, bu yaptırımların yeniden düzenlenebileceğini bildirdi.