kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kayağa gidenlere tavsiyeler

Dr. Yasemin Fatih Amato
06.02.2008
Sömestr tatili vesilesiyle pek çok kişi kayak programı yapıyor. Kayak harika bir spordur, insan kendini uçuyor gibi hisseder. Doğrusunu isterseniz ben de her fırsatta kayağa giderim. Ancak, o güzelim karlı dağlar, soğuk ve ayaz cildimizi nasıl yıpratır bir bilseniz! Kayaktan dönenler solaryuma gitmiş gibi olurlar ve azımsanmayacak güneş yanıkları ile karşılaşırlar. Dağlarda güneş çok etkilidir. Hem yükseklerdeki UV ışınları daha fazladır, hem de karlar bu ışınların yansıma şiddetini yüzde 80'e yakın bir oranda artırır.

ÇOCUKLARINIZI KORUYUN
Ne yaz, ne de kış! Cildimiz güneş ışınlarına dayanamayacak kadar hassastır. Bronzlaşmanın kendisi bile, sağlığın imdat çığlıklarıdır. Güneş yanıkları, bağışıklık sistemini bozar. Tüm bu nedenlerle, güneşten korunmak, en pahalı kremlerden ve en iddialı kırışık engelleyici ürünlerden daha etkili bir cilt bakımı sağlar. Karlı bir ortama gittiğimizde, sabahları dışarı çıkmadan yarım saat önce hem kendimize hem de çocuklarımıza özenle güneşten koruyucu sürmeliyiz. Öğlende tazelemeli, terleyecek olursak yine sürmeliyiz.

İLAÇLARI GÖZDEN GEÇİRİN
Kayağa gitmeden önce, ışığa karşı hassasiyeti arttıran her türlü kremi ve ilaçları bırakmalıyız. Bilindiği kadarı ile ışığa karşı hassasiyete yol açabilen 150'den fazla ilaç çeşidi var. Bunların çoğu eczanede reçetesiz satılan ilaçlardır. Örnek olarak, tetrasiklinler, antibiyotikler, sulfonamidler ve bazı ağrı kesiciler sayılabilir. İlaçlar dışında cilt bakım ürünleri, deodorantlar, hatta bazı sabunlar bile yoğun güneş altında sorun yaratabilir. Biliyorsunuz, tüm meyve asitleri güneşe karşı hassasiyeti artırırlar. Kayak yapmak veya dağda dinlenmek, sonra da pişmanlık yaşamamak istiyorsanız, AHA'lı ürünleri 1 hafta önceden bırakın ve güneşten koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin.

ISI FARKINA DİKKAT!
Kayak yaparken üşüdüğümüzün farkına varmayız. Hatta çoğunlukla terleriz. Ama piste giderken, sıramızı beklerken tir tir titreriz. Cildimiz soğuğu hiç sevmez. Özellikle çocuklar sıfırın altındaki soğuk havadan zarar görebilirler.
* Giysi ile kapatılamayan bölgeler (el-yüz-gözdudak) dikkatle korunmalıdır.
* Kar gözlüğü ihmal edilmemelidir.
* Çocuklara bile yoğun nemlendirici ve dudak koruyucu sürülmelidir.
* Kayaktan sonra aşırı sıcak değil, ılık duş alınmalı ve özenle tüm vücut kremlenmelidir. Soğuğun yanı sıra, kayak merkezlerindeki otellerin çok fazla ısıtıldığını da biliyorsunuz. İç mekanlardaki bu aşırı sıcak ve kuru hava, yeni sorunları da beraberinde getirir. Siz en iyisi valizinize bir buhar makinesi koyup, oteldeki odanızda çalıştırın. Yanınıza daha yoğun, daha besleyici kremler alın. Bu mevsimde cilt yaşlanmasını ve deri hastalıklarını önlemek için nemlendiriciler büyük önem taşır.