Türk öğrenciler, bu yıl 23.'sü düzenlenecek ekolojik otomobil yarışına beşinci kez katılıyor.
Türk öğrenciler eko yarışa hazır
Sadık GÜLEÇ / HABER MERKEZİ
02.02.2008
Avrupalı öğrenciler, kendi yaptıkları ekolojik araçları yarıştırıyor. Bu yıl Fransa'da yapılacak yarışa 16 Türk takımı da katılıyor..
Her yıl Avrupa'nın bütün ülkelerinden binlerce öğrencinin kendi yaptıkları ekolojik araçlarla yarıştıkları Shell Eco-Marathon'a, bu yıl Türkiye'den 16 okul katılıyor. Çeşitli okullardan gençler 22-24 Mayıs tarihlerinde, etil alkol ve hidrojenle çalışan araçlarını Fransa'daki Nogaro pistinde yarıştıracaklar. Yarışmada; geleceğin araçlarını yaratmayı hedefleyen 'prototip' ve dış görünüş olarak yol amaçlı normal otomobillere benzeyen, enerjiyi en az kullanmayı hedefleyen 'urban' adlı iki kategori bulunuyor. Bir litre yakıtla mümkün olan en uzun mesafenin kat edileceği yarışmaya, Türkiye'den 16 takım katılıyor. Çeşitli okullardan öğrencilerin katılacağı yarışta Türk takımları bilgi ve yeteneklerini uluslararası arenada sergileme olanağı buluyor. Ancak, Türkiye'den yarışmaya katılan takımlar Avrupalı rakiplerine göre daha az olanaklara sahip. Yarışmaya katılan takımlardan gençler, ellerindeki olanakların azlığından ve sponsor bulamamaktan şikâyet ediyor. Yarışmaya üniversite öğrencilerinin yanı sıra lise öğrencileri de katılıyor. Şişli Terakki Lisesi takımı bu yıl katılacağı yarışta 'etil alkol' kullanarak en uzun mesafeye ulaşmaya çalışacak. Hazırlayacakları aracın motorunu Honda sağlamış, lastiklerine ise bir başka firma sponsor olmuş. Takımdan Özge Uslu katılacakları yarışın kendilerine katacaklarını şöyle anlatıyor: "Biz şu anda etil alkole yöneliyoruz. Eğer etil alkol kullanırsak sıfır emisyon olur. Yani karbondioksiti sıfır olacak. Bunun için de enjeksiyon önemli. İTÜ'de emisyon testleri yaptırıyoruz. Bazı arkadaşlarımız sadece bu konu ile ilgileniyor."
SPONSOR DERDİ VAR
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi'nden Aydoğan Ersöz bu yıl 'urban' kategorisinde yarışlara katılacaklarını belirtiyor. Aydoğan Ersöz karşılarında duran en büyük güçlüğün ise sponsor sorunu olduğunu belirtiyor: "Bir motora ihtiyacımız var. Fakat onu alacak gücümüz yok. Bu konuda okuldan belirli ölçülerde faydalanabiliyoruz. Alüminyum kaynak makinesine ihtiyacımız var." Aynı takımdan İbrahim Söyler ise, "Yeterli olanaklarımız olsa 15 günde bir otomobil çıkarırız. Bu yılki TÜBİTAK yarışması öncesinde 15 günde sıfırdan otomobil yarattık," diyor. Shell Echo-Marathon'a katılan diğer bir takım ise Yıldız Teknik Üniversitesi Güneş Enerjili Sistemler Kulübu. Kulüp bu yıl katılacakları yarışta yakıt olarak hidrojen kullanmayı hedeflemiş. Malzeme Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Deran Tural hazırladıkları aracın teknik özelliklerini şöyle sıralıyor: "Aracımız teknik olarak çok hafif. Yakıt olarak hidrojen enerjisi kullanacağız. Bu araçlar daha çok verim açısından tasarlanır. Hız aracı değildir. Aracınız ne kadar hafifse o kadar uzun mesafe kaydediyor. O yüzden hidrojen pillerini değiştireceğiz."
Yayın tarihi: 9 Şubat 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/09/ct/haber,C414C84E423B4AC4AE50176C2B1AECF2.html
Tüm hakları saklıdır.