Vücudunuzu dinlemek sizi hastalıklardan korur
Dr. Metin Okucu
07.02.2008
Vücudunu dinlemesi bir insanın hastalıklardan korunması için etkili bir yöntem midir? Melis M./Adana
Melek Hanım, burada anlatacaklarım mutlaka bir doktor tarafından tetkik edilmesi gereken, ciddi sağlık sorunlarına işaret eden şikayetleri tarif etmektedir. Önemli bir husus da vücudunuzun bir tarafındaki problemlerin aslında bir başka yere ait olabileceğidir. Hiç alakasız gibi görünse de farklı organların belirtileri olabilirler. Vücudu ara sıra dinlemek iyidir ve gelen sinyalleri dikkatle izlemeniz gerekir. Aşağıdaki listeyi her zaman el altında bulundurmak ve benzeri şikayetler olduğunda doktorunuza görünmek en doğrusu olacaktır.
* Kalp krizi belirtileri: Bazen kalp krizi şikayetleri, krizden birkaç ay önce başlayabilir. Bu dönemde aşırı yorgunluk, uyku sorunları, nefes alma ve sindirim bozuklukları yaşanabilir. Kalp krizi sırasında göğüste baskı veya yaygın şiddetli bir ağrı ya da kollarda, çenede, boyunda vemidede ağrı olabilir. Bunlara nefes darlığı, soğuk terleme, bulantı ve göz kararmaları da eşlik edebilir. Eğer bu şikayetler başlarsa vakit kaybetmeden, kalp krizine acil müdahale için tam donanımlı bir hastaneye gitmelisiniz.
BAŞ AĞRISINA DİKKAT!
* Felç belirtileri: Bu belirtiler aniden başlar ve kalp krizine benzemez. Konuşma veya etrafı anlama güçlüğü, görme bozuklukları, yürüme veya denge kusuru, baş dönmeleri olabilir. Yüz, kol veya bacaklarda kuvvet kaybı veya hissizlik de çok önemli bir şikayettir. Nedeni bilinmeyen, şiddetli baş ağrısına da dikkat etmek gerekir. Bu belirtiler başladığında hemen inme merkezi olan bir hastaneye gidilmelidir.
* Üreme organı sorunları: Adetler arası günlerde kanamalar, genital organlarda yanma, kaşıntı, şişlik veya sivilceler olabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanabilir. Ağrılı veya aşırı kanamalı adet dönemleri de, bir sorun olduğuna işaret etmektedir.
* Meme sorunları: Memelerde aşırı hassasiyet veya ağrı, meme başından akıntı, meme derisi veya meme başında şişme, kızarma ve soyulmalar olabilir. Meme, meme çevresi veya koltuk altındaki sertleşme, şişlik veya hassasiyet de bir sorunla karşı karşıya olduğunuzun göstergesidir.
BELİRTİLERİ ATLAMAYIN!
* Akciğer hastalığı: Kanlı balgam, iyileşmeyen öksürük, nefes darlığı, sesli soluk almak ve sık tekrarlayan bronşit veya zatürree gibi sorunlarınız varsa mutlaka bir doktora görünün.
* Mide ve bağırsak hastalıkları: Bağırsak hastalıklarının başlıca belirtileri makattan kanama, kanlı veya siyah dışkılama, tuvalete çıkma alışkanlıklarında değişiklik oluşması, kabızlık ve ishaldir. Mide hastalıklarının belirtileri ise; ağız,boğaz veya midede yanma, mide ağrısı veya dolgunluk hissi, karında anormal şişkinlik ve kusma ile kan gelmesidir.
* İdrar torbası sorunları: Zor veya ağrılı idrar yapmak, sık idrara çıkmak veya idrar kaçırmak, kanlı idrar ve mesanenin boş olmasına rağmen sık idrara gitme hissi başlıca belirtileridir.
* Cilt hastalıkları: Başlıca belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır: Deride değişiklikler, yeni ortaya çıkan veya değişen benler, benlerin renginin veya sınırlarının değişmesi veya büyümesi, ani ateş basmaları, sarılık, güneşe karşı hassasiyet ve iyileşmeyen, akıntılı veya kabuklu yaralar.
* Romatizmal hastalıklar: Geçmeyen veya sık tekrarlayan kas veya vücut ağrıları ve eklemlerde ağrı, şişme, sertlik veya kızarıklık başlıca belirtileridir.
* Ruh ve sinir hastalıkları: Başlıca belirtileri geçmeyen heyecan veya endişeler ve depresyondur. Eğer yeterince dinlenmenize rağmen yorgun hissediyorsanız, devamlı gerginseniz, kabuslar görüyorsanız, aşırı uyku isteğiniz varsa dikkatli olun. Cinsel isteksizlik, yeme bozuklukları, intıharı düşünmek ve gerçek olmayan sesler duymak da ruh ve sinir hastalıklarının belirtilerindendir.
Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.
Yayın tarihi: 9 Şubat 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/09/gny/haber,CB1364C2CBD04EF198265D3B07C07020.html
Tüm hakları saklıdır.