kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tanık koruma estetiği yüz naklinden çok daha zor

Didem SEYMEN/Sağlık Servisi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, Türkiye'de henüz çok yeni uygulanmaya başlanan tanık koruma estetiğini ve nasıl yapıldığını anlattı.....
* Kimseyi olduğundan yaşlı yapamayız.
* İnsanları çirkinleştiremem, toplumda kabul görmeleri şart.
* Biri bana gelip değişmek isterse, mantıklı bir sebep isterim.
* 30 yaşındaki bir kadını gençleştirmem, bu saçma olur.
* 60 yaşında bir kadın, estetik yaptırdıktan sonra pasaportunu değiştirmek zorunda. Yoksa eski fotoğrafıyla yurtdışına çıkamaz.
* Türkiye'de tanık koruma estetiği yapan 40 merkez var.
* Tanık koruma programında hastalar bilinçli geliyorlar.

- Tanık koruma estetiği ne demek? Türkiye'de yeni mi başladı?
- İnsanlar imaj değiştirme adı altında buna benzer işlemler yaptırıyorlar. Tanık koruma estetiği, ilk olarak yabancı filmlerde görülmeye başlandı. Bu bir kimlik değişimi ameliyatıdır. Yani kimlik koruma yasasından yararlananlara, çeşitli ameliyatlar yapıyoruz. Yüzde 80-90'lara varan oranda değişim oluyor. Türkiye'de bu yasa çok yeni.

- Estetikle birinin yüzünü tanınamayacak hale getirmek mümkün mü gerçekten?
- Eğer bir insanın yüzünü yakarsanız tamamen değişir ama bu estetik olmaz. Biz yüzde 90'lara varan değişim sağlıyoruz. Dudak yapısının, göz kapakları yapısının ve mimiklerin bir kısmı değişmez. Gözlerine de lens takarlar.

ORANLAR DEĞİŞİYOR
- Tanık koruma programında, biri size geldiğinde en çok hangi bölgelerini değiştiriyorsunuz?
- Önce kemik yapısından başlarız. Kemik yapısının değişimi planlandıysa, burun ve üst çene öncelikli olarak değiştirilen kısımlar olur. Daha sonra alın kemiği, kaş çıkıntıları, çene kemiği değiştirilir. Gelen kişi yaşlı bir insansa, yumuşak dokularda önce çizgileri kaybediyoruz. Yanak çizgisi, yanak-dudak birleşkesindeki çizgiler, gözaltı oluğu kaybediliyor. Tanık koruma adayı genç olursa, onu yaşlandıramıyoruz. Sadece yüzünün oranlarını değiştiriyoruz. Saç, sakal sınırlarını lazerle daraltıyoruz. Kaşları alınıyor. Erkeklerde iri burun yapmak problem yaratmaz meselâ.

- Bu özel bir branş mı? Üniversitelerde dersi var mı?
- Bu isimle yok. Ama yüzün yapılarını değiştirme işlemleri, eğitim programımızda var. Çünkü biz trafik kazalarından, darplardan sonra da yüz değiştirme ameliyatlarını yapıyoruz. Ayrıca doğuştan anomalileri olan, örneğin çene yapısı bozuk veya burnu çok uzun olan birine de bu ameliyatlar yapılıyor. Burnun normal sınırları 3.5 - 4.5 santimetredir. Tanık korumada kişinin burnu 3.5 cm. ise biz bunu ancak normal sınırlar içerisinde 4.5 cm. yapabiliriz.