Terörle mücadelede avukatlık ücreti devletin
Terörle mücadelede görev alan personelin, bu görevlerinin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda müdafi olarak belirlediği avukat ve avukatların ücretlerinin ödenme usul ve esaslarına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından, terörle mücadelede görev alan personel hakkında görevini yaptığı sırada açılacak tüm davaların avukatlık ücreti devlet tarafından ödenecek.
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünde görev yapan personel görevinden ayrılmış olsa dahi, terörle mücadelede görev alan istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personel hakkında görevinden dolayı açılacak tüm davaların avukatlık ücreti devlet tarafından karşılanacak.
Yönetmelik hükümlerine göre avukatlık ücretinin ödenebilmesi için; Personel hakkında, terörle mücadelede aldığı görevlerin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı bir soruşturma veya kovuşturma bulunması, personelin, bu soruşturma veya kovuşturmada müdafii olarak belirlediği avukat veya avukatlara usulüne uygun olarak vekâletname vermesi ve personelin 8 inci maddede belirtilen usule uygun olarak talepte bulunması gerekecek.
ÜÇ AVUKATIN ÜCRETİ ÖDENECEK
Terörle mücadelede görev yapan personel, hakkında yürütülen soruşturma veya kovuşturmada müdafii olarak istediği sayıda avukatı seçmekte serbest olacak. Ancak, müdafi olarak belirlediği bu avukatlardan en çok üç avukatın ücreti ödenecek.
Avukatlık ücreti, avukatlık ücret tarifesine bağlı olmaksızın ödenecek. Bir personel için yapılacak toplam ödeme, soruşturma evresindeki işlerde 7 bin, ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda 35 bin, askeri mahkemenin görevine giren suçlarda 17 bin 500 ve asliye ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda 15 bin 750 YTL göstergenin avukatlık sözleşmesinin yapıldığı tarihteki memur maaş katsayısı ile çarpımının 20 katından fazla olamayacak.
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce soruşturma ve kovuşturması başlayan personelden, miktarı ne olursa olsun avukatlık ücreti ödenenler hariç, durumları bu yönetmelik hükümlerine uygun olan ve haklarında yürütülen soruşturma veya kovuşturma devam edenlerin müracaatı halinde, müdafi olarak belirledikleri avukatın ücreti de bu yönetmelikte belirtilen esaslara göre ödenecek.
Yönetmelik hükümlerini MillSavunma Bakanı ve İçişleri Bakanı birlikte yürütecek.
(ANKA)
Yayın tarihi: 26 Ocak 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/26//haber,FE697290317B4DA9A50C4EF57DBD8B40.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.